Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 147

Wątek: 50/1.4 a 50/1.8 - moje doświadczenia (400D)

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A tak w ogóle, to mam pytanie, czy ogniskowa 50 ma jakieś przewagi nad innymi ogniskowymi, a jeśli tak, to jakie ?
    Są szkła szerokie i zoomy i tele, więc po co komu jakaś 50-tka ?
    Skoro nie wiesz to po co kupowałeś? ;-)
    Biegam, bo lubię

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

badz co badz moj 50 1.8 II umarl dzis po zrobieniu 1200 fotek. Silniczek AF wysiadl.
    Moja CaroLina

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja byłem zadowolony z 50/1.8. Dopóki nie kupiłem Tamrona 28-75. Ale z Tamrona też przestałem być zadowolony, jak przypiąłem starego Planara. Ech. Zupełnie inna ostrość, kontrast, kolory, bokeh. 50/1.4 bokeh ma wyraźnie lepszy niż 1.8. AF 1.8 to kompletny koszmar. Z 350D loteria. Z 20D nieco lepiej, ale również tragedia. Dlatego powędrował do innego użytkownika.

EF50/1.8 jest ok do studia - do pracy przy f8 ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Co do pytania "a na *** mi jakiś kaktus " (w sensie 50-tka):
    ogniskowa oka ma 49mm (jak by to przeliczyć na FF ) tak więc 50-tka jest standardowym obiektywem, bo ma prawie taki sam kąt widzenia, jak ludzkie oko co wiernie odwzorowuje widziany w danej chwili obraz. Tak się dawno temu za czasów analogów przyjęło, że 50 do portretów genialna bo nic nie zniekształca

A ja mam pytanie troche takie na OT Mam heliosa 58/2 który jest genialnym szkłem (jak większość radzieckiej produkcji), problemem są 3 rzeczy... To, że jestem prawie ślepy jak kret , 350D i jego AF, Full Manual Focus w heliosie. Rozwiązaniem tego problemu miało by być 50/1.8 . Kwestia jest taka, że już od dłuższego czasu czytam na temat tego szkła i wnioskuje, że zamienię na szkło o gorszej jakości optycznej i z pseudo AutoFocusem (bo takiej loterii inaczej nie sposób nazwać ). Więc alternatywą może być Dandelion do M42? Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie i byłby wstanie orzec czy lepszy słoik czy dandelionik do m42?

Zablokowany

Domyślnie

Bokeh 50/1,8 jest znośny pod warunkiem braku kontrastów - źródeł światła w tle. Jeśli są powstają różnego rodzaju paskudztwa. Sam mam rebus. Jako były posiadacz 1,8 aż mnie wzdryga na myśl o jego AF. Z kolei plastyka jest bardzo fajna. No i światło. Waham się, czy znów wywalić 300 i bać się o AF i telepiące się w szkiełku mechanizmy, czy czekać, zbierać i wziąć 50 1,4, a może 85 1,8...

Zablokowany

Domyślnie

BTW ktoś wspominał o możliwości zakupu 50 1,4 za 700 złotych z USA. Biorę od ręki za 700....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

No,nie na kazdym zdjeciu mamy bokeh lub szybko biegające obiekty.Obiektyw jest taniutki i mozna nim robic niezłe zdjęcia.Pozwala uzupełnic luki ogniskowo-budżetowe,zapoznac sie z tą było nie było klasyczną ogniskową dla FF.Jest jasny ,malutki [pieknie siedzi w kieszeni] lepiej go miec niz nie mieć.Nie jest niestety tak ze 50/1,2 gwarantuje dobre zdjecia,chociaz kazdemu z nas jednego i drugiego życzę.Doceniając znaczenie sprzętu i umiejętnej obróbki to jednak zdjecie pieknej linijki zrobione 1Ds z 85/1,2 nie ma szans z genialnie uchwyconą sceną zrobioną 50/1,8 z wielokątnym bokehem .Jesli ktos ma w tej ogniskowej [i w kieszeni]dziurę to brac i uzywac.I cieszyc sie bo czas ucieka.:grin: Pozdrawiam.;-)

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszM Zobacz posta
    Skoro nie wiesz to po co kupowałeś? ;-)

To wynika z mojej historii w dziedzinie fotografiki.
    Po pozbyciu się Olka E-500, skorzystałem z aktualnej dużej obniżki cen na 30D i aby w ogóle moć robić jakieś fotki kupiłem na początek to szkiełko.
    I dobrze zrobiłem, bo zanim coś wymyśliłem, to już mogłem jakieś fotki robić przy pomocy tej pięćdziesiątki, nb. absolutnie wartej swojej ceny.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu

Domyślnie

Test tego sponiewieranego biedaka, dla poprawienia morale nieszczęśliwych posiadaczy"http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_50_18/index.htm".
    Ja mam dwie elki i naszego bohatera, który w bardzo wielu sytuacjach jest niezastąpiony - już czwarty rok.
    Następny test "http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=30" to strona F.Mirandy ogolna ocena 8.7, a 96% z 263 użytkownikow poleca ten obietyw. Pamiętam też całkiem niedawne czasy kiedy pojawiły się najpierw 300D, potem 350D - w USA przez krótki czas go zabrakło tak był rozchwytywany. Szkoda, że nie znaja polskiego po przeczytaniu opinii w canon-board leżałby zakurzony na półce do dziś.

Pozdrowienia, swnw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Quote. Szkoda, że nie znaja polskiego po przeczytaniu opinii w canon-board leżałby zakurzony na półce do dziś.Quote
    Identyczna historia z powszechnie krytkowanym kitem EF-s 18-55.Widziałem tyle dobrych zdjeć z niego, sam tez troche popełniłem i ciagle czytam że sie nie da.Dziwny jakis jestem

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów