Cytat Zamieszczone przez David Zobacz posta
Ktoś napisał że 5D to amatorski sprzęt.
Nie chce mi się szukać kto to napisał, ale raczej się nie pomylił.

To deprecjonowanie tego sprzętu. Wg specyfikacji Canona jest to klasa premium, a więc aparat pomiędzy profesjonalnymi, a pół profesjonalnymi.
A która półka aparatów cyfrowych u canona to półprofesjonalne?
Miałem kiedyś EOS3, on w pełni nadawałby się do wypełnienia takiego zadania. NIestety nie ma niczego podobnego z matrycą.

Z pół profesjonalnych odziedziczył AF i konstrukcję (chociaż gabaryty, migawka to raczej bliżej pro), natomiast produkuje profesjonalnej jakości obrazy.
Migawka bliżej czego? Pokazać Ci zdjęcia, gdzie przy świetle zastanym nie wyrobiła się przy czasach 1/3200? Przecież to totalna amatorszczyzna i wstyd dla producenta.

Ja wybrałem aparat, który produkuje maksymalnie dobrej jakości obrazy i jestem bardzo zadowolony z 5D.
No i się wyjaśniło. Następnym razem pisz na początku: "nie pluć na moją wychuchaną zabawkę!" Będzie szybciej a i konkluzja sie nie zmieni.

I żeby nie było. Sam mam dwie 5tki. I może dzięki temu, że używam tego sprzętu od ponad dwóch lat, mam do niego większy dystans. Pucha bez uszczelnień, czasem skrzypiąca pod ręką, głośna, AF bez rewelacji, ilość klatek na sekundę tak samo.. Tak, C5D to puszka amatorska.

A to, że daje jakość obrazu niedostępną dla innych modeli, to tylko cukierek, dla którego wielu się z tymi aparatami męczy.