Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Łazienki warszawskie też niebezpieczne

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    ryszardzie ("Baton czyli inaczej pałka teleskopowa. Pisałem już o tym, że posiadanie jest okej ale użycie jest w Polsce karalne.") - jesteś pewien ?
    Rozmawiałem z konsultantem z militaria.pl - nie potwierdza tego - cytuję: "używanie w samoobronie jest jak najbardziej legalne - oczywiście jeżeli pałka nie posiada wzmacnianego trzonu (co jest zabronione)"
    Poleca np TAKĄ
    > Rozmawiałem z konsultantem z militaria.pl
    No to sobie znalazłeś "fachowca" :-) Przecież oni tym handlują. Co Ci miał powiedzieć?

Prawda jest taka, że nawet chodzenie z taką metalowa pałką jest w Polsce nielegalne. Wystarczy na spokojnie poczytać odpowiednie przepisy. Sprzedaż jest legalna.

Jest to niesłychanie skuteczne narzędzie w wyćwiczonych(!) rękach. Dużo skuteczniejsze od noża. Tak więc do uwag o głowie dodam też kark i wogóle kręgosłup, a także stawy - można pozostawić kalekę do końca życia.

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    No to sobie znalazłeś "fachowca" :-) ...
    dlatego pytam i próbuję się upewnić... jest odpowiednia ustawa o tych kwestiach traktująca - ale jej nie znam, nie wnikałem w szczegóły... miałem jakiś czas temu wątpliwą przyjemność spotkania w niemal szczerym polu z bezpańskim, wielkim psem... na szczęście miałem przy sobie statyw i jakoś udało mi się wyjść cało z opresji - ale taka pałka z pewnością lepiej by się spisała niż manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    > ...można pozostawić kalekę do końca życia.
    I co z tego co mozna zrobic bandziorom, ktorzy groza Ci nozem i chca okrasc?
    To jest wlasnie nasze myslenie i niestety prawo (czyt. w Polsce).

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    I co z tego co mozna zrobic bandziorom, ktorzy groza Ci nozem i chca okrasc?
    To jest wlasnie nasze myslenie i niestety prawo (czyt. w Polsce).
    Nie napisałem tego wcale z troski o tych bandziorów. Ja to bym im wszystkim najchętniej łapy poucinał...

Chodzi o bilnans zysków i strat w takim starciu. Konsekwencje przed sądem i w dalszym życiu. I nie chodzi tylko o Polską specyfikę prawną. Pozostawienie kaleki może być najgorszym z możliwych rozwiązań.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    miałem jakiś czas temu wątpliwą przyjemność spotkania w niemal szczerym polu z bezpańskim, wielkim psem...
    Co za czasy, nawet psy teraz czychaja na Twoje lustro
    Sorrki nie moglem sie powstrzymac, ale tak czytam Wasze teorie "co bym zrobil gdyby" i sie zastanawiam jak naprawde byscie sie zachowali w takiej sytuacji... pisanie, a realna sytuacja to sa naprawde duze roznice i bardzo wiele czynnikow w tym tez skladajace sie na niekorzystne "rozwiazanie" sytuacji jak wspomnial VITEZ, czy tez wychodzisz z aparatem i caly, ale ze spierniczonym zyciorysem... zwyczajnie nie ma zlotego srodka i moim zdaniem zbrojenie sie nie ma sensu

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    ...
    Sorrki nie moglem sie powstrzymac, ale tak czytam Wasze teorie "co bym zrobil gdyby" i sie zastanawiam jak naprawde byscie sie zachowali w takiej sytuacji... ...
    no i szkoda, że się nie powstrzymałeś - jakieś kłopoty z rozróżnianiem czasów i trybów Opisałem realną sytuację, która mi się przytrafiła (CZAS PRZESZŁY), Ty zaś piszesz o TRYBIE PRZYPUSZCZAJĄCYM ... w moim przypadku statyw okazał się realnym środkiem obronnym - najpierw próbowałem odgonić nim bydlę a gdy stawało się coraz bardziej natarczywe - zdzieliłem go w łeb (na szczęście trafiłem za pierwszym razem)... i uciekł... BATON w moim przekonaniu sprawiłby się znacznie lepiej. KROPKA.

EDIT: Sorka - też się nie mogłem powstrzymać

Początki nałogu

Domyślnie

Panowie mili. NIe ma się co pieklić. Jutro poszukam tych przepisów, natomiast wiem, że one się nie zmieniły, a wręcz się zaostrzyły.

I to wiedza, którą wykładają fachowcy od walki wręcz z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem w policji.

A militaria.pl.....tuż....na stadionie też można było kupić wszystko i legalnie
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

proszę
    chyba że coś się zmieniło

http://img493.imageshack.us/img493/328/konrad0086nk.jpg

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    proszę
    pozostaje poczekać na komentarz Ryszarda - mnie załączone przez entera pismo przekonuje całkowicie - potwierdza przy tym informacje, traktowanego z przymrużeniem oka, konsultanta militaria.pl

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    proszę

http://img493.imageshack.us/img493/328/konrad0086nk.jpg
    Wszystko zależy od konkretnej pałki.
    W ustawie napisali że bronią białą jest "pałka posiadająca zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierająca wkładki z takiego materiału". Jeżeli produkt jest sprzedawany w sklepie, jest on dopuszczony do używania w Polsce. Lepiej jednak nie kupować na bazarach, a wyłącznie w koncesjonowanych sklepach.

Ja polecam paralizator. Jest wygodny w użyciu (kabura) i również dozwolony w Polsce (patrz ustawa). Delikwent po odpowiednio długim porażeniu ma się o co martwić - prąd powoduje rozluźnienie zwieraczy.
    Mam taki i już raz uratował mi rower.
    Biegam, bo lubię

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów