Borkomar wspomniany przez kogoś tamron jako idealne szkło u mnie łapał Bliki jak ... . wiec IMo to tez są kryteria,
Borkomar wspomniany przez kogoś tamron jako idealne szkło u mnie łapał Bliki jak ... . wiec IMo to tez są kryteria,
Towers - z całą sympatią, nie pokazuj grafik tylko zdjęcia. To, co pokazałeś w obronie 17-40 to już zaawansowana grafika z fotografią mająca niewiele wspólnego. Pokaż mi takie rysunki na kliszy w ciemni....To tak na marginesie. Jestem przeciwnikiem PSucia zdjęć.
Mój tamron nie blikuje
Chyba się trochę nadmiernie podnieciłeś.
17-40 jest najsłabszą elką, to prawda, na co najlepszym dowodem są wyniki badań rodzielczości obrazu i innych parametrów optycznych.
Ale wychwalanie kitu w porównaniu z bądź co bądź jednak elką, to chyba bardzo grube nieporozumienie.
Zbadałem dwie elki 17-40 i żadnej nie kupiłem, bo wybrałem 24-105, ale to nie znaczy, że kitowy obiketyw jest lepszy od elki.![]()
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
szwayko- piep....sz. ja już go nie mam ale dlatego tylko że nie trza mi było tak szeroko na FF
Hehehe powoli komiczny ten wątek się robi![]()
Już nawet wyszło, że nie warto kupować 17-40 bo kit jest tak samo dobry o ile nie lepszy.![]()
o ja pierdziu
kupi ktoś 17-40 ?
po kupnie bezmyślnie zacząłem robić nim zdjęcia bez czytania porównań i recenzji !!
póki co ceny używek jeszcze nie poleciały i jeszcze widziałem paru frajerów w dziale "kupię" co chcą to mydło nabyć, uff
jak dobrze, że przezornie nie wzbogaciłem się na sprzedaży kita, uff
zaraz go wyciągam z szuflady, wytrę kurz, przedmucham, założę na body i jazda:
- portrecik na 55mm przy 5.6 ? oczywiście ! co tam mydełko, portret musi być nieostry bo przecież wągry widać, no i to delikatne "rozmycie tła";
- landszafcik na 18 mm ? a jakże ! co tam pokaźna beczka, od czego w końcu szopik ? co tam mdłe kolory, jakby nie było suwaków nasycenia i kontrastu, aberracje chromatyczne ? w dobie doskonałego software'u to mrzonka; a obracający się wesoło polar ? co, rączek nie ma ? przytrzymać i po bólu;
- "budowa lensika coś nie teges" ? klekoce ? stuka ? toż jak sprzedam te L-mydło stać mnie będzie na kupowanie nowych kicików co roku aż ducha wyzionę;
no i nie ma się co łudzić, na full-frame to mnie w życiu nie będzie stać, toć nerki nie sprzedam, a cena 5d ( każde dziecko to wie ) od początku produkcji rośnie niczym liczba Chińczyków w ostatnim stuleciu;
och dzięki ci opatrzności, może jakieś fotograficzne początkujące beztalencie, teścików porównawczych nieświadome uwolni mnie od tej L-chańby, którą dźwigam w swej torbie ku własnej i nieuchronnej zgubie !!!
TROLL-MODE-OFF (musiałem)
dobra, więcej do tego wątku nie zaglądam![]()
Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 31-10-2007 o 21:45
lepsze jutro było wczoraj
Sam to chciałem napisać.
Ale mam też inną uwagę związaną z zasobnością polskiego portfela.
Porównując do zachodnich fotoamatorów to 17-40 jest to tania L i jako taka jest pozycjonowana. A jej jakość jest adekwatna do ceny. Jeżeli ktoś chce lepszą jakość, jasność to kupuje 16-35 2.8
W Polsce L jest postrzegana jako super duper hiper obiektyw i ma być ostra jak żyletki by można się było ogolić, każde zdjęcie powinno szokować jakością i artyzmem.
17-40 powstało też przed erą cyfrową i powstało w innym celu niż zastąpienie kita. Miał to być tańszy UWA niż 16-35 ale tak samo szybki i wytrzymały.
Żeby nie było. Mam 17-40 i jestem z niej bardzo zadowolony. Zbierałem długo na to szkło i nie chciałem kupić np. Tamrona 17-50. Dlaczego ? Bo miałem już niefirmowe obiektywy które mimo iż tańsze niż Canon robiły mi problemy. Np. Cosina 19-35 która po kilku miesiącach użytkowania miała luzy. Cosina 100-400 (pompka) która przy 400 mm miała lepszą jakość góry zdjęcia, czemu ? Bo pod własnym ciężarem wyginała się w dół. Tamron 70-200 który w Egipcie na Safari wypaczył się od słońca - 100 % nieostry przy każdej ogniskowej.
Teraz chciałem kupić pancerne szkła o których wiem, że nie zawiodą mnie w żadnej sytuacji, a na wymiany kolejnych szkieł mnie nie stać, chciałem kupić coś, co za 5 lat podepnę do eosa 650d lub 70d i będzie nadal działać, nawet jeżeli wg. niektórych malkontentów będzie mydło itd.