Strona 39 z 48 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 479

Wątek: Narzekania na 17-40 4L

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Borkomar wspomniany przez kogoś tamron jako idealne szkło u mnie łapał Bliki jak ... . wiec IMo to tez są kryteria,

Zablokowany

Domyślnie

Towers - z całą sympatią, nie pokazuj grafik tylko zdjęcia. To, co pokazałeś w obronie 17-40 to już zaawansowana grafika z fotografią mająca niewiele wspólnego. Pokaż mi takie rysunki na kliszy w ciemni....To tak na marginesie. Jestem przeciwnikiem PSucia zdjęć.

Mój tamron nie blikuje

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Dokladnie, dlatego zeby podbic statystyke rowniez sie wypowiem.
    Nigdy go nie mialem i chyba nawet nie dotykalem.
    A wiec do rzeczy:

Jest to najwiekszy budzetowiec Canona. Ci co wymienili KIty na niego i teraz widza ze jest to samo lub o zrozo jeszcze gorej w rogach, zakladaja kolka wzajemnej adoracji i sieja demagogie dzieciakom jaka to wspaniala konstrukcja, AF, czuc go lapach - wszystko po to, aby miec mniejsze wyrzuty sumienia widzac jak wtopili.
    Niby AF lepszy ale co z tego skoro to f/4 ledwie jasniejsze od judasza w drzwiach i w pomieszczeniu bez wspomagania AF lampy - to super USM nic nie pomoze. Z lampa to i KIT przeciez ostrzyć potrafi.
    A jaka bajerancka oslona - laski az piszca gdy ja widza, tylko jak to potem wlozyc do torby czy do plecaka - ni jak nie pasuje. A w Kicie mala i zgrabna.

Nastepna wtopa to wielkie i drogie filtry - mocno podbija koszty uzywania tego szkla. Jeszcze slimi trzeba, bo za rok lub dwa bede mial przeciez full frama. A taki koles na wycieczce w zwyklym futerale zmiesci aparat z kitem + polara, nienameczy sie, nie musi chuchac na sprzet za kilka stow. A potem szerokie kadry ma na dodatek lepsze.
    No tak ale za to przeciez tele mozna miec lepsze na 40mm. Z tym ze koles przezongluje i podmieni w kieszeni KITa na 50/1.8. I znowu jest do przodu, bo co to za separacja planow na 40mm i f/4.

I jak tu sie nie w****...ć Trzeba wiec wymyslec historie o poczuciu wlasnej wartosci, ktora odkryjemy jedynie majac ten czerwony pasek na koncu tubusu. A Kitem to przeciez wstyd robic.
    ______
    pozdr. :-) :-) :-)
    http://www.fountainphoto.com/2004/05...-vs-ef-s-18-55
    http://photography-on-the.net/forum/...ad.php?t=40547
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=12827585
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=13807182

Chyba się trochę nadmiernie podnieciłeś.
    17-40 jest najsłabszą elką, to prawda, na co najlepszym dowodem są wyniki badań rodzielczości obrazu i innych parametrów optycznych.
    Ale wychwalanie kitu w porównaniu z bądź co bądź jednak elką, to chyba bardzo grube nieporozumienie.
    Zbadałem dwie elki 17-40 i żadnej nie kupiłem, bo wybrałem 24-105, ale to nie znaczy, że kitowy obiketyw jest lepszy od elki.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

szwayko- piep....sz. ja już go nie mam ale dlatego tylko że nie trza mi było tak szeroko na FF

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Hehehe powoli komiczny ten wątek się robi
    Już nawet wyszło, że nie warto kupować 17-40 bo kit jest tak samo dobry o ile nie lepszy.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zemun Zobacz posta
    Już nawet wyszło, że nie warto kupować 17-40 bo kit jest tak samo dobry o ile nie lepszy.
    Fakt, że niektórzy ględzą od rzeczy.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

o ja pierdziu

kupi ktoś 17-40 ?

po kupnie bezmyślnie zacząłem robić nim zdjęcia bez czytania porównań i recenzji !!

póki co ceny używek jeszcze nie poleciały i jeszcze widziałem paru frajerów w dziale "kupię" co chcą to mydło nabyć, uff

jak dobrze, że przezornie nie wzbogaciłem się na sprzedaży kita, uff

zaraz go wyciągam z szuflady, wytrę kurz, przedmucham, założę na body i jazda:

- portrecik na 55mm przy 5.6 ? oczywiście ! co tam mydełko, portret musi być nieostry bo przecież wągry widać, no i to delikatne "rozmycie tła";

- landszafcik na 18 mm ? a jakże ! co tam pokaźna beczka, od czego w końcu szopik ? co tam mdłe kolory, jakby nie było suwaków nasycenia i kontrastu, aberracje chromatyczne ? w dobie doskonałego software'u to mrzonka; a obracający się wesoło polar ? co, rączek nie ma ? przytrzymać i po bólu;

- "budowa lensika coś nie teges" ? klekoce ? stuka ? toż jak sprzedam te L-mydło stać mnie będzie na kupowanie nowych kicików co roku aż ducha wyzionę;

no i nie ma się co łudzić, na full-frame to mnie w życiu nie będzie stać, toć nerki nie sprzedam, a cena 5d ( każde dziecko to wie ) od początku produkcji rośnie niczym liczba Chińczyków w ostatnim stuleciu;

och dzięki ci opatrzności, może jakieś fotograficzne początkujące beztalencie, teścików porównawczych nieświadome uwolni mnie od tej L-chańby, którą dźwigam w swej torbie ku własnej i nieuchronnej zgubie !!!

TROLL-MODE-OFF (musiałem )

dobra, więcej do tego wątku nie zaglądam
    Ostatnio edytowane przez Allensteiner ; 31-10-2007 o 21:45
    lepsze jutro było wczoraj

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zemun Zobacz posta
    Sam to chciałem napisać.

Ale mam też inną uwagę związaną z zasobnością polskiego portfela.
    Porównując do zachodnich fotoamatorów to 17-40 jest to tania L i jako taka jest pozycjonowana. A jej jakość jest adekwatna do ceny. Jeżeli ktoś chce lepszą jakość, jasność to kupuje 16-35 2.8

W Polsce L jest postrzegana jako super duper hiper obiektyw i ma być ostra jak żyletki by można się było ogolić, każde zdjęcie powinno szokować jakością i artyzmem.

17-40 powstało też przed erą cyfrową i powstało w innym celu niż zastąpienie kita. Miał to być tańszy UWA niż 16-35 ale tak samo szybki i wytrzymały.

Żeby nie było. Mam 17-40 i jestem z niej bardzo zadowolony. Zbierałem długo na to szkło i nie chciałem kupić np. Tamrona 17-50. Dlaczego ? Bo miałem już niefirmowe obiektywy które mimo iż tańsze niż Canon robiły mi problemy. Np. Cosina 19-35 która po kilku miesiącach użytkowania miała luzy. Cosina 100-400 (pompka) która przy 400 mm miała lepszą jakość góry zdjęcia, czemu ? Bo pod własnym ciężarem wyginała się w dół. Tamron 70-200 który w Egipcie na Safari wypaczył się od słońca - 100 % nieostry przy każdej ogniskowej.

Teraz chciałem kupić pancerne szkła o których wiem, że nie zawiodą mnie w żadnej sytuacji, a na wymiany kolejnych szkieł mnie nie stać, chciałem kupić coś, co za 5 lat podepnę do eosa 650d lub 70d i będzie nadal działać, nawet jeżeli wg. niektórych malkontentów będzie mydło itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

OT
    Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta

17-40 powstało też przed erą cyfrową i powstało w innym celu niż zastąpienie kita. Miał to być tańszy UWA niż 16-35 ale tak samo szybki i wytrzymały.
    17-40 został wypuszczony na rynek razem z 10D

/OT

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zby Zobacz posta
    a najbardziej bawia mnie wypowiedzi borkomara na temat rzekomej niedoskonalosci optycznej tytulowego obiektywu jak zagladam do jego stopki...a tam sigma trzydziestka. lol.
    Zabawny jesteś - ciekawe jak wypada 17-40 przy f1,4 8)
    5D + L

Strona 39 z 48 PierwszyPierwszy ... 293738394041 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów