Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Uniwersalny Obiektyw

przemoo
    Guest

Domyślnie Uniwersalny Obiektyw

Witam

Wchodzę powoli w system Canona i jest mi potrzebne uniwersalne szkiełko (zaznaczam jedno) które będzie współpracować z 400D i ma najlepszy stosunek ceny do możliwości i sprawdzi się od czasu do czasu na wycieczce, w pomieszczeniu, iprezka itp na oku mam sigme 24-105 (co o niej sądzicie). W przyszłości zmienię na na jasne szkiełko o mały zakresie i ZOOMa ale teraz potrzebuje jednego szkła dodam że totek nie drukuje większych niż 13/18

Z góry dzięki za odp

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Uniwersalny o najlepszym stosunku cena/możliwości jest Kit 18-55
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

przemoo
    Guest

Domyślnie

oczywiście kita wyłączając i chodzi mi o zakres maksymalny min 70mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemoo Zobacz posta
    Witam

Wchodzę powoli w system Canona i jest mi potrzebne uniwersalne szkiełko (zaznaczam jedno) które będzie współpracować z 400D i ma najlepszy stosunek ceny do możliwości i sprawdzi się od czasu do czasu na wycieczce, w pomieszczeniu, iprezka itp na oku mam sigme 24-105 (co o niej sądzicie). W przyszłości zmienię na na jasne szkiełko o mały zakresie i ZOOMa ale teraz potrzebuje jednego szkła dodam że totek nie drukuje większych niż 13/18

Z góry dzięki za odp
    Jezeli ktoś kupuje lustrzanke to głównie po to żeby móc stosowac różne obiektywy.Zaden obiektyw nie jest do wszystkiego.Oczywiscie są bardziej lub mniej wszechstronne.Nie kazda Sigma z dedykowanych dla canona współpracuje z dslr.Starsze modele wymagają przeczipowania.Nie podajesz pelnej nazwy obiektywu tylko przedni jej człon a to za mało zeby cos powiedziec.Nie podajesz gornej granicy kwoty która chcedz przeznaczyc na obiektyw,czy bierzesz pod uwage zakup uzywanego?Czy tylko nowy?Pozdrawiam.:smile:

przemoo
    Guest

Domyślnie

biorę pod uwagę używany model dokładny SIGMA 24-135mm f/2.8-4.5 IF Aspherical, rozwiązanie to jako uni. obiektyw jest tylko doraźne na kilka miechów jak poprawi mi się sytuacja finansowa i dla tego potrzebny jest mi obiektyw do "wszystkiego" dlatego myślę o tej sigmie i o Canon EF USM II 28-105

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

oczywiście kita wyłączając i chodzi mi o zakres maksymalny min 70mm
    Zakres 70mm na 400d to jest 112mm a wiec srednie tele i juz dosc wasko.Nie wiem dlaczego "oczywiscie kita wyłaczajac"Canon 18-55 doskonale spełnia okreslone przez Ciebie wymagania wielu kolegow robi nim wspaniale zdjecia.Na pewno jest lepszym wyborem niz sigma o której pisałes.Uzywałem obu tych obiektywów na cyfrze i pisze na podstawie własnego doswiadczenia. Mozna rozwazyc canona 50/1,8.przyzwoita tania jasna stałka którą praktycznie mozna zrobic prawie wszystko z okreslonych przez Ciebie potrzeb Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 23-10-2007 o 23:28

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

28 czy 24 to jest trochę wąsko jak na uniwersalny obiektyw. Twoje wymagania spełnia Sigma 17-70.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

przemoo
    Guest

Domyślnie

na razie wiedzę swoją o obiektywach opieram na tekstach wyczytanych z netu i nigdzie nie znalazłem pozytywnej opinii o kicie. Zamówione mam samo body i muszę dokupić szkło do max ~800zeta, które posłuży mi na pewno dobre kilka miesięcy. Janmar to to jak możesz to powiedz coś w skrócie o Canon EF USM II 28-105

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polecam Sigmę 17-70. Szeroki kąt, krótkie tele, prawie jak makro i przyzwoicie jasny Ciężko o lepszą uniwersalność. No i jakość dobra. Może nie jest to Tamron 18-50, ale jest bardzo przyzwoita. Obiektyw wręcz idealny na początek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jak do 800 zeta to 50/1.8
    Ostatnio edytowane przez gacek ; 23-10-2007 o 23:33 Powód: Automerged Doublepost
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trzeba było brać kita i 50/1,8. Jeszcze by Ci parę groszy zostało na zapasowy akumulatorek. Przy odbitkach 13x18 spokojnie możesz kadrować do kata widzenia 70. Na początku zawsze wydaje się, że ważniejsze jest tele, ale jak trochę popstrykasz, to dojdziesz do wniosku, że 18mm jest bardziej potrzebne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na razie wiedzę swoją o obiektywach opieram na tekstach wyczytanych z netu i nigdzie nie znalazłem pozytywnej opinii o kicie.
    To prawda. Jest kiepski mechanicznie. 17-40L jest niemal doskonały mechanicznie i >10x droższy.
    To prawda, jeśli robisz powiększenia 20x30 lub większe, ze szczególnym naciskiem na "większe".
    Prawdą jest jednak też, że kit to dla wiekszości pierwszy obiektym i za swój brak umiejętności focenia oskarżają kit, zbierają pieniążki, kupują lepsze szkiełko i dalej narzekają. Niektórzy dochodzą w ten sposób do wspomnianej wcześniej elki i dalej twierdzą, że obiektyw jest do niczego...
    Ostatnio edytowane przez fret ; 24-10-2007 o 08:23 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów