Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Uniwersalny Obiektyw

Mieszany widok

przemoo
    Guest

Domyślnie Uniwersalny Obiektyw

Witam

Wchodzę powoli w system Canona i jest mi potrzebne uniwersalne szkiełko (zaznaczam jedno) które będzie współpracować z 400D i ma najlepszy stosunek ceny do możliwości i sprawdzi się od czasu do czasu na wycieczce, w pomieszczeniu, iprezka itp na oku mam sigme 24-105 (co o niej sądzicie). W przyszłości zmienię na na jasne szkiełko o mały zakresie i ZOOMa ale teraz potrzebuje jednego szkła dodam że totek nie drukuje większych niż 13/18

Z góry dzięki za odp

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Uniwersalny o najlepszym stosunku cena/możliwości jest Kit 18-55
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

przemoo
    Guest

Domyślnie

oczywiście kita wyłączając i chodzi mi o zakres maksymalny min 70mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemoo Zobacz posta
    oczywiście kita wyłączając i chodzi mi o zakres maksymalny min 70mm
    Zakres 70mm na 400d to jest 112mm a wiec srednie tele i juz dosc wasko.Nie wiem dlaczego "oczywiscie kita wyłaczajac"Canon 18-55 doskonale spełnia okreslone przez Ciebie wymagania wielu kolegow robi nim wspaniale zdjecia.Na pewno jest lepszym wyborem niz sigma o której pisałes.Uzywałem obu tych obiektywów na cyfrze i pisze na podstawie własnego doswiadczenia. Mozna rozwazyc canona 50/1,8.przyzwoita tania jasna stałka którą praktycznie mozna zrobic prawie wszystko z okreslonych przez Ciebie potrzeb Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 23-10-2007 o 23:28

przemoo
    Guest

Domyślnie

na razie wiedzę swoją o obiektywach opieram na tekstach wyczytanych z netu i nigdzie nie znalazłem pozytywnej opinii o kicie. Zamówione mam samo body i muszę dokupić szkło do max ~800zeta, które posłuży mi na pewno dobre kilka miesięcy. Janmar to to jak możesz to powiedz coś w skrócie o Canon EF USM II 28-105

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Uniwersalny o najlepszym stosunku cena/możliwości jest Kit 18-55
    no toś pojechał po bandzie mógłbys chociaż polecić tego tamrona co masz...
    na spacery wziąłbym 24-105 (teraz mam 28-75)
    zeby miec namiastke standardu FF to wziąłbym cos w zakresie kita, ale nie kita
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemoo Zobacz posta
    Witam

Wchodzę powoli w system Canona i jest mi potrzebne uniwersalne szkiełko (zaznaczam jedno) które będzie współpracować z 400D i ma najlepszy stosunek ceny do możliwości i sprawdzi się od czasu do czasu na wycieczce, w pomieszczeniu, iprezka itp na oku mam sigme 24-105 (co o niej sądzicie). W przyszłości zmienię na na jasne szkiełko o mały zakresie i ZOOMa ale teraz potrzebuje jednego szkła dodam że totek nie drukuje większych niż 13/18

Z góry dzięki za odp
    Jezeli ktoś kupuje lustrzanke to głównie po to żeby móc stosowac różne obiektywy.Zaden obiektyw nie jest do wszystkiego.Oczywiscie są bardziej lub mniej wszechstronne.Nie kazda Sigma z dedykowanych dla canona współpracuje z dslr.Starsze modele wymagają przeczipowania.Nie podajesz pelnej nazwy obiektywu tylko przedni jej człon a to za mało zeby cos powiedziec.Nie podajesz gornej granicy kwoty która chcedz przeznaczyc na obiektyw,czy bierzesz pod uwage zakup uzywanego?Czy tylko nowy?Pozdrawiam.:smile:

przemoo
    Guest

Domyślnie

biorę pod uwagę używany model dokładny SIGMA 24-135mm f/2.8-4.5 IF Aspherical, rozwiązanie to jako uni. obiektyw jest tylko doraźne na kilka miechów jak poprawi mi się sytuacja finansowa i dla tego potrzebny jest mi obiektyw do "wszystkiego" dlatego myślę o tej sigmie i o Canon EF USM II 28-105

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

28 czy 24 to jest trochę wąsko jak na uniwersalny obiektyw. Twoje wymagania spełnia Sigma 17-70.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Polecam Sigmę 17-70. Szeroki kąt, krótkie tele, prawie jak makro i przyzwoicie jasny Ciężko o lepszą uniwersalność. No i jakość dobra. Może nie jest to Tamron 18-50, ale jest bardzo przyzwoita. Obiektyw wręcz idealny na początek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jak do 800 zeta to 50/1.8
    Ostatnio edytowane przez gacek ; 23-10-2007 o 23:33 Powód: Automerged Doublepost
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów