Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Uniwersalny Obiektyw

Skorupiak
    Guest

Domyślnie

@Przemoo: czytajac "Uniwersalny" mniemam, ze chodzi Ci o taki obiektyw, ktory zastapi Ci ten kitowy, bedac zarazem lepszym. Otoz ostatnio tez szukalem takiej porady. Znalazlem na niemieckim forum, wybor padl jednoznacznie na obiektyw 24-105/4 L IS USM. Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300 . Ale to tez kwestia tego, co za zdjecia chce sie robic itp. Mam nadzieje, ze cos wybierzesz

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jesli to ma byc szklo "na poczatek' to co szkodzi Ci kupic kit'a - jest naprawde calkiem przyzwoity.. z czasem wymienisz sobie go na cos lepszego tracac na odsprzedazy relatywnie mniej.. w zestawie z 50 1.8 da ci na pewno wieksze mozliwosci za nzsza cene niz ktorykolwiek z przytoczonych przez Ciebie szkiel..

ps. za 800zl mozesz dostac uzywanego tamrona 28-75 ale i tak bdzie ci brakowalo szerokiego kata - MZ jestes "skazany" na kit'a, chocby na jakis czas ;-)

Uzależniony

Domyślnie

"Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300"
    Miałem ten obiektyw i szczerze nie polecam - praktycznie wszystkie parametery ma po prostu słabe - w tym zakresie kupilem Canona 70-200/4 i jest super (drobna wada to praca pod swiatlo) - lecz jest to niestety koszt wiekszy.
    Generalnie nie polecam tworzenia "planów" typu: kupie na kilka miesiecy cos mniej lub bardziej uniwersalnego, a pozniej zobacze - na takiej operacji z reguły stracisz.
    Mysle ze lepiej bylo wziasc kita i za jakis czas zastanowic sie co Ci naprawde jest potrzebne oraz zdecydowac jaka jakosc i funkcjonalnosc a przez to cena szkła jest dla Ciebie akceptowalne
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skorupiak Zobacz posta
    ........Znalazlem na niemieckim forum, wybor padl jednoznacznie na obiektyw 24-105/4 L IS USM. Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300 . Ale to tez kwestia tego, co za zdjecia chce sie robic itp. Mam nadzieje, ze cos wybierzesz
    Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    "Choc znajomy mi polecal na poczatek Sigma APO DG 70-300"
    Miałem ten obiektyw i szczerze nie polecam - praktycznie wszystkie parametery ma po prostu słabe - w tym zakresie kupilem Canona 70-200/4 i jest super (drobna wada to praca pod swiatlo) - lecz jest to niestety koszt wiekszy.
    Generalnie nie polecam tworzenia "planów" typu: kupie na kilka miesiecy cos mniej lub bardziej uniwersalnego, a pozniej zobacze - na takiej operacji z reguły stracisz.
    Mysle ze lepiej bylo wziasc kita i za jakis czas zastanowic sie co Ci naprawde jest potrzebne oraz zdecydowac jaka jakosc i funkcjonalnosc a przez to cena szkła jest dla Ciebie akceptowalne
    To ja wypowiem.
    Mam kita, mam 24-105L mialem sigme (wlasnie sperzedaje).
    Sigma 70-300 to naprawde dobre szklo (KIT tez nie jest najgorszy). Pamietaj zeby stosowac zasade AV - f8 - wszytko jest pieknie. Kolory w kicie sa "bladawe" alw da sie z tym zyc. Sigma natomiast (jak bys zobaczyl) w poruwnaniu z KITem to juz rewelacja (kolory, kontrast, nasycenie). Ja uzywalem najcesciej jej 70-135 (czami wiecej) Po przelaczeniu na Makro (od 200-300) tez bylo dobrze (zreszta zasada dlamnie do nieporuszonych zdjec = ogniskowa X 1.6 crop - czyli zeby sdobrze bylo na dlugim koncu czas musi byc 1/500 - aczkolwiek czasmi swiatla brak).
    Ostatnio bilem sie z zakupem Canona 17-50/2.8 IS (naprawde szklo rewelacja) oraz Canon 24-105 co zrobilem - zaimportowalem wszystkie fotki od lightrooma i wlasnie od 24-30 do 135 to byla wiekszosc moich fotek. Dlatego wybralem to szklo. W ten weekend pojechalismy sobie z zonka i robilem nim fotki. Rewelacja (aczkolwiek trzeba zakupic inna oslone przeciwsloneczna do aparatow innych niz FF - poczytaj na forum). Kolorki jak z bajki. IS ise przydaje. Nie zabraklo mi "szerszego" kata nic a nic ( moze raz czy dwa - ale udalo mi sie to zalatwic "odchodzac dalej"). Moim zdaniem 24-105 jest naprawde dobrym rozwiazaniem - jesli szerzej to 17-24 zostaje KIT gdzie AV f8-11 jest naprade przyzwoicie.

Uzależniony

Domyślnie

Mor_feusz - nie neguje Twojej oceny Sigmy, jak rozumiem jakosc ktora to szklo "generuje" byla dla Ciebie OK - dla mnie zaś była ona niezadowalajaca i dlatego zmienilem na C 70-200 i teraz (podkreslam dla mnie - jest bardzo dobrze).
    Moze roznica w ocenie tego szkła wynika z przyslon, parametrów ekspozycji ktore byly uzywane - ja czesciej uzywalem wiekszego otwarcie przyslony i tutaj jakosc byla dla mnie za slaba. Przymykajac Sigme do f8 mozliwe ze jest duzo lepiej.
    Ocena jest robiona jak zawsze subiektywnie i w danych warunkach - szanuje Twoja opinie, lecz dla mnie to szklo bylo nie do zaakceptowania.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Mor_feusz - nie neguje Twojej oceny Sigmy, jak rozumiem jakosc ktora to szklo "generuje" byla dla Ciebie OK - dla mnie zaś była ona niezadowalajaca i dlatego zmienilem na C 70-200 i teraz (podkreslam dla mnie - jest bardzo dobrze).
    Zgadzam sie z Toba w 100% - jesli chodzi o budrzetowe szklo to Sigma wymiata. Natomiast w ogniskowych 70-200 to Canon nie ma sobie rownych - bawilem sie tym szkielkiem i roznica jest jak Sigma do kita tylko 3x - dlatego kupie sobie 70-200/4 IS albo 2.8 (non-is). Tylko mowimy o cenie - za ta cene nic lepszego niz Sigma sie nie dostanie (moim zdaniem). Zawsze bede "bronil" tej sigmy poniewaz bylem zadowolony z niej - a tareaz mam szkielko, z ktorego jestem 10000% zadowolony. Dlatego popieram wizje 24-105L jako szkla "podstawowego" zamiast Sigmy w tandemie z Kitem - lepiej niz rewelacja (aczkolwiek 17-50/2.8 IS tez bym z szczerze polecil)

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

C 28-105/3.5-4.5 II USM jest jak dla mnie zupełnie OK
    Jest naprawde szybki i prawie bezbłędny, nawet jak jest ciemniej.
    Ale żeby było ostro musisz podkręcić do 5.6
    Moim zdaniem jest na pewno uniwersalny i jak poszukasz to kupisz w niezłych pieniądzach.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

przemoo
    Guest

Domyślnie

..... i wybór padł na simę 24-70/2,8 którą używkę znalazłem minimalnie poniżej 1K. Mam nadzieje, że sie sprawdzi to szkiełko

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Zgadzam sie z Toba w 100% - jesli chodzi o budrzetowe szklo to Sigma wymiata. Natomiast w ogniskowych 70-200 to Canon nie ma sobie rownych - bawilem sie tym szkielkiem i roznica jest jak Sigma do kita tylko 3x - dlatego kupie sobie 70-200/4 IS albo 2.8 (non-is). Tylko mowimy o cenie - za ta cene nic lepszego niz Sigma sie nie dostanie (moim zdaniem). Zawsze bede "bronil" tej sigmy poniewaz bylem zadowolony z niej - a tareaz mam szkielko, z ktorego jestem 10000% zadowolony. Dlatego popieram wizje 24-105L jako szkla "podstawowego" zamiast Sigmy w tandemie z Kitem - lepiej niz rewelacja (aczkolwiek 17-50/2.8 IS tez bym z szczerze polecil)
    Chyba 24-105ISL jest najbardziej uniwersalnym szkłem o wysokiej jakości.
    Jest też o połowę tańsza i starsza wersja o podobny zakresie.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Uniwersalny o najlepszym stosunku cena/możliwości jest Kit 18-55
    no toś pojechał po bandzie mógłbys chociaż polecić tego tamrona co masz...
    na spacery wziąłbym 24-105 (teraz mam 28-75)
    zeby miec namiastke standardu FF to wziąłbym cos w zakresie kita, ale nie kita
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów