Strona 4 z 36 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 356

Wątek: Canon 30d czy 40d

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    zrobilem test obejrzyjcie

http://uploader.pl/getfile.php?id=73...&name=test.jpg

po przekierowaniu trzeba czekac 30 sek a pozniej skopiowac caly link

byl za duzy na shacka
    tu masz porównanie
    40d musiał byc o 1/3 EV bardziej doświetlane ... a i tak jest jeszcze niedoswietlne jak należy ..
    MZ to największa wada 40d w stosunku do 30d/20d .. jeżeli robisz dużo na zastanym w słabym świetle to weź 30d jeżeli nie to bierz 40d o ile Ci starczy

ja miałem podobny dylemat miesiąc temu .. chciałem kupić drugie body .. a że lampy nie zawsze mogę użyć to wybrałem 20d bo można teraz je kupić za o wile mniejsze pieniądze nić 30d z zdjęcia wychodzą w takich samych warunkach i na tych samych ustawieniach (tylko na iso 100 200 400 800 1600 i H bo pośrednich 20d nie posiada)identyczne wiec po co przepłacać .
    Eos system

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ok dzięki za info chłopaki. Ja nie mam lampy i nie chce narazie w nia inwestować,dlatego czesto mam problem ze swiatlem zawsze mi go brakuje dlatego tez chce inwestowac i inwestuje w jasne szkla (bardziej tez mi sie podobaja zdjecia bez lampy) Wiec jak dobrze rozumie 30D to dla mnie lepszy wybor, poniewaz lepiej sie sprawuje w zastanym swietle?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    ghost7, tutaj już też szalejesz? Nic nie pisałeś o tym, że chciałbyś kiedyś 5D. Jeżeli tak to to kupuj 30D i dobre szkło. A potem najszybciej jak możesz kupuj 5D
    szaleje szaleje mam nadzieje ze bedzie mnie stac na 5d ale nie wiem ile spadnie jego cena? jak spadnie tak do 5,5 tys to ok
    Ostatnio edytowane przez ghost7 ; 21-10-2007 o 13:36 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Test

Cytat Zamieszczone przez ukasus Zobacz posta
    tu masz porównanie
    40d musiał byc o 1/3 EV bardziej doświetlane ... a i tak jest jeszcze niedoswietlne jak należy ..
    MZ to największa wada 40d w stosunku do 30d/20d .. jeżeli robisz dużo na zastanym w słabym świetle to weź 30d jeżeli nie to bierz 40d o ile Ci starczy

ja miałem podobny dylemat miesiąc temu .. chciałem kupić drugie body .. a że lampy nie zawsze mogę użyć to wybrałem 20d bo można teraz je kupić za o wile mniejsze pieniądze nić 30d z zdjęcia wychodzą w takich samych warunkach i na tych samych ustawieniach (tylko na iso 100 200 400 800 1600 i H bo pośrednich 20d nie posiada)identyczne wiec po co przepłacać .
    Test na optyczne raczej pokazuje co innego ale i tak kupiłem 30D

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Moje zdanie jest takie jeżeli nie jesteś fotografem przyrody albo sportu to bierz 30D bo przewaga 40 D jest widoczna tylko w tych dziedzinach . Rzeczywista różnica w jakośći obrazu miedzy 30D a 40 D jest niezauważalna a jeżeli zalezy ci tylko na niej to zbieraj na 5D. Innymi słowy jeśli potrzeba ci lepszego AF ,Live View, Silent Shooting, czy ciut więcej fps bierz 40D jęśli możesz obejść się bez tego ( a w większości przypadków tak jest )kupuj 30 D albo składaj na 5D.

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Moje zdanie jest takie jeżeli nie jesteś fotografem przyrody albo sportu to bierz 30D bo przewaga 40 D jest widoczna tylko w tych dziedzinach . Rzeczywista różnica w jakośći obrazu miedzy 30D a 40 D jest niezauważalna a jeżeli zalezy ci tylko na niej to zbieraj na 5D. Innymi słowy jeśli potrzeba ci lepszego AF ,Live View, Silent Shooting, czy ciut więcej fps bierz 40D jęśli możesz obejść się bez tego ( a w większości przypadków tak jest )kupuj 30 D albo składaj na 5D.
    AF szybszy i celniejszy zawsze bys się przydał - tego nigdy dość zakupiłem 30D i poczekam az 5D uzyska dobrą cene Dzięki za rady

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Rzeczywista różnica w jakośći obrazu miedzy 30D a 40 D jest niezauważalna a jeżeli zalezy ci tylko na niej to zbieraj na 5D. Innymi słowy jeśli potrzeba ci lepszego AF ,Live View, Silent Shooting, czy ciut więcej fps bierz 40D jęśli możesz obejść się bez tego ( a w większości przypadków tak jest )kupuj 30 D albo składaj na 5D.
    Jeden dopisek ode mnie jeśli chodzi o porównanie 40D akurat do 20D - 40D zdecydowanie mniej przypala. Po obróbce prawie kilkuset zdjęć, zrobionych w tych samych warunkach co robiłem 20D, podobna obróbka ale zarówno przepalenia w tle jak i na krawędziach - praktycznie brak.

jasiek658
    Guest

Domyślnie

Wybrałem 40d. Jak na razie nie ma żadnych problemów, jestem w pełni zadowolony. Problemy z ostrością nie występują, chyba, że zdjęcie zostało źle wykonane, a po to przecież mamy też regulację sharpness.
    Na razie się nim jeszcze troszeczkę "bawię", poznaję możliwości itd. ale już jak najbardziej mogę go polecić!

Marcin21
    Guest

Domyślnie

Ja pykam od dawna 30stka i ninarzekam na nia. Migawka w 40stce ma bardzo nieprzyjemny dzwiek duzo inny i jak dla mnie glosniejszy. Na co bym sie skusil to AF i dust filter w 40stce. Ale czy warta dodatkowej kasy-niesadze.

Domyślnie to ja się zgłaszam...

Cytat Zamieszczone przez ghost7 Zobacz posta
    To nie takie łatwe musiałbym mieć do czynienia z 30D i 40D a nie miałem wiec ciężko jest mi podjąć decyzje. DLATEGO TO PYTNIE JEST DO OSÓB KTÓRE MIAŁY/MAJĄ 30D/20D A TERAZ MAJA 40D
    Przez ostatni rok miałem 30D. Nie narzekałem. Porządna maszynka. Zmieniłem na 40D ze względu na teoretycznie lepszy autofokus i dlatego że mój grip i akumulatory z trzydziestki pasowały do 40D. Czy uważam że 40D wart był tej zamiany? Zdecydowanie tak. Autofokus wg. mnie zdecydowanie lepiej i szybciej trafia, dobiegaczka też, a to co zauważyłem od pierwszej serii zdjęć to to, że widzę dużo większą rozpiętość tonalną. Czytałem gdzieś że jest to prawie niezauważalne, ale ja to widzę zdecydowanie. I dlatego cieszę się że mam moją czterdziestkę. :-) Polecam...

Dopiero zaczyna Awatar appimate
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przy moich zarobkach nie dalbym 1000zl wiecej za 40D, ale gdybym mial wybrac lepszy z tych aparatow, to zdecydowanie 40D wygrywa
    tak i nie - weź, proszę, pod uwagę, że kupując to na raty różnica wynosi miesięcznie ok. 50 zł. to nie tak wiele, a z tego co poczytałem o aparacie różnica między 30-tką, a 40-tką jest zauważalna...
    czy może się mylę?

Strona 4 z 36 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów