A może poszukaj kogoś z okolicy kto ma czas / chęci no i posiada takie szkiełko...aha, i zgodzi się na to byś mógł sobie w jego obecności troche na nim postrzelać?
Wiesz...to zawsze jakieś rozwiązanie.
A może poszukaj kogoś z okolicy kto ma czas / chęci no i posiada takie szkiełko...aha, i zgodzi się na to byś mógł sobie w jego obecności troche na nim postrzelać?
Wiesz...to zawsze jakieś rozwiązanie.
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 14-10-2007 o 13:52
Pucha i słoki
To moze inaczej - dlaczego uwazasz ze to szklo bedzie mialo winietowanie na nieakceptowalnym poziomie? Gdzie znalazles taka informacje ktora cie az tak zniecheca?
Z jednej strony piszesz:A z drugiej:gdzie szukać informacji na ten temat?
- testy? (mogą podchodzić pod firmę)
- forum? (ogromna rozbieżność)
- w sklepie? (sprzedawca chce mi wcisnąć towar)
Wiec ja sie pytam i prosze o konsekwencje w osądach - na jakiej podstawie masz takie zmartwienie? Skad wziales to "duże winietowanie"? Skoro wymienionym trzem zrodlom informacji jak widac nie ufasz?jestem w stanie zapłacić za tą stabilizację martwi mnie jednak duże winietowanie w tym obiektywie
Ogolnie moge ci poradzic - olej testy, winiety, ostrosci, ff/bf, rogi, dystorsje itp... po prostu rob zdjecia.
I tak właśnie zrobię
Temat obiektywów na tym wątku uznaję za zakończony - mam już komplet!
Dzięki za podpowiedzi!
Jeszcze krótko odpowiem - o winietowaniu znalazłem na "optyczne.pl"
http://www.optyczne.pl/29.8-Test_obi...ietowanie.html
i podsumowanie
http://www.optyczne.pl/29.11-Test_ob...sumowanie.html
A że bardzo nie lubię tego zjawiska - może się trochę zraziłem (może zbyt poważnie)
Ok, zgadzam się że nie mogę nic powiedzieć o tym obiektywie - jeszcze go nie znam, ale mam nadzieję że jak go kupię będzie mi pasował i że tak jak w twoim 20d tak i w tym obiektywie te małe "minusy" będą niezauważalne.
Dzięki za wypowiedź.
A powiedz jeszcze czy obejrzales przykladowe zdjecia pod podsumowaniem i na ilu z nich znalazles winietowanie na tyle duze, ze dyskwalifikujace ten obiektyw?
Ja na jednym widze w miare wyrazna winiete ale to przy sztucznym oswietleniu i latwa do skorygowania w procesie obrobki (wolanie raw, nawet w dolaczonym DPP), nie dyskwalifikujaca tego szkla.
A nastepnie ile innych pozostalych serwisow przejrzales w poszukiwaniu przykladowych zdjec i na ilu znalazles dyskwalifikujace winietowanie?
Pismo zniesie wszystko (to odnosnie opinii pisanej o winietowaniu) a zdjecia sie same obronia.
OK - sory, przyznaję się bez bicia, mój błąd - nie bijcie już.
No i t by było na tyle jeśli chodzi o obiektywy...