Na początku szczerze przyznaje się , że nie czytałem całego wątku. Patrząc na ilośc postów to ponad moje siły i możliwości czasowe. Dyskusja nad wyborem pomiedzy tymi dwoma puszkami elektryzuje nie tylko to forum ale i szereg zagranicznych a podsycana jest poprzez strony experckie odpowiednio "moderowane" przez producenta .
Oto np co czytamy na znanej stronie the-digital-picture :http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx w skrócie :
- jakośc obrazu jest troche lepsza niż 30D ale tylko troche ( biorąc pod uwage ilośc detali oddanie kolorów i szum )
Chyba nikt ( kto miał w ręce 30D i 5D )nie ma wątpliwości że jakośc obrazu z 5D jest jednak dużo lepsza niż z 30D . Skoro róznica między 30D a 40D jest minimalna to sądze ,że 5D mimo wszytko bedzie przewyższalo pod tym względem 40D .
Druga sprawa to poprawa AF ( cecha na którą bardzo licze ). Tutaj też całość osnuta jest mgiełką tajemniczości . Teoretycznie nowy AF w 40D to rewolucja. 9 punktów krzyżowych działjących aż do f:5,6 oraz pierwszy na świecie punkt centralny oferujący zwiększoną precyzje ostrzenia dla lini poziomych i pionowych przy szkłach 2,8 lub jaśnieszych. Miłao to poprawić precyzje ostrzenia przy słabym oświetleniu oraz niskim kontraście . Autor the-digital-picture znów jednak nie zauważa żadnej róznicy pomiędzy 30D a 40D przy słabym swietle jedynie gdzie widac róznice to Servo. Zastanawiające jest równiez to że skoro wszsytkie 9 punktów AF dziła jako cros do 5,6 i centralny jest wyposażony w takie cudo jako opisałem powyżej to dlaczego AF nie dziła z obiektywami o jasności f:8 tak jak jest to w seri 1 ( a może to tylko kwestia odpowiedniego softu).
Reasumując mimo posiadania 5D (który wg mnie i tak bedzie oferował lepszą jakość obrazu) moim marzeniem jest drugie body ( 40D ) .Głownymi czynnikami które skałniają mnie do zakupu są :
-crop ( dla przyrody)
-lepsze servo (dal przyrody)
-ciche fotografowanie ( dla przyrody)
-sprzataczka ( przyda się )
-reszta bajerów typu śmieszne uszczelnienie to ściema przynajmniej jak dla mnie
Acha i jeszce jedno ma koniec - żeby nie było nieporozumień. Niezaleznie od tego który z aparatów jest lepszy - 20D 30D 40D 5D i 1D - to są to tylko narzędzia i kazdym z nich można zrobić najlepsze zdjęcie świata - o ile się tylko potrafi i ma szczęście
I tak już na sam koniec przydała by się osoba która porówna te oba aparaty własnymi rękami - mysłe ze nie bede pierwszy![]()