Strona 72 z 84 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fatman Zobacz posta
    Soprano mi się nasuwają nieco inne wnioski gdy czytam ten wątek mianowicie frustracja uzytkowników 5d bo ktoś miał odwage napisać że 40d tez da sie robic fajne fotki Ale póki co zostawy zwady na boku i wroćmy do tematu.

Na początku szczerze przyznaje się , że nie czytałem całego wątku. Patrząc na ilośc postów to ponad moje siły i możliwości czasowe . Dyskusja nad wyborem pomiedzy tymi dwoma puszkami elektryzuje nie tylko to forum ale i szereg zagranicznych a podsycana jest poprzez strony experckie odpowiednio "moderowane" przez producenta .

Oto np co czytamy na znanej stronie the-digital-picture :http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx w skrócie :
    - jakośc obrazu jest troche lepsza niż 30D ale tylko troche ( biorąc pod uwage ilośc detali oddanie kolorów i szum )
    Chyba nikt ( kto miał w ręce 30D i 5D )nie ma wątpliwości że jakośc obrazu z 5D jest jednak dużo lepsza niż z 30D . Skoro róznica między 30D a 40D jest minimalna to sądze ,że 5D mimo wszytko bedzie przewyższalo pod tym względem 40D .

Druga sprawa to poprawa AF ( cecha na którą bardzo licze ). Tutaj też całość osnuta jest mgiełką tajemniczości . Teoretycznie nowy AF w 40D to rewolucja. 9 punktów krzyżowych działjących aż do f:5,6 oraz pierwszy na świecie punkt centralny oferujący zwiększoną precyzje ostrzenia dla lini poziomych i pionowych przy szkłach 2,8 lub jaśnieszych. Miłao to poprawić precyzje ostrzenia przy słabym oświetleniu oraz niskim kontraście . Autor the-digital-picture znów jednak nie zauważa żadnej róznicy pomiędzy 30D a 40D przy słabym swietle jedynie gdzie widac róznice to Servo. Zastanawiające jest równiez to że skoro wszsytkie 9 punktów AF dziła jako cros do 5,6 i centralny jest wyposażony w takie cudo jako opisałem powyżej to dlaczego AF nie dziła z obiektywami o jasności f:8 tak jak jest to w seri 1 ( a może to tylko kwestia odpowiedniego softu ).

Reasumując mimo posiadania 5D (który wg mnie i tak bedzie oferował lepszą jakość obrazu) moim marzeniem jest drugie body ( 40D ) .Głownymi czynnikami które skałniają mnie do zakupu są :
    -crop ( dla przyrody)
    -lepsze servo (dal przyrody)
    -ciche fotografowanie ( dla przyrody)
    -sprzataczka ( przyda się )
    -reszta bajerów typu śmieszne uszczelnienie to ściema przynajmniej jak dla mnie

Acha i jeszce jedno ma koniec - żeby nie było nieporozumień . Niezaleznie od tego który z aparatów jest lepszy - 20D 30D 40D 5D i 1D - to są to tylko narzędzia i kazdym z nich można zrobić najlepsze zdjęcie świata - o ile się tylko potrafi i ma szczęście

I tak już na sam koniec przydała by się osoba która porówna te oba aparaty własnymi rękami - mysłe ze nie bede pierwszy
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 08-10-2007 o 09:42

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Oto np co czytamy na znanej stronie the-digital-picture :http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx
    Moim zdaniem czytamy (a raczej widzimy), że jest dokładnie tak jak przewidywałem w tym miejscu: http://canon-board.info/showthread.p...911#post352911
    Krótko mówiąc 40-ka szumi na wysokich ISO bardziej niż 30-ka, a dokładnie proporcjonalnie bardziej do większej ilości pikseli.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth Zobacz posta
    Moim zdaniem czytamy (a raczej widzimy), że jest dokładnie tak jak przewidywałem w tym miejscu: http://canon-board.info/showthread.p...911#post352911
    Krótko mówiąc 40-ka szumi na wysokich ISO bardziej niż 30-ka, a dokładnie proporcjonalnie bardziej do większej ilości pikseli.
    Niestety 40D i 400D to ta sama matryca więc i szumy muszą być podobne ,nowe mikrosoczewki napewno coś polepszyły ale...

Acha zapomialem jeszce o dwóch plusach 40D:
    - 6,5 FPS ( dla przyrody)
    - wiekszy bufor ( dla przyrody )
    - reszta czytaj dwa posty wyzej

a edytować już nie moge

Domyślnie

Ale po co te udowadnianie na sile ze zdjecia z 5d sa lepsze przeciez to kazdy wie... Chodzi jedynie o to ze na standardowych odbitkach a nawet sporo wiekszych ale takze po umieszczeniu zdjec w internecie nie ma już tej różnicy w obrazowaniu...po prostu jej nie widać
    Kazdy normalny fotograf kupujac aparat bierze pod uwage cene,mozliwosci,funkcjonalnosc i jakosc zdjec...gdyby to wszystko zsumowac to wychodzi na to ze 40-ka wygrywa w cuglach z piąteczką Jesli chodzi o cropy to juz bylo mnóstwo linków do testów 5d i 40d i mimo ze widac wciaz drobna przewage piątki to nic z tego nie wynika bo przeciez co nam po cropie? Zarówno 5d jak i 40d to swietne puszki ale na dzien dzisiejszy dla kogos kto robi zdjecia tylko dla wlasnego uzytku lepszym wyborem bedzie 40d.Natomiast ci ktorzy gonia za megapikselami pewnie kupią 5d bo mimo duzej znizki ceny za piątke(obecnie z dwuletnia gwarancja idzie nówkę dostac za 6,500) to jest ona w stosunku do 40d(3700) sporo za droga tym bardziej ze 40d oferuje wieksza funkcjonalnosc i jak pisalem wczesniej ma tryby dla zielonych ktore naprawde moga sie przydac szczegolnie gdy siostra,rodzice czy brat albo kuzyn poprosza o aparat na jakas podróż.5d za to okaze sie lepszym wyjsciem dla kogos kto uzywa aparatu w pracy i wykonuje zdjecia na zlecenie przez swoich klientów.Oczywiscie nie mam tu na mysli fotoreporterki bo tutaj 40d wygrywa znowu w cuglach Chodzi o spokojna fotografie studyjną.
    Jesli komus bardzo zalezy na plastycznej GO moze kupic do 40d sigme f1.4.
    Jesli ktos jedzie w daleka podróz juz nie musi wozic plecaka z kilogramami obiektywów i lampa blyskową bo do 40d mozna dokupić mnóstwo bardzo uniwersalnych,malych i lekkich szkieł chocby tamrona 18-250...na odbitkach nie zauwazysz różnicy w stosunku do 5d o czym pisza sami uzytkownicy piątek na dpreview..linki zreszta podawalem w tym temacie kilka stron wczesniej. W 40d nie trzeba tez zmieniac co chwile szkieł a przeciez ciekawy motyw moze sie trafic czy to na wycieczce czy tez spacerze do parku.W 5d uzyskanie najednym szkle ogniskowej 28mm i 400mm jest na dzien dzisiejszy nierealne.Trzeba kupic dwa a nawet 3 bardzo drogie szka aby zapełnić nimi teogniskowe.Wiaze sie to tez z czesta a nawet bardzo czesta zmiana szkiel i baaaardzo ciezkim plecakiem pelnym obiektywów i lampa blyskowa.
    W 40d wyroznilbym jeszcze sraw ktory pozwala robic fotki najwyzszej jakosci i wielkosci do 5-7mb co przeklada sie takze na szybszy zapis plików na karcie.
    Silent mode jak kolega wczesniej napisał naprawde moze sieprzydac.Live view tez uwazam ze fajna sprawe czy to do zdjec makro czy tez znad glowy na koncercie ale takze do pracy ze statywem Live view zapewnia tez 100% podglad fotografowanej sceny co ulatwia kadrowanie i juz nie potrzeba mozolnie wycinac w programie graficznym przypadkowych galazek drzew i innych tego typu rzeczy z kadru.Warto tez dodac ze w 40d mozna samemu kadrowac zdjecia jeszcze w aparacie!Wizjer w 40d wcale nie jest juz wyraznie mniejszy niz w 5d jest oczywiscie roznica na korzysc 5d ale jest ona juz naprawde niewielka jak mowia uzytkownicy ktorzy mogli je porównać Zreszta ten w 40d jest juz bez tunelika i zapewnia bardzo przejrzysty podglad fotografowanej sceny a w razie czego jest jeszcze live view z poziomymi i pionowymi liniami ulatwiajacymi kadrowanie.W live view mamy tez live histogram bardzo fajna funkcja
    Czysciarka na matrycy to kolejny atut 40-ki juz nie trzeba z mozolem poprawiac zdjec w programie graficznym bo jakis syf ostal na matrycy jak w 5d gdzie zmiana szkieł jest bardzo intensywna.
    No i jeszcze jedna wazna sprawa w 40d to menu ktore zapewnia bardzo szybki dostep do wszystkich opcji a takze utworzenie osobnej zakladki z dowolnymi opcjami ktore uzywamy najczesciej.Sa tez az 3 customy na pokretle trybów.
    FF to nie tylko zalety to tez spora winieta na pelnej dziurze,znieksztalcenia geometryczne abberacje i to nawet z takimi szklami jak 24-105 ktory kosztuje ponad 3000 tysiace zlotych.No i bardzo drogie filtry tylko w wersji slim
    Canon nie ma wyjscia musi zaanonsowac nastpece 5d w lutym(i to juz bedzie porzadny,oplacalny FF na rynku za okolo 8,500 tysiaca) i choc canon bardzo chcial pokazac ja dopiero w sierpniu 2008 to sony i po czesci na pewno nikon mu na to nie pozwoli Pozatym jak wspomnialem dzis juz nikt z Was nie kupi 5d bo kazdy z was wie ze taki zakup jest nieoplacalny prawda?A moze jeszcze kogos mam przekonać? Narazie z powodzeniem przekonalem do tego 3 osoby ktore byly juz niemal przekonane do zakupu 5d i teraz bede musialy sie meczyc z 40-kami tylko po to zeby zaraz je sprzedac i kupic wymarzona FF(a przez to stracic kilkanascie stówek) ale to juz ich wybór
    Ostatnio edytowane przez canik ; 08-10-2007 o 12:44

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tak czytam i czytam wywody "naszego" forumowego rzeczoznawcy i zastanawiam się po przeczytaniu ostatniej jego opinii kiedy przeczytam, że 40D to nawet z podpiętym słoikiem po ogórkach konserwowych (firma nieistotna) robi lepsze zdjęcia od ... wiadomo czego. I wszystko to wie posiłkując się spostrzeżeniami innych fotografujących, bo niestety on sam jeszcze nie ma czym (w domyśle dsrl).
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

kiedy przeczytam, że 40D to nawet z podpiętym słoikiem po ogórkach konserwowych (firma nieistotna) robi lepsze zdjęcia od ...
    lepsze a dlaczego lepsze?

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

canik gratuluje 211 postow w ciagu miesiaca. to raz.
    ja niedawno zmienilem 30D na 40D i tyko czekam na wyjscie nowego 5D. licze na taki sam spadek cen jak w przypadku 30D po wyjsciu 40D. zamierzam miec dwa korpusy: rzeczonego 40D i starego 5D, bo te dwa korpusy nie sa ze soba w opozycji lecz sie dopelniaja. w ocenie najwazniejsze sa kryteria. w moich kryteriach, chocby nie wiem ktora generacje LiveView mial korpus APS-C, ileby klatek na sekunde nie strzelal i chocby mial plazmowa czysciarke i srawy to i tak 5D bedzie lepszym narzedziem od APS-C. tym kryterium jest: jakosc rozmycia tla, jakosc obrazu w wysokich ISO (tu jesli chodzi o obraz sam w sobie) i wielkosc wizjera (tu chodzi o narzedzie samo w sobie). wiec jesli pytasz czy mam zamiar kupic 5D (mimo tego, ze mam juz 40D), to odpowiedz brzmi: TAK.
    w fachu ktorym sie param zalety 5D nad 40D sa niewykle istotne. podales przyklad winiety jako wady. badz ostrozny. to co dla jednego jest wada dla innego moze byc zaleta. akurat w mojej fotografi winieta to zaleta, jesli jej nie mam, to ja produkuje w postprocessingu.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 08-10-2007 o 13:03
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    w fachu ktorym sie param zalety 5D nad 40D sa niewykle istotne. podales przyklad winiety jako wady. badz ostrozny. to co dla jednego jest wada dla innego moze byc zaleta. akurat w mojej fotografi winieta to zaleta, jesli jej nie mam, to ja produkuje w postprocessingu.
    o
    Stary, no co Ty ?
    Nie wiem czym się para canik oprócz zaśmiecania tego Forum,
    ale:

na pewno nie jest to fotografia i na pewno to nie jest zarabianie...

Pozdrawiam
    PM

BDW,
    Ja akurat param się robieniem zdjęć (chociaż innych niż Ty) o i mam bardzo podobne podejście do crop vs FF.
    Używam obu (crop to 20d) i kiedy tylko mogę zamieniam cropa na 5d: jakość zdjęć (na papierze) i wizjer ciężko porownać. Trzeba trochę popracować jednym i drugim, że by zobaczyć, że prawie robi różnicę.

BDW 2. Standardowa odbitka dla mnie to 30x45. Z 12mp idzie zrobić bez dużego upsizeowania, z 10 już trochę trudniej, a często trochę pixeli ucieka: bo np zdjęcie jest krzywe ...
    A i pixle w 5d jakby inne (chociaż ja nie lubię niskich ISO na 5d ...)

BDW 3. Zdjęcia do netu można robić i komórką, 900x600 px to jest 3x2 cm na papierze, rzadko wieszam takie zdjęcia na ścianie

BDW 4. Canik: pokaż zdjęcia! Tu jest takie fajne podforum "galerie użytkowników". Ja swoje pokazałem, Ty?

Pozdr
    PM

Bywalec

Domyślnie

No Panowie (i Panie?) canik "niestety" dość dobrze podsumował różnice pomiędzy 5D a 40D. Zapomniał jednak o paru dość ważkich sprawach.
    1 brak uniwersalnego obiektywu pod kropa obejmującego szeroki kąt po krótkie tele. W przypadku FF mamy 24-105 ora 24-70 do wyboru. Niestety szeroki kąt (ekwiwalent 24mm) pod kropa oznacza korzystanie wyłącznie ze szkieł ultra szerokokątnych. Pewnym wyjątkiem nie spełniającym wszak za bardzo kryterium uniwersalności jest Sigma 15-30 dająca na szerokim kącie ekw 24mm. Jak dla mnie tu jest największa słabość kropa Canona. Sony tymczasem wprowadza już drugi uniwersalny obiektyw zaczynający się od ekw. 24mm.
    2 Ograniczenie pola widzenia najlepszych obiektywów systemowych. Niestety Canon nie oferuje 9 mm stałki pod aps-c by zrównoważyć brak odpowiedniego ekw. ogniskowych dla elki 14mm. Niestety poniżej 10mm (ekw 16mm) z cropem nie zejdziemy. Tymczasem pod FF dostępne jest nie tylko tanie (za 1200 zł) 15mm, ale także ekstremalne 12mm. a jak ktoś ma chęć i pieniądze to może zapodać 14mm L. Oczywiście nie każdy potrzebuje tak ekstremalnych ogniskowych jednak fakt pozostaje faktem jak bardzo stary i niedorobiony 5D by nie był ma on swoje zalety tylko z tego tytułu że ma odpowiednio duży sensor. Zresztą aż tak bardzo na to 5D nie można narzekać, bo przy wszystkich bajerach 40D nie da się powiedzieć że piątką nie da się robić zdjęć. Owszem może to nie jest nowoczesny aparat, ale działa poprawnie i nie ma od strony "fotograficznej" jakichś słabych stron.
    Ostatnio edytowane przez KvM ; 08-10-2007 o 17:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta
    No Panowie (i Panie?) canik "niestety" dość dobrze podsumował różnice pomiędzy 5D a 40D. Zapomniał jednak o paru dość ważkich sprawach.
    1 brak uniwersalnego obiektywu pod kropa obejmującego szeroki kąt po krótkie tele. W przypadku FF mamy 24-105 ora 24-70 do wyboru. Niestety szeroki kąt (ekwiwalent 24mm) pod kropa oznacza korzystanie wyłącznie ze szkieł ultra szerokokątnych. Pewnym wyjątkiem nie spełniającym wszak za bardzo kryterium uniwersalności jest Sigma 15-30 dająca na szerokim kącie ekw 24mm. Jak dla mnie tu jest największa słabość kropa Canona. Sony tymczasem wprowadza już drugi uniwersalny obiektyw zaczynający się od ekw. 24mm.
    2 Ograniczenie pola widzenia najlepszych obiektywów systemowych. Niestety Canon nie oferuje 9 mm stałki pod aps-c by zrównoważyć brak odpowiedniego ekw. ogniskowych dla elki 14mm. Niestety poniżej 10mm (ekw 16mm) z cropem nie zejdziemy. Tymczasem pod FF dostępne jest nie tylko tanie (za 1200 zł) 15mm, ale także ekstremalne 12mm. a jak ktoś ma chęć i pieniądze to może zapodać 14mm L. Oczywiście nie każdy potrzebuje tak ekstremalnych ogniskowych jednak fakt pozostaje faktem jak bardzo stary i niedorobiony 5D by nie był ma on swoje zalety tylko z tego tytułu że ma odpowiednio duży sensor. Zresztą aż tak bardzo na to 5D nie można narzekać, bo przy wszystkich bajerach 40D nie da się powiedzieć że piątką nie da się robić zdjęć. Owszem może to nie jest nowoczesny aparat, ale działa poprawnie i nie ma od strony "fotograficznej" jakichś słabych stron.
    zapomniales o sigmie 8mm ;-)
    CANON

Strona 72 z 84 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów