Strona 65 z 84 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał

Domyślnie

Warto zauważyć ,że zdjęcia z 40d zostały powiększone do rozmiaru tych z 5d a mimo to różnica na niskich iso jest zaskakująco mała!WOW
    Jestem jeszcze ciekawy jaki poziom wyostrzania był ustawiony w poszczególnych aparatach.Może ktoś się dogrzebał do tych danych
    Ostatnio edytowane przez fatman ; 04-10-2007 o 08:31

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nie wiem gdzie to wyczytałeś? Rockwell napisał, że zamiast powiększania zastosował zooma i odpowiednio zmienił ogniskową dla uzyskania takiego samego efektu na monitorze.

(a tak dla ścisłości, to powiększyć należało by zdjęcia z 5D a nie odwrotnie)
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fatman Zobacz posta
    Może ktoś w końcu pokarze tą przewage 5d nad 40d
    w 5D mam celownik, w ktorym widze co fotografuje. a APS-C to jest tylko APS-C i fizycznie sie nie da zmienic faktu, ze matryca jest 2,5x mniejsza i chocby skaly sraly matowka tez musi byc mniejsza

czy to jest warte roznicy w cenie?
    dla mnie nie, bo nie zarabiam tyle, zeby sobie na 5D pozwolic. ale gdybym ta kase zarabial, to bez dwoch zdan biore 5D. chocby 40D mial pierdylion megapikseli, super niskie szumy przy ISO 1203430 tysiecy i jeszcze do tego robil loda. sorki, no po prostu duzy celownik jest dla mnie bardzo przydatny i jesli twierdzisz, ze nie ma pod tym wzgledem roznicy miedzy 40D a 5D to sprowadzasz sie do poziomu Kaczynskiego i jego "nikt nas nie przekona, ze czarne jest czarne a biale jest biale"
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Widzę że wątek nadal wiecznie żywy - jak Lenin .
    Fatman mam wrażenie, że nie czytałeś tego wątku. Tu raczej nikt nikogo do niczego nie przekonał. Nie było żadnych przekonywujących argumentów na poparcie tezy, że 5D trzeba wyrzucić do śmieci ze względu na pojawienie się 40D. Szczególnie dla osób, które go kupiły lub mają ten zamiar ze względu na wielkość sensora.

A i jeszcze jedno. Mój kolega który nosił się zamiarem kupienia 40D (mieliśmy go już zamawiać) przeczytał z ciekawości ten wątek. I oświadczył mi, że wiesz co ale ja chyba sie wstrzymam i jednak dozbieram (w tej chwili ok. 2500zł) i kupię to 5D. "Bo jak popatrzyłem sobie na te porównania z linków to chcę mieć taki obrazek" - to jest mniej więcej dokładny cytat.
    Także piszcie dalej może jeszcze wiecej osób się nawróci .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

A i jeszcze jedno. Mój kolega który nosił się zamiarem kupienia 40D (mieliśmy go już zamawiać) przeczytał z ciekawości ten wątek. I oświadczył mi, że wiesz co ale ja chyba sie wstrzymam i jednak dozbieram (w tej chwili ok. 2500zł) i kupię to 5D. "Bo jak popatrzyłem sobie na te porównania z linków to chcę mieć taki obrazek" - to jest mniej więcej dokładny cytat.
    [/QUOTE]

Prawda . Wystarczy zobaczyć test z pluszowym misiem zrobiony przez Kena Rockwella
    Zdjęcia z 5d wyrażnie odbiegają od całej reszty
    Niezależnie od podobnych szumów , są po prostu lepsze ( kontrast , kolor , detale)
    Ciekawe jest natomiast to , że wg. mnie obrazki z 40 d są lepsze od tych z 400 d . Mimo tego , że podobno matryca ta sama . A może inna , a jeśli nie to zasługa algorytmów

Uzależniony

Domyślnie

No do Jasnej Anielki! Jak mi zaraz nie przestaniecie trollowac jeden z drugim na rzecz 5d to wszyscy wyladujecie w ignore! Nie po to kupowalem 40d, zeby teraz wyczytywac takie wymysly! Wyksztalciuchy, cholera jasna!

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    i chocby skaly sraly matowka tez musi byc mniejsza

chocby 40D mial pierdylion megapikseli, super niskie szumy przy ISO 1203430 tysiecy i jeszcze do tego robil loda.
    Lubie Twoj styl pisania, chyba szczalismy na to samo drzewo
    Jakby co to nie podryw
    Ostatnio edytowane przez BelYaal ; 04-10-2007 o 12:39

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Lubie Twoj styl pisania, chyba szczalismy na to samo drzewo
    Jakby co to nie podryw
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Co do wyższości 5D nad resztą braci w rozumie przemawia też jego cena. Na allegro nówkę poniżej 7 kafli ze świecą szukać a przypominam że minęło już sporo czasu od premiery. A taki 40D można nabyć za niewiele ponad 4 tys. To daje do myślenia.

Strona 65 z 84 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów