www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
o to że to nie aparat robi zdjecia tylko fotograf i nawet jesli kupi sobie 5d to nie zacznie automatycznie robić lepszych zdjęć niż 2 razy tanszym 40d prawda?Więc po co przepłacać?
I tutaj ponawiam prosbe do adalberta o pokazanie nam wszystkim tego GO,podziału na plany i czego tam jeszcze chce bo podejrzewam że nie ma w swojej kolekcji ani jednego zdjecia którego nie zrobiłby aparatem z aps-c.Jeśli jednak się myle to z chęcia zobacze te fotki.NAPRAWDE![]()
Wiesz co, trochę zaleciało reklamą pewnego proszku. I o ile w tym przypadku faktycznie 90% gospodyń domowych różnicy nie zobaczy (bo i tak jakość prania zależy od wielu różnych czynnikow, a nie tylko od proszku), to znajdzie się te 10%, które będą tą różnice widzieć. I ja, i pewnie większość posiadaczy 5D się do tej mniejszości zalicza![]()
Ostatnio edytowane przez arra ; 09-10-2007 o 13:18
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
zgadzam sie i z pewnoscia tez zobacze tą różnice tylko chcialbym sie dowiedzieć czy macie w swojej kolekcji takie zdjęcia,jeśli tak to byłbym wdzięczny gdybyście je zamieścili na forum i tyleto znajdzie sie te 10%, ktore beda ta roznice widziec, i ja, i pewnie wiekszosc posiadaczy 5D sie do tej mniejszosci zalicza![]()
Fatman, a Ty masz dalej piątkę czy zmieniłeś ją na 40stkę? A tak BTW to ja różnicy w obrazowaniu nie widzę. Co nie znaczy, że jej nie ma. Problemy z GO raczej mam tego rodzaju, że jest ona za mała, a nie za duża (gdy światła brakuje i nie ma jak domknąć) Tak czy inaczej wiem, że czeka mnie powrót do FF ze względu na ograniczony kąt widzenia APS-C (w zestawieniu z pożądanymi obiektywami).
Witam;
Nie lubię takich zaczepek, szczególnie od osób, które nie podają nawet swojego wieku w profilu ... ale co tam (pewnie fatman się nie odwzajemni żadną fotą) - ale by nie by posądzonym o unikanie tematu i teoretyzowanie w stylu canika - link do zdjęcia (uwagi - 5D, 85L - na 1.2 - żadnej obróbki w CS3, "surowy" jpeg prosto z aparatu - podobnie jak cichy wychodzę z założenia, że tylko taki materiał jest najbardziej poglądowy (robię RAW+L) - tylko resize do www.
Jeszcze jeden drobiazg - w sieci jest masa zdjęć, które doskonale obrazują kwestie, które poruszałem - nie trzeba daleko szukać - wystarczy przejrzeć wątek na CB o BOKEH - dużo świetnych fot choćby właśnie z zestawów 5D + 85L - trzeba mie naprawdę poważną wadę wzroku, by nie widziec różnicy pomiędzy FF a cropem
LINK
Będę szczery aż do bólu. Na prawdę nic niezwykłego w tym zdjęciu nie widzę. A próbowałeś zrobić podobne ujęcie jakimś body z kropem i 85 f/1,2? Czy na prawdę uważasz, że gdyby ta dziewczynka miała odrobinę ostrzejszy nosek to to zdjęcie by na tym jakoś dramatycznie ucierpiało? Zresztą obawiam się że Fatman może Cię zaskoczyć podobnymi zdjęciami (jeśli jest tym samym Fatmanem z CF).
Kurczę, najwyraźniej jeden widzi, inny nie. Cieszę się, że zobaczyłem i zamieniłem 30D na 5D. W tym wątku denerwowało mnie tylko uogólnianie canika w stylu "wszyscy kupują teraz 40D a nie 5D", "40D bije na głowę 5D, różnicy nie widać -stwierdzam tylko fakty". Denerwowało tylko, że swoją, subiektywną ocenę rozciągnął na cały świat, a jak ktoś miał inną, to od razu że musi usprawiedliwić, że przepłacił za 5D.
Ty nie widzisz różnicy, ja widzę, posiadałem cropowe puszki, a teraz FF, którego kupiłem dla tej różnicy, której nie możesz się dopatrzyć. I O.K.:-D
No jest to uczciwe podejście do sprawy. Ja też bynajmniej nie twierdzę, że jeśli ja nie widzę różnicy to jej nie ma. Dla mnie w każdym razie różnice są na tyle subtelne, że nie dostrzegalne. Być może gdybym się bardziej postarał i by mi na tym zależało to może i bym je dostrzegł. Zastanawiam się jednak czy rzeczywiście w fotografii chodzi o to by się spierać, czy też nawet "tylko" wpatrywać w tego rodzaju niuanse jak różnice w obrazowaniu między FF a APS-C. Dla mnie są to rzeczy kompletnie bez znaczenia, uważam że inne aspekty fotografii są daleko bardziej istotne.
To czego brakowało 30D w stosunku do 5D to PLASTYKA !! Jak bedzie z 40D nie wiem ale wkrótce się przekonam.Śmiem jednak twierdzić że dużo lepiej pod tym względem nie bedzie ( mały pixel, duża go i przekłamywanie ogniskowych - tego oszukać się nie da ) Ale... 40D ma dla mnie jeden niepodważalny atut dla którego go chce - CROP
![]()