Strona 66 z 84 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 834

Wątek: 5D vs 40D

Zablokowany

Domyślnie

Crop w lustrzankach to wysmyslono chyba po to aby mozna bylo trzepac kase na full frejmach takich jak 5d jakby to bylo nie widomoco, bo przeciez technologicznie to juz bylo dawno mozliwe.
    Teraz pytanie: gdyby ktos moglby wybrac pomiedzy nikon d300 z cropem, a canon 5d to wybor by padl....?

Pozro.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gujaa Zobacz posta
    Teraz pytanie: gdyby ktos moglby wybrac pomiedzy nikon d300 z cropem, a canon 5d to wybor by padl....?
    z d300 zdjec nie widzialem.
    z 5d widzialem.

czyli 5d bo przynajmniej wiem co kupuje
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gujaa Zobacz posta
    Crop w lustrzankach to wysmyslono chyba po to aby mozna bylo trzepac kase na full frejmach takich jak 5d jakby to bylo nie widomoco, bo przeciez technologicznie to juz bylo dawno mozliwe.

Pozro.
    Nie wydaje mi się. Technologię rozwija się stopniowo i tak też wprowadza na rynek. Póki coś jest nowe musi kosztować.

Coś już napisał

Domyślnie

nie wiem gdzie to wyczytałeś? Rockwell napisał, że zamiast powiększania zastosował zooma i odpowiednio zmienił ogniskową dla uzyskania takiego samego efektu na monitorze.
    a gdzie ty wyczytales ze Rockwell napisał że ZAMIAST POWIEKSZANIA zastosował zooma?
    Przecież Ken wyraznie napisał że zdjecia z 40d,400d oraz nikonów powiększał do rozmiaru tych z 5d czyli mówiąć prosciej dodał komputerowo po prawie 3 miliony pikseli do 40d i reszty.Nie spodziewałem się że po takiej interpolacji zdjecia z 40d będą tak niewiele odbiegać od tych z 5d.
    Z drugiej strony nie rozumiem co to za test iso skoro jedne zdjecia powieksza a drugie pozostawia w oryginalnych wymiarach.Chyba nikt z nas nie powieksza zdjec cyfrowo zeby zmniejszyc szumy
    Ciekaw jestem jakby wyglądał cały ten test gdyby był zrobiony w rawach i przy uwzględnieniu nominalnych rodzielczości każdego z aparatów.

(a tak dla ścisłości, to powiększyć należało by zdjęcia z 5D a nie odwrotnie)
    ciekawe,mógłbyś rozwinąć tę myśl?

Co do wyższości 5D nad resztą braci w rozumie przemawia też jego cena. Na allegro nówkę poniżej 7 kafli ze świecą szukać a przypominam że minęło już sporo czasu od premiery.
    na allegro można zgarnąć 5d już za 6,500 z dwuletnia gwarancją dałem linka pare stron temu.
    Ostatnio edytowane przez fatman ; 04-10-2007 o 15:50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fatman Zobacz posta
    na allegro można zgarnąć 5d już za 6,500 z dwuletnia gwarancją dałem linka pare stron temu.

To chyba już nieaktualny.

pomus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w 5D mam celownik, w ktorym widze co fotografuje. a APS-C to jest tylko APS-C i fizycznie sie nie da zmienic faktu, ze matryca jest 2,5x mniejsza i chocby skaly sraly matowka tez musi byc mniejsza

czy to jest warte roznicy w cenie?
    dla mnie nie, bo nie zarabiam tyle, zeby sobie na 5D pozwolic. ale gdybym ta kase zarabial, to bez dwoch zdan biore 5D. chocby 40D mial pierdylion megapikseli, super niskie szumy przy ISO 1203430 tysiecy i jeszcze do tego robil loda. sorki, no po prostu duzy celownik jest dla mnie bardzo przydatny i jesli twierdzisz, ze nie ma pod tym wzgledem roznicy miedzy 40D a 5D to sprowadzasz sie do poziomu Kaczynskiego i jego "nikt nas nie przekona, ze czarne jest czarne a biale jest biale"
    to dla marzycieli i posiadaczy 5d-ostatnio widzialem zdjecia z Hasselblada H3D.......ludzie zeby nawet skaly sraly,loda robily i 5d loda robil i wszyscy wzajemnie sobie loda robili to 5d jest przy nim malym gownem,psim gownem.....

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fatman Zobacz posta

ciekawe,mógłbyś rozwinąć tę myśl?
    Było ze sto razy, ale proszę...

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...e_vs_APS-C.svg

Oraz cały artykuł:

http://en.wikipedia.org/wiki/Crop_factor

Coś już napisał

Domyślnie

No dobrze ale tym bardziej nie rozumiem po co powiekszac zdjecia z 5d?
    Już prędzej pomniejszyć do rozdzielczości 40d i 400d niż robić na odwrót i zwiększac rozdzielczość o prawie 3 miliony pikseli na aps-c jak to zrobił w swoim teście Ken.

Bywalec

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem o co ten spór, skoro Ken wyraźnie wyjaśnia dla czego w swoim porównaniu zastosował obiektywy typu zoom:

[...] I made the same self-portrait a zillion times from a tripod with the self timer. I used a Canon 70-200mm f/4 L IS on the Canons and a Nikkor AF 70-210mm f/4 on the Nikons. I zoomed each lens to give the same field of view, which was 70mm on the 1.6x Canons, 78mm on the DX Nikons and 116mm on the Canon 5D.[...]

Pozdr.

Strona 66 z 84 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów