Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Mieszany widok

Domyślnie

Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?

Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?

Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?
    Ostrzenie USM to najgorszy sposób ostrzenia. Jedyny sensowny moment gdzie można używać USM to redukcja wpływu filtra AA czyli na samym początku procesu obróbki. Podkreślam słowo można ale nie trzeba. W większości dSLRów Canona nie jest to zupełnie potrzebne. Można delikatnie podostrzyć obraz tuż po konwersji, można delikatnie podostrzyć w ACR (ver 4.x pozwala na to) choć ostrzenie w ACR niezbyt mi się podoba - odnoszę się do dSLRów Canona bo w innych aparatach może być nieco inaczej. Jeśli już ostrzymy w ACR to u mnie "masking" jedzie zwykle na 70-80%. To ostrzenie wstępne powinno być bardzo delikatne bo ma niwelować rozmycie wprowadzone przez matryce Bayerowską i filtr AA. I nic więcej. To nie jest ostrzenie "do oglądania"

Ostrość to trochę "złudzenie optyczne" (pisałem juz wcześniej) więc to właściwe ostrzenie robimy zdecydowanie na końcu po zmniejszeniu do rozmiaru finalnego - oglądamy obrazek w takiej wielkości w jakiej będzie go widział finalny odbiorca.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów