Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czy moze mi ktos wytlumaczyc,dlaczego wyostrzajac zdjecie np. USM 300/0,3/0 uzyskuje sie mniejsze wyostrzenie dla rozmiaru zdjecia np 6mpix a wieksze dla zdjecia o rozmiarach np 800x600? zauwazylem takze,ze wyostrzajac w ten sposob miniaturke wyostrza sie ona 'ladniej' - gdybym tak mocno chcial wyostrzyc zdjecie 6mpix musialbym uzyc wiekszych wartosci w filtrze i wtedy jest to okupione wiekszym (o wiele) poziomem zaszumienia.

jak wyostrzac duze zdjecie tak,zeby sie tak ladnie wyostrzalo jak mniejszy jego odpowiednik? (do odbitek)

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Postaram się to wytłumaczyć na przykładzie.
    Jeśli w 6mipx zdjęciu gałąź na tle nieba ma grubość np. 20 pikseli a w zdjęciu 800x600 ma 4 piklsele, to tym samym samo rozmycie krawędzi w większym zjęciu zajmuje więcej pikseli. Ostrość to kontrast między krawędziami a tłem w tym wypadku. Rozmycie na większym zdjęciu jest tez fizycznie większe stąd trzeba zastosować większy promień (parametr 2.) w USM aby uzyskać taki sam kontrast krawędzi.

Moje pytanie brzmi natomiast: Czy używacie USM po przeskalowaniu zdjęcia do mniejszego rozmiaru nawet gdy zdjęcie było ostrzone w oryginalnym rozmiarze? Wydaje się że po przeskalowaniu na mniejsze powinno ono uzyskać ostrość....ale nie jest tak do końca.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzieki,o to mi chodzilo.

no tak,to jesli chodzi o prezentacje w internecie,a co jesli chcemy docelowo wyostrzyc duzy plik do duzej odbitki??

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Włączasz miarki, skalujesz pod wymiar który Cię interesuje, ostrzysz w powiększeniu 100% no i oczywiście fota musi być w odpowiedniej rozdzielczości. Tak mi się przynajmniej wydaje...

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Witam wszystkich jestem tu nowy i raczkujący.Zrobiłem sobie test wyostrzania za pomocą akcji Janusza i za pomocą highpass+overlay,bo niektórzy twierdza ,że jest prostsza i daje podobne lub takie same rezultaty.Po zastosowaniu tych technik,stwierdzam rzecz następującą:
    1)Technika highpass mimo ustawienia minimalnego radiusa wyostrza praktycznie wszystko.
    2)Technika Janusza wyostrza tylko i wyłącznie krawędzie bez płaskich elementy takich jak ściana,czyli nie wzmacnia niedoskonałości zdjęcia.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

jestem pod wrazeniem Twojego tekstu

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    O ostrzeniu słów kilka.

.......W necie jest sporo różnych akcji, pluginów i porad jak ostrzyć. Mistrz Kelby opisuje ostrzenie w trybie Lab (podobno ...szczególnie chętnie używane przez profesjonalistów...) zapominając, że sama zamiana do trybu Lab to paskudnie niszczący zabieg. Powrót do RGB to kolejne psucie jakości. Razem tracimy od dwudziestu kilku (w trybie 8 bit) do stukilkudziesięciu (16 bit) poziomów. Może i zdjęcie jest ciut ostrzejsze ale ogólna jakość leci w dół. To akurat najgorszy sposób ostrzenia. Niewiarygodne? Niedowiarkom proponuje zrobić prosty eksperyment:.............. [/i]

czy Kelby o tym nie wie????
    dlaczego promuje w swoch ksiazkach takie podejscie????
    jak Twoja technika sprawdza sie lepiej do do druku czy prezentacji w necie?
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    ...
    czy Kelby o tym nie wie????
    dlaczego promuje w swoch ksiazkach takie podejscie????...
    No to jest pytanie do miszcza

Martin Evening w swojej ostatniej książce "Adobe Photoshop CS3 for Photographers" (wydanie 2007 - mam ją od miesiąca) pisze o tym tak:

"...After the last edition of this book was published I was taken to task by some readers for ignoring certain Lab color mode techniques. These omissions were deliberate and it is not because I have an anti-Lab mode agenda. If I were writing this book fifteen years ago, I too would be telling you to convert the image from RGB to Lab color mode and apply Unsharp Mask filter to the Lightness channel, because that is how we did things back then. But we are not living in 1992 any more. Photoshop has for a long time now had layers, which means that in my opinion (and that most other experts) we don't need to go through the procedure of converting an image from RGB to Labmode and back to RGB again in order to target the image luminosity when sharpening. For one thing, if you are editing an 8-bit per channel image, the conversion from RGB to Lab and back again is unnecessarily destructive... "

Mam nadzieję, że to wyjaśnia i potwierdza to co napisałem. Mistrz Kelby pisał swoje książki we wczesnych latach 90-tych dla PS 4.0 chyba i po prostu "copy + paste" culture zadziałało.

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    ...
    jak Twoja technika sprawdza sie lepiej do do druku czy prezentacji w necie?
    Przeczytaj oba wątki o ostrzeniu - wszystko jest napisane

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czytalem wątki o ostrzeniu i juz wiem wiecej
    dzieki za cierpliwosc i wyrozumialosc dla amatorow.....mistrzu Januszu
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

dinopd
    Guest

Domyślnie

Witam.

Jestem tutaj nowy i jak niektórzy z moich poprzedników jestem zielony w PS. Poznałem pare spraw w PS-sie jak szparowanie ale nie pracowałem nigdy na akcjach.

Chciałbym się dowiedzieć jak uzyskac opisaną przez Janusza akcje lub skąd ją skopiować.

Czy polega to na tym żeby zapisywać czynności podczas pracy nad zdjęciem?

Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

Panie Januszu! Prośba w imieniu posiadaczy Photoshop Elements w wersji 6 PL! Proszę spróbować dostosować swój automat do możliwości tego programu! Jak wynika z opinii Digital Foto Video z lutego 2008r. wykonuje on polecenia stworzone w CS-ach. Mnie także udaje się uruchomić Pana automat, ale na starcie są komunikaty o błędzie i oczywiście brak jest końcowego rezultatu. PE ma ograniczenia, ale, jak wynika z opisu DFV, można je obejść. Mnie jednak (podejrzewam, że nie tylko mnie) brak jest umiejętności w posługiwaniu się Photoshopem (dopiero raczkuję). A przy okazji dziękuję za wspaniałe teksty na CB!

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów