Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak zainstalować akcję Janusza poprawnie?
    Skopiowałem ją do folderu z akcjami w PS (tak jak w #39), ale niestety nie działa.
    A może jako plug-in?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    Skopiowałem ją do folderu z akcjami w PS (tak jak w #39), ale niestety nie działa.
    A może jako plug-in?
    Trzeba zrobić albo "load actions" albo przeciągnąć ikonkę akcji na panel akcji w PS.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Trzeba zrobić albo "load actions" albo przeciągnąć ikonkę akcji na panel akcji w PS.
    Dziękuję bardzo.
    Śmiga już jak należy!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Uff... ale się rozpisałem
    Dzięki za jasne i zwięzłe wyłożenie.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    A może jako plug-in?
    Dla PS CS3 PL : Akcję kopiujemy do ( przykład dla domyślnej instalacji ) : Program Files->Adobe -> Adobe Photoshop CS3 -> Ustawienia -> Operacje , następnie klikamy na nią ( w tej lokalizacji , oczywiście przy wyłączonym programie ) 2x , Photoshop się uruchomi i akcja zainstalowana.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Janusz dzieki z góry, ale zainstalowałem i niby akcja śmiga ale efektów nie widzę żadnych co może być nie tak..?? mam CS pl

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Janusz dzieki z góry, ale zainstalowałem i niby akcja śmiga ale efektów nie widzę żadnych co może być nie tak..?? mam CS pl

Hmmmmm... ze szczegółowego opisu problemu wnioskuję, że... nie wiem. Pojęcia nie mam co Ty tam masz poustawiane i czy akcja jest wogóle poprawnie zainstalowana. Pisz na PW - "rozmowa" w moderowanym wątku T&T zajmie nam wieki całe. Znacznie prościej będzie pogadać na skype czy GG.

Janusz,

Domyślnie

Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?

Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canik Zobacz posta
    Janusz a w przypasku formatu plików jak sraw tez po otworzeniu takiego rawa zastosować ostrzenie USM 300 0,3 0 ?Czy tez można wyłaczyć kompletnie ostrzenie w camera RAW i dopiero po przekonwetowaniu do TIFFA zając sie ostrzeniem takiego pliku?

Ostrzymy rozumiem na koncu po zmniejszenie zdjecia do np. 800x533 px ?
    Ostrzenie USM to najgorszy sposób ostrzenia. Jedyny sensowny moment gdzie można używać USM to redukcja wpływu filtra AA czyli na samym początku procesu obróbki. Podkreślam słowo można ale nie trzeba. W większości dSLRów Canona nie jest to zupełnie potrzebne. Można delikatnie podostrzyć obraz tuż po konwersji, można delikatnie podostrzyć w ACR (ver 4.x pozwala na to) choć ostrzenie w ACR niezbyt mi się podoba - odnoszę się do dSLRów Canona bo w innych aparatach może być nieco inaczej. Jeśli już ostrzymy w ACR to u mnie "masking" jedzie zwykle na 70-80%. To ostrzenie wstępne powinno być bardzo delikatne bo ma niwelować rozmycie wprowadzone przez matryce Bayerowską i filtr AA. I nic więcej. To nie jest ostrzenie "do oglądania"

Ostrość to trochę "złudzenie optyczne" (pisałem juz wcześniej) więc to właściwe ostrzenie robimy zdecydowanie na końcu po zmniejszeniu do rozmiaru finalnego - oglądamy obrazek w takiej wielkości w jakiej będzie go widział finalny odbiorca.

Janusz,

Domyślnie

Dzięki za odpowiedz!
    JEszcze jedno pytano odnośnie sposobu ostrzenia który opisałeś na samym początku - czy da się to zrobić także w photoshop elementsie?

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów