Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Wątek: #37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinopd Zobacz posta
    ...
    Chciałbym się dowiedzieć jak uzyskac opisaną przez Janusza akcje lub skąd ją skopiować....
    W pierwszym poście jest link do akcji. Kliknąć wystarczy.

Cytat Zamieszczone przez rychu
    ...Prośba w imieniu posiadaczy Photoshop Elements w wersji 6 PL! Proszę spróbować dostosować swój automat do możliwości tego programu! Jak wynika z opinii Digital Foto Video z lutego 2008r. wykonuje on polecenia stworzone w CS-ach...
    Hmmmmmm... ciężko będzie. Nie mam Elements 6.0 i nie zamierzam kupować więc nie wiem jak obejść ograniczenia - Digital Photo Videło też nie kupuję . Akcja jest napisana w CS2. W CS3 działa bez problemu. Jakie błędy wyskakują? Może to tylko kwestia ustawień w preferencjach. Proponuję pisać na PW albo założyć osobny wątek w niemoderowanej części forum.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec

Domyślnie

Można pobrać ze strony Adobe 30-dniową (angielską) wersję próbną. Tam chodzi o założenie jakiejś warstwy, której normalnie PE nie zakłada...DFV podpowiada, jak te ograniczenie ominąć, ale to jest trochę "naokoło", a ja z kolei w PE nie mogę edytować akcji...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja z kolei chciałbym zapytać, czy ktoś próbował zrobić odpowiednik omawianej akcji dla Gimpa?

Uzależniony

Domyślnie

Witam,

Nie mogę zainstalowac akcji Janusza ponieważ w kolejnych krokach kopiowania: Program Files -> Adobe -> Adobe Photoshop CS2 -> Ustawienia -
    nie ma w nim folderu Operacje (czy Akcje)...

???

Pozdr.

Domyślnie

...również jestem zainteresowany powyższym....
    Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może to przeoczyłem,
    czy Akcje wyostrzajaca stosujemy przed zmniejszeniem zdjecia czy po jego zmniejszeniu?
    USM (0.3, 50-80%,0) stosowałem wczesniej jako standard PO przeskalowaniu. Działało to dobrze w kombinacji z konwersja z RAW w DPP z wyostrzaniem na poziomie 1-2.
    Teraz konwerstuje bez wyostrzanie (ZERO).
    Jezlei zastosuja akcję po przeskalowaniu na te 800 czy 900 pix, to przy zastosowamym USM na poziomie 0.4, 200, 0 krawedzie sa zwykle zbytnio podkreslone.
    Oczywiście można sobie USM zmniejszyc, ale tak czy inaczej prosze o rekomendacje co do momentu stosowania akcji
    EOS 5D i elki

Uzależniony

Domyślnie

Witam! Mam pytanko - Zakładamy że mam powiedzmy 500 zdjęć które będę oglądał na ekranie LCD. Fotki robione w RAW. Jaką metodę polecacie aby jakość fotek była najlepsza? Nie chce mi się bawić z każdą fotka z osobna, nie chcę też przesadzać z wyostrzaniem - interesuje mnie wyostrzanie wstępne niwelujące filtr AA przed matrycą.

Po przeczytaniu wątku wydaje mi się że powinienem przeskalować zdjęcia do rozdzialczości ekranu (ok 2Mpix) i takie zdjęcia wyostrzyć. Jaki automat do tego polecacie? Próbowałem ostrzyć w w LR, ale muszę przyznać że mimo różnych parametrów wyostrzania najnaturalniej wyglądało zdjęcie prosto z aparatu...

Photoshop raczej odpada, bo nie chcę się bawić z każdą fotką z osobna. Zwłaszcza że to i tak tylko byłaby obróbka pod jeden konkretny monitor... Czy w takim układzie najlepsza nie była by przeglądarka obrazków która miałaby wbudowaną opcję wyostrzania po przeskalowaniu do danej rozdzielczości? Tyle że nie wiem czy taka istnieje

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    O ostrzeniu słów kilka.
    - RAWy bezwzględnie wymagają ostrzenia, choćby po to żeby poprawić to co uległo rozmyciu w wyniku działania filtra anti-aliasing’owego

- RAWów raczej nie ostrzymy w RAW konwerterach (np. Light Room ma domyślnie ostrzenie ustawione na zero). Jedynym wyjątkiem jest RSP w którym „zero” oznacza delikatne wyostrzenie.

- ostrzenie zwykle powinno odbywać się trzyetapowo (minimum to dwa etapy) i powinno składać się z:
    * ostrzenia wstępnego w celu usunięcia rozmycia – Canon zaleca USM (unsharp mask) (300, 0.3, 0)
    Jakie narzędzie byś w takim razie polecił do wstępnego podostrzenia katalogu z fotkami bez otwierania każdej z nich w photoshopie? Dodatkowo zakładam że lepiej by było ostrzyć na pliku RAW/TIFF16bit a nie na jpg wyplutym z LR... tylko to trochę komplikuje obróbkę - więc może jednak któryś konwerter RAWów ma dobrze zaimplementowane wyostrzanie?

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Janusz, byłbym wdzięczny za podesłanie linka do akcji bo tam w tym linku na samym początku to raczej tego już nie ma, chyba że nie widzę. Jeśli nie Janusz może jest ktoś chętny kto ściągnął akcję Janusza do tego aby ją podesłać? Proszę o wiadomość na priv.

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów