Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Metz 58 af1-c

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kolbuszowa/Kraków

Domyślnie

właśnie odebrałem lampę - nie chcę tego komentować bo jeszcze się gotuję cały :[

Zapiąłem lampę na body, pokręciłem trochę obiektywem i zoom w pozycji poziomej działał, ale jak postawiłem palnik do góry to znowu zwiecha - no myślałem, że mnie rozniesie.
    Po chwili zaczął działać - mam nadzieję, że była to jednorazowa zwiecha - ale napisali z serwisu, że niby wymienili napęd także nie powonno coś takiego mieć miejsca

Druga sprawa:
    kupiłem taką kostkę:
    http://www.allegro.pl/item228815324_...ca_stopka.html

i kabel PC-PC zrobili mi na zamówienie w Funsporcie - teraz mam problem, bo po założeniu lampy na kostkę i podłączeniu jej kablem do aparatu, lampa nie błyska.
    Macie jakieś pomysły co to może być??

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Łosz kurczę. Można się zdenerwować }:-) Mam nadzieję, że nie będzie już niespodzianek.

A co do kostki: tą z linka na statyw wkładasz a masz inną zakładaną na stopkę tak? Lampa w trybie A albo M tak? A jaką masz stopkę w lampę? Tą canonowską, czy zwykłą gorącą z jednym pinem? Jeśli canonowską, to może zaklej wszystkie PINy poza środkowym jakąś taśmą. Na stopce aparatu też.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kolbuszowa/Kraków

Domyślnie

milkolampę stawiam na tej kostce i podpinam to do wyjścia PC w aparacie.

Mam teraz pożyczoną 580tkę i to samo - nie błyska :/

Znalazłem na zagranicznym forum Canona, że jest nowy nieoficjalny soft do mojego Metza, który niby odblokowuje środkowy pin w lampie. Podesłał mi to właśnie jeden użytkownik i pewnie będę się bawił w update.
    Tak czy tak 580tka powinna śmigać bez problemu :/.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Mam dwie takie kostki. Kabel musi być w odpowiedniej pozycji, aby działał. Spróbuj podpiąć i pokręcić nim w każdą strone, powinno wtedy zadziałać

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kolbuszowa/Kraków

Domyślnie

Mutt, chodzi Ci o położenie samych wtyczek??

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Tak. Popróbuj, czy będzie wyzwalał gdy wtyczka będize w różnych położeniach.

Mi działa tylko, gdy jest tak jak na zdjęciu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kolbuszowa/Kraków

Domyślnie

łomatko, ale akrobacje - dzięki za info, będę próbował.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rimon Zobacz posta
    Mam teraz pożyczoną 580tkę i to samo - nie błyska :/
    będzie błyskać tylko w trybie M (lampy).

a jak nie błyska w trybie M, to znaczy, że jakiś orzeł zamienił polaryzację w kablu

Cytat Zamieszczone przez Rimon Zobacz posta
    Znalazłem na zagranicznym forum Canona, że jest nowy nieoficjalny soft do mojego Metza, który niby odblokowuje środkowy pin w lampie.
    firmware nie powinien mieć tu niby nic do rzeczy.

IMHO lampa zawsze, na body też, jest wyzwalana środkowym pinem, więc o co chodzi z tym odblokowywaniem?
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kolbuszowa/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    będzie błyskać tylko w trybie M (lampy).

a jak nie błyska w trybie M, to znaczy, że jakiś orzeł zamienił polaryzację w kablu
    Zaraz chyba rozetnę ten kabel i zobaczę jak oni to połączyli (widać, że ucięli końcówkę z innego kabla PC i zmontowali z drugim) - może faktycznie jakiś "orzeł" zmienił polaryzację - oby to był ten problem.

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    firmware nie powinien mieć tu niby nic do rzeczy.

IMHO lampa zawsze, na body też, jest wyzwalana środkowym pinem, więc o co chodzi z tym odblokowywaniem?
    też mnie to zdziwiło, ale w oryginalnym mailu od Metza jest napisane:

Dear Ladies & Gentlemen,
    many thanks for your e-mail inquire regarding use of your mecablitz 58 AF-1 Canon. This firmware called 58AF1CanonV2.0 GB win.zip dedicated to your mecablitz 58 AF-1 C can be finding attached as well as the necessary advices as a PDF dedicated to XP or Window2000 users. This firmware encloses some improvements to unlock the centre pin for use with a pocket wizzard, secondary reflector improvement etc.
    For download V2 on your 58 AF-1C you do need only a commercial USB mini cable provided by any electronic shop.

best regards

Lutz Goeschel
    Technical support

tyle, że po zrobieniu update`u mam kolejną "nowość" - zoom działa prawidłowo tylko z palnikiem na wprost. Po odchyleniu w którąkolwiek stronę, zoom ustawia się na 70mm :-?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kolbuszowa/Kraków

Domyślnie

dobrałem się do kabla i dalej nie wiem co to może być.

Lampa ustawiona jak na zdjęciu:

kabel był tak zlutowany (czerwony z niezaizolowaną żyłą, biały z zieloną - wydaje się ok):

nie jestem dobry z elektryki, ale raczej nie próbować chyba podpinać tego odwrotnie?? ;-)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów