Bedzie widac roznice, jesli lampe ustawisz w tryb A. W ETTL'u, TTL'u pomiar jest wykonywany z pominieciem "dziury" przez obiektyw a w M nie ma zadnego pomiaru.
Bedzie widac roznice, jesli lampe ustawisz w tryb A. W ETTL'u, TTL'u pomiar jest wykonywany z pominieciem "dziury" przez obiektyw a w M nie ma zadnego pomiaru.
...
To sie wyjasniloA jesli opiszesz swoje wrazenia o tej lampie, to bede bardzo wdzieczny
Udanego focenia.
Zadziałało tak jak napisałeśDzięki bardzo.
Obiecałem więc opiszę. Muszę tylko więcej "pofocić"A jesli opiszesz swoje wrazenia o tej lampie, to bede bardzo wdzieczny
I jeszcze jedno - podsumowując, aby temat móc uznać za zamknięty
Po przejściu w tryb MASTER SLAVE dlatego ETTL ymienia sie w TTL gdyż jak pisał KuchateK ETTL to funkcja BODY a nie LAMPY stąd lampa występująca jako SLAVE nie będąc na korpusie aparatu nie może działać w ETTL-u stąd przełącza się w TTL a wówczas lampa główna aby się komunikować w tym samym systemie również przechodzi na TTL.
Jeżeli jestem w błędzie to mnie KuchateK popraw.
Pozdrawiam kolegów
Odświeżam wątek.
Czekam na jakieś zdjęcia testowe bo sam stoję przed zakupem tej lampy.
Szczególnie interesuje mnie i pewnie wszystkich ,którzy chcą kupić tą lampę czy za mniejszą cenę od 580 dostajemy relatywnie mniej. Czy stosunek cena/jakość w odniesieniu do 580 jest lepszy.
Pozdrawiam.
Dostajesz trochę co innego. Dwa palniki, bardzo ładny kolor światła. Tyle że 580- to naprawdę wypas więc wybór bardzo ciężki.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Metz ma tylko jedną wadę: serwis w PL. I dlatego warto 3 razy się zastanowić przed zakupem. Mój jeszcze działa i jestem bardzo zadowolony (choć w sumie lampy staram się nie używać). Ale jak dupnie, to chyba pójdzie w kosz.
milko, ja dziś swoją odesłałem do serwisu w Gdyni (Foto Complex) - padł mi zoom w palniku po 3 miesięcznym sporym użytkowaniu (jakieś 9 000 błyśnięć). Zobaczymy ile to będzie kosztować - lampę kupowałem w stanach, także gwarancji nie ma :/
P.S.
na angielskim CB znalazłem info o nowym firmware do tej lampy: http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=366975
...ale nie mogę nigdzie tego znaleźć żeby ściągnąć - próbował ktoś z Was?
No to trzymam kciuki. Masz drugą lampę, czy będziesz focić 2 kwartały jasnymi stałkami?
miklo, niestety mam jedną lampę i jasnych stałek brak, ale w rozmowie telefonicznej z serwisantem mówiłem, że używam lampy prawie na co dzień i potrzebuję jej jak najszybciej - mam nadzieję, że do końca tygodnia lampa będzie u mnie ;-)
dodam, że nie wysyłałem jej do dystrybutora (www.foto-technika.pl), tylko do autoryzowanego serwisu - oby było lepiej.
Oby. To czekam na wieści i - oczywiście - trzymam kciuki :-)