W najbliższym czasie chciałbym kupić monitor LCD z przeznaczeniem głównie do pracy w AutoCad i obróbce fotek. Po przeczytaniu wątku widzę, że na moje możliwości finansowe najlepszy będzie chyba Eizo S1931 (chyba, że dozbieram trochę kasy i szarpnę się na monitor o większej przekątnej z tej samej lini). Chciałbym jednak spytać o parę spraw tych co niedawno przesiedli się (najlepiej z CRT) na ten własnie model - widzę że kilka takich osób jest, więc bardzo liczę na waszą pomoc :

- jak jest z ostrością wyświetlanych zdjęć w porównaniu z CRT?
- czy patrząc pod różnym kątem na poszczególne obszary monitora widzimy rózną jasność?do tej pory miałem do czynienia raczej z tanimi monitorami LCD, szczególnie w laptopach...na nich raczej nie da się poprawiać jasności i kontrastu zdjęć
- jak jest z kolorystyką? czy nasycenie jakie ustawiamy na obserwowanym obrazie (mam na myśli korekcję zdjęcia np. w PS-ie) pokrywa się z tym co wyjdzie na odbitce?
- czy monitor po wyjęciu z pudełka koniecznie wymaga kalibracji czy też oprofilowania, żeby w ogóle dało się coś na nim obrabiać? - moje wymagania nie są jakieś bardzo skrajne w tej dziedzinie chociaż na pewno kupię kalibrator ale raczej w trochę późniejszym terminie...

proszę szczególnie o opinie tych, którzy niedawno nabyli ten monitor a wcześniej pracowali trochę na CRT

aaa... i jeszcze jedno, czy LCD jest faktycznie zdrowszy dla oczu - może macie jakieś materiały na ten temat? (to jest jeden z najważniejszych powodów z jakich chciałbym przesiąść się właśnie na LCD)