Strona 73 z 103 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Proponuje nie robić tutuaj OT w formie osobistych "podjazdów".

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    faktycznie, Forumowy mądrala do ciebie pasuje, a co do ustawień to jak pierwszy raz odpaliłeś np: PS to wrzuciłeś od razu fotki do obróbki. Czy może najpierw dokonałeś pewnych ustawień początkowych by módz pracować w "prawidłowej" przestrzeni korolów

Silent Planet sorki że w twoim temacie doszło do tak dziwnej dykusji ale niektórzy na forum to prawdziwi mondrale, sam pewnie często czytając posty doszedłeś do takich wniosków, niedługo dojdzie do tego, że będą wytykać brak przecinka w zdaniu ("poloniści ")
    Mówi się że chcieć to MÓC a nie "módz" i to nas różni
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ostrość na LCD jest idealna. Kineskop z uwagi na kilka zjawisk fizycznych zawsze jest trochę nieostry.

Każdy LCD ma węższą charakterystykę kątową niż kineskop. Jednakże przyzwoitej klasy monitory oferują rozsądne kąty widzenia, w których zmian kontrastu nie ma, lub prawie nie ma.

Jeśli monitor będzie odpowiedniej jakości i skalibrowany, tak.

Każdy monitor, o ile zależy Panu na maksymalnej zgodności wynikającej z możliwości monitora, wymaga kalibracji. Dobre monitory nadają się do pracy po wyjęciu z pudełka, ale po kalibracji i jak jest różnica na plus.

Jest zdrowszy od CRT w tym znaczeniu, że jest ostry i nie migocze.

Ciekawostka:
    Dobrze wiedzieć, że LCD pomimo dwóch pozytywnych, powyższych cech, może być znacznie bardziej uciążliwy niż kineskop. Wynika to z 3 do 5 razy większej znamionowej jasności ekranu. Komfortowy monitor musi mieć możliwość zredukowania jasności do takiego poziomu, jaki ma biała kartka papieru w tych samych warunkach oświetleniowych. Niestety, takich monitorów trzeba szukać "ze świecą".

dziękuję za odpowiedź. Pragnąłbym jeszcze prosić o podzielenie się wrażeniami "bardziej przeciętnych użytkowików". A czy ktoś wie, czy mozna gdzieś obejrzeć ten monitor - eizo S1931 w Krakowie? Może któryś z użytkowików byłby tak miły i pokazał własny - odwdzięczę się piwkiem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    A czy ktoś wie, czy mozna gdzieś obejrzeć ten monitor - eizo S1931 w Krakowie?
    bit na Krzyża - tylko zadzwon sobie wczesniej.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

dziękuję za odpowiedź. Pragnąłbym jeszcze prosić o podzielenie się wrażeniami "bardziej przeciętnych użytkowików".
    Sugeruje mi Pan nierzetelność? :sad:

PS. Z oglądania niewiele Panu przyjdzie. No, chyba że ma Pan duże doświadczenie w ocenie monitorów, wiedzę jak to wykonać w niesprzyjających warunkach, oraz filtr antymakaronowy w uszach. Trzeba kupić, i tak w przedziale 2 tys zł nic lepszego nie ma. Jeśli się nie spodoba, ma Pan ustawowe prawo oddać z powrotem. :-)
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-09-2007 o 15:20
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

dziękuję za odpowiedź. Pragnąłbym jeszcze prosić o podzielenie się wrażeniami "bardziej przeciętnych użytkowików".
    Sugeruje mi Pan nierzetelność? :sad:
    panie Tomku - nadwrażliwość? ;-)
    kazdy mówi za siebie oczywiscie - ja to odebrałem że chciałby opinie 'bardziej przeciętnych' czytaj: nie mających takiej wiedzy/doświadczenia o monitorach..
    czyli kupili - i jak wrażenia?
    nie wszyscy chcą dopiec :-)

btw
    w jednym z postów mówił pan że s2100 można skalibrować na 6500K tylko trzeba w monitorze pogrzebać; miał pan na myśli w ustawieniach w menu-osd czy bardziej fizycznie?
    bo skalibrowałem na 6500k - musiałem troche wyregulować kanały rgb w GAIN..
    Ostatnio edytowane przez pst ; 14-09-2007 o 18:32
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Sugeruje mi Pan nierzetelność?
    Nic podobnego! Nie miałem w zamiarze by Pana lub kogokolwiek urazić. Chciałbym poprostu usłyszeć także opinie kogoś kto nie siedzi w branży, nie ma takiej wiedzy a mógłby przekazać proste, prawdziwe odzczucia z użytkowania

PS. Z oglądania niewiele Panu przyjdzie. No, chyba że ma Pan duże doświadczenie w ocenie monitorów, wiedzę jak to wykonać w niesprzyjających warunkach, oraz filtr antymakaronowy w uszach. Trzeba kupić, i tak w przedziale 2 tys zł nic lepszego nie ma. Jeśli się nie spodoba, ma Pan ustawowe prawo oddać z powrotem. :-)
    Co do tego oglądania w sklepie to trochę racja ale co do zwrotu nie do końca - czasem na prawdę trzeba walczyć o swoje prawa i nie jest to miłe dlatego chciałby zebrać jak najwięcej informacji zanim kupię. W kazdym bądź razie Wielkie Dzięki za czynne udzielanie się w wątku- bardzo dużo się dowiedziałem i na pewno pomoże to w wyborze monitora!

EDIT:pst mnie uprzedził z wysłaniem posta
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 14-09-2007 o 18:35

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    ja to odebrałem że chciałby opinie 'bardziej przeciętnych' czytaj: nie mających takiej wiedzy/doświadczenia o monitorach..
    czyli kupili - i jak wrażenia?
    Można cofnąć się kilka stron do tego postu:
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=683

Mam tylko nadzieję że Tomek Urbanowicz mnie nie zastrzeli za sprowadzenie do "bardziej przeciętnych". :-)

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    bo skalibrowałem na 6500k - musiałem troche wyregulować kanały rgb w GAIN..
    Dokładnie tak to trzeba było zrobić.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Dokładnie tak to trzeba było zrobić.
    8)
    instrukcja moim przyjacielem ;-)

moze to złudzenie ale krzywe wydawały sie jeszcze bardziej zgodne niż przy kalibracji na 6200k
    choć myślę ze o wiele wieksze znaczenie miało to że za drugim razem 'odseparowałem' żyrandol od monitora tzn. zrobiłem mały manewr bo przy pierwszej kalibracji świecił mi troche w monitor
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Mam tylko nadzieję że Tomek Urbanowicz mnie nie zastrzeli za sprowadzenie do "bardziej przeciętnych". :-)
    Nie zastrzelę

Strona 73 z 103 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów