Strona 74 z 103 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Domyślnie

dziś pierwszy raz odpaliłem swoją galeryjkę na nowym monitorze...
    pierwsze spostrzeżenie to masakryczne szumy z 300D - których wcześniej jakoś nie dostrzegałem
    drugie spostrzeżenie - wszystkie zdjecia są jasniejsze niż miałem na starym crt

generalna konkluzja - zdjęcia przed zakupem kalibratora (profilera ;-) ) wyglądają źle; wyprane, bez kontrastu ze złą jasnością, albo czarne w cieniach gdzie były szczegóły

zdjęcia po zakupie kalibratora wyglądają już po japońsku czyli jako-tako;
    im późniejsze tym lepiej wyglądają

podsumowując - na starym oprofilowanym crt dawało radę i wtedy mnie zadowało - teraz (z oprofilowanym lcd) już nie
    widać też że 'uczyłem' się swojego starego monitora crt z czasem - im później tym lepiej wychodziła mi obróbka (imho)
    obserwowałem to również na odbitkach z labu - choć miałem ich profil kolorystyczny to pierwsze odbitki poprawiałem trzy razy (monitor byl rozjechany; poźniej juz po oprofilowaniu lepiej)

wczoraj obrobiłem na nowym monitorze kilkanście fot rodzinnych z różnego okresu tej wiosy i tego lata oraz cztery foty ślubne
    we wtorek bede mieć w łapie - to będzie ostateczny sprawdzian (wszystkiego: monitora, umiejętności kalibracji/profilowania, wołania raw i obróbki)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Eizo Eizo Eizo...

Cena wyższa ale jakość i odwzorowanie kolorów idealne...

http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,29318/
    POLECAM
    Ostatnio edytowane przez Hiv ; 17-09-2007 o 21:29
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Domyślnie

mam 19"dell na chipie ultrasharp- do fotek genialny - cena 2 letnie na allegro 700zl

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamBrzoza Zobacz posta
    mam 19"dell na chipie ultrasharp
    Może Pan objaśnić co to jest za "chip" i co on daje w rzeczywistości?

do fotek genialny - cena 2 letnie na allegro 700zl
    A gradienty są płynne i bez przebarwień? Jak wygląda reprodukcja w cieniach i światłach?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Może Pan objaśnić co to jest za "chip" i co on daje w rzeczywistości?

A gradienty są płynne i bez przebarwień? Jak wygląda reprodukcja w cieniach i światłach?

gradienty bez przebarwień. wysiwetla 16.7mln matryca PVA. a chip ten stworzony dla grafików. lepszy od philipsa. wczesniej miałem prof crt. postanowiłem przesiąść sie na lcd i tu padł wybór. Zajmuje sie tylko fotografią i ten monitor jest optymalny. www.adam-brzoza.com

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

gradienty bez przebarwień.
    Jaki to jest dokładnie model?

a chip ten stworzony dla grafików. lepszy od philipsa.
    A coś konkretniej? Co to znaczy w ogóle "chip"? W czym i dlaczego jest lepszy od innych "chipów"?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-09-2007 o 22:30

Domyślnie

Jaki to jest dokładnie model?

A coś konkretniej? Co to znaczy w ogóle "chip"? W czym i dlaczego jest lepszy od innych "chipów"?
    co to za chip i dlaczego lepszy: -proszę porozmawiać ze specjalistą, ja "tylko" robie zdjęcia a monitor ma spełniać moje wymagania, podaję namiary:
    Jacek Demczuk
    COMPUTER SERVICE
    26-700 Zwoleń, Ul. Krakowska 6
    Tel. +48 662-552-888

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

co to za chip i dlaczego lepszy: -proszę porozmawiać ze specjalistą, ja "tylko" robie zdjęcia a monitor ma spełniać moje wymagania, podaję namiary:
    Rzucił Pan tezę na forum. Zapytałem o jej uzasadnienie, ponieważ moje informacje mówią coś zgoła innego. Ja również mogę napisać cokolwiek z sufitu, marketingowe słowa-klucze, bez dowodów, ale przecież nie o to chodzi. Jeśli Pan twierdzi, że ma Pan świetny monitor do fotografii proszę podać przynajmniej jego model.

PS. Pytanie o gradienty w liczbie mnogiej było podchwytliwe. Nikt nie jest w stanie ocenić braku przebarwień na więcej niż jednym gradiencie (szarości). Zatem wniosek jest taki, że w ogóle Pan tego nie zweryfikował, a tylko rzucił puste hasło.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-09-2007 o 22:42

Domyślnie

Rzucił Pan tezę na forum. Zapytałem o jej uzasadnienie, ponieważ moje informacje mówią coś zgoła innego. Ja również mogę napisać cokolwiek z sufitu, marketingowe słowa-klucze, bez dowodów, ale przecież nie o to chodzi. Jeśli Pan twierdzi, że ma Pan świetny monitor do fotografii proszę podać przynajmniej jego model.

PS. Pytanie o gradienty w liczbie mnogiej było podchwytliwe. Nikt nie jest w stanie ocenić braku przebarwień na więcej niż jednym gradiencie (szarości). Zatem wniosek jest taki, że w ogóle Pan tego nie zweryfikował, a tylko rzucił puste hasło.

na forum - odpowiedziałem na pytanie [jaki monitor] podałem swój typ, nie jestem specjalista od monitorów ----ALE ZANIM KUPIŁEM TO KILKANAŚCIE PRZETESTOWAŁEM, być może zadający pytanie chciał typowej porady normalnego użytkownika a nie fachowej jakie wykresy itp. Wiem bo byłem w podobnej sytuacji co specjalista to inne porady i zdania, to może być zniechęcające.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a moj monitor to DELL UltraSharp 1905FP
    Ostatnio edytowane przez AdamBrzoza ; 17-09-2007 o 23:00 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

na forum - odpowiedziałem na pytanie [jaki monitor] podałem swój typ,
    Dlaczego nie chce Pan podać modelu monitora? Jest to napisane na nim, nie trzeba być specjalistą aby odczytać.

"Typowa porada" jest niestety najczęściej nieobiektywna. Progi akceptacji i wymagania są różne, to co jednemu wydaje się dobre, innemu niekoniecznie. Jesteśmy na forum i w wąsko specjalizowanym wątku. Wypadałoby radzić rzeczywiście dobrze. Spotkałem się w pracy ze skrajnymi opiniami udzielanymi w dobrej woli. Sam Pan zresztą zauważył, że co "specjalista" to opinia. Gdyby było inaczej byłaby jedna, a ja nie użyłbym cudzysłowu.

Strona 74 z 103 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów