Strona 71 z 103 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1030

Wątek: Monitor LCD - jaki ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ten kto radził, myślał zupełnie sensownie. Naturalny punkt bieli podświetlenia nie wymaga korekty wyświetlaczem i po kalibracji monitor ma najmniejszą ilość defektów.
    No tak, tyle że jeśli chcemy mieć odwzorowanie stricte sRGB to powinno być 6500K (zakładając prawidłowe oświetlenie). Podobnie jak przy kalibracji dla poligrafii tj. 5000K. Czyż nie tak?

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

Odkąd nabyłem EIZO S1931 praca stała się niezwykle komfortowa. Obraz jest cudowny. I co niezwykle ważne dla mnie - oczy w ogóle mi się nie męczą. Nie wiem dlaczego ale tak jest
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    No tak, tyle że jeśli chcemy mieć odwzorowanie stricte sRGB to powinno być 6500K (zakładając prawidłowe oświetlenie). Podobnie jak przy kalibracji dla poligrafii tj. 5000K. Czyż nie tak?
    Foto 6500K. DTP 5500K lub 6500K.

Ciekawostka:
    Temperatura bieli monitora musi być jak najbliższa oświetleniu w którym finalny materiał będzie oglądany. Jeśli warunki są skrajnie niekorzystne, np jak np u pst (6200K na monitorze a 2400K na stole), to zdjęcie będzie się wydawało bardzo "ocieplone" w stosunku do monitora. I vice versa.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-09-2007 o 14:23
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    to sie nazywa czepialstwo ??: , uzywam oczywiscie programów do grafiki, a co do efektów końcowych zdjęcia wiadomo że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie, no i może skalibrowac monitor ale urządzonko do kalibracji trochę kosztuje
    Czepialstwo ? Co Ty politykiem jestes ze odwracasz kota ogonem ?

To niechlujstwo zwykle w Twoim wykonaniu nakazujace czytelnikowi domyslac sie co autor mial na mysli.

Przeczytaj takze to co napisales powyzej ... skladnia nie ma nic wspolnego z zasadami jezyka polskiego. Co to znaczy "że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie" ?

Przeczytaj ze dwa razy posta zanim wyslesz a "czepialscy" sie nie pojawia.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Foto 6500K. DTP 5500K lub 6500K.

Ciekawostka:
    Temperatura bieli monitora musi być jak najbliższa oświetleniu w którym finalny materiał będzie oglądany. Jeśli warunki są skrajnie niekorzystne, np jak np u pst (6200K na monitorze a 2400K na stole), to zdjęcie będzie się wydawało bardzo "ocieplone" w stosunku do monitora. I vice versa.
    ten kto radził jest sensownym człowiekiem :-) dlatego posłuchałem - choć z jednego e-booka (obróbka RAWów) wyczytałem że dobrze skalibrować na 6500K

a tak poważnie to rozumiem że zdjęcie mogę 'obrobić' w PS w ustawieniach jakie otrzymałem po oprofilowaniu i po wydruku będzie ono zbliżone do tego z monitora
    nie powinienem jednak oglądać tego zdjęcia w takich warunkach oswietleniowych (~2500k) bo bedzie sie wydawało ze jest za ciepłe
    dobrze myślę?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    ten kto radził jest sensownym człowiekiem :-) dlatego posłuchałem - choć z jednego e-booka (obróbka RAWów) wyczytałem że dobrze skalibrować na 6500K
    Ten monitor da się skalibrować na dokładnie 6500K. Nie ma zatem przesłanek aby zostawiać sobie "błąd" 300K.

a tak poważnie to rozumiem że zdjęcie mogę 'obrobić' w PS w ustawieniach jakie otrzymałem po oprofilowaniu i po wydruku będzie ono zbliżone do tego z monitora
    Teoretycznie. :-)

nie powinienem jednak oglądać tego zdjęcia w takich warunkach oswietleniowych (~2500k) bo bedzie sie wydawało ze jest za ciepłe
    dobrze myślę?
    Oglądać można, ale nie należy odnosić fotki do monitora. Oko samoistnie, poza świadomością skoryguje biel na 2500K, ale zestawienie obok, dwóch bieli, mocno różniących się temperaturą, nie będzie dobrym pomysłem.

Domyślnie

to że teoretycznie to wiem :-) - idąc dalej tym tokiem rozumowania z każdego urządzenia choćby nie wiem jak skalibrowanego będzie jakiś błąd odwzorowania kolorów... ale my nie tym ;-)

już o tym wspominałem ze nie oglądam odbitek w swojej 'pracowni' ani tym bardziej nie porównuje ich w takim oswietleniu do tego co jest na monitorze...
    do tego używam testera domowego zwanego czasem żoną ;-)

temp. - dobrze więc, powalczę z kalibratorem i spróbuje 6500K; zobaczymy jak pójdzie odbitkom z labu (twierdzą ze nie ingerują w przesylane pliki - z tego co do tej pory u nich drukowalem to widze ze nie wyostrzają i nie podnoszą kontrastu/nasycenia).
    jak bedzie niezadawalająco to eye one pojdzie pod mlotek i zgłosze sie do p Tomka po Lafota (bo chyba nigdzie indziej nie dostane?) :-)

btw - nie opisałem wrażen z monitora eizo s2100; po jednym wieczorze trudno coś napisać; obraz jest bardzo dobry i duży 21'' - do tego trzeba sie przyzwyczaić
    nie ma nierównomiernego podswietlenia (jakies jasne/ciemne rogi nie wystepują); czerń jest dla mnie zadawalająca;
    odpaliłem F.E.A.R. - 1600x1200x32bit wysokie detale - bylem zaskoczony płynnoscia na moim gf7900gs .. nie zauważyłem tez smużenia ani tzw input_lag;
    nie odpalalem filmów bo oglądam na TV
    osłonka jest świetna - cieszę się ze zdecydowałem się ją kupić;
    bardzo fajnie rozwiązana podstawka - również regulacja położenia monitora jest płynna

nie mam za bardzo porównania z moim CRT bo operacja wygladała tak ze wyłączyłem kompa, odłączyłem CRT i podłączyłem LCD;
    myślę sobie (jako laik) że krzywe z mojego crt nie wyglądały jak wściekły wąz boa stad po włączeniu LCD (gdzie krzywe prawie sie nie rozjeżdżają) nie widziałem przepaści..

być może wizyta u rodziny i oglądnięcie zdjęć u nich da mi lepsze porównanie
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...zgłosze sie do p Tomka po Lafota (bo chyba nigdzie indziej nie dostane?) :-)....
    http://www.lafot.com/

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

maynard
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich
    "Przysluchiwalem sie Waszej dyskusji od dluzszej chwili" z mysla o zakupie monitora dla siebie i niestety musze przyznac, jako ze jestem laikiem w tym zagadnieniu, ze mam drobny metlik w glowie... Dlatego prosze Was o podpowiedz. Moje kryteria to LCD 24" panoramiczny, najlepiej spelniajacy swe zadanie w grach (symulatory lotu to czesc mojej pracy), ale takze pasujacy do fotografii amatorskiej. Prosze o sugestie.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Witam

Cytat Zamieszczone przez maynard Zobacz posta
    Moje kryteria to LCD 24" panoramiczny, najlepiej spelniajacy swe zadanie w grach (symulatory lotu to czesc mojej pracy), ale takze pasujacy do fotografii amatorskiej. Prosze o sugestie.
    Nie było kryterium ceny więc: Eizo S2411W, HD2441W.
    Zalety:
    - Szybkie.
    - Dobra czerń.
    - Małe defekty obrazu.

Strona 71 z 103 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów