to że teoretycznie to wiem :-) - idąc dalej tym tokiem rozumowania z każdego urządzenia choćby nie wiem jak skalibrowanego będzie jakiś błąd odwzorowania kolorów... ale my nie tym ;-)
już o tym wspominałem ze nie oglądam odbitek w swojej 'pracowni'ani tym bardziej nie porównuje ich w takim oswietleniu do tego co jest na monitorze...
do tego używam testera domowego zwanego czasem żoną ;-)
temp. - dobrze więc, powalczę z kalibratorem i spróbuje 6500K; zobaczymy jak pójdzie odbitkom z labu (twierdzą ze nie ingerują w przesylane pliki - z tego co do tej pory u nich drukowalem to widze ze nie wyostrzają i nie podnoszą kontrastu/nasycenia).
jak bedzie niezadawalająco to eye one pojdzie pod mlotek i zgłosze sie do p Tomka po Lafota (bo chyba nigdzie indziej nie dostane?) :-)
btw - nie opisałem wrażen z monitora eizo s2100; po jednym wieczorze trudno coś napisać; obraz jest bardzo dobry i duży 21'' - do tego trzeba sie przyzwyczaić
nie ma nierównomiernego podswietlenia (jakies jasne/ciemne rogi nie wystepują); czerń jest dla mnie zadawalająca;
odpaliłem F.E.A.R. - 1600x1200x32bit wysokie detale - bylem zaskoczony płynnoscia na moim gf7900gs .. nie zauważyłem tez smużenia ani tzw input_lag;
nie odpalalem filmów bo oglądam na TV
osłonka jest świetna - cieszę się ze zdecydowałem się ją kupić;
bardzo fajnie rozwiązana podstawka - również regulacja położenia monitora jest płynna
nie mam za bardzo porównania z moim CRT bo operacja wygladała tak ze wyłączyłem kompa, odłączyłem CRT i podłączyłem LCD;
myślę sobie (jako laik) że krzywe z mojego crt nie wyglądały jak wściekły wąz boa stad po włączeniu LCD (gdzie krzywe prawie sie nie rozjeżdżają) nie widziałem przepaści..
być może wizyta u rodziny i oglądnięcie zdjęć u nich da mi lepsze porównanie