Strona 31 z 48 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 479

Wątek: Narzekania na 17-40 4L

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    hmm, czy ja wiem...

wiesz, co? wyjdć na zewnątrz, i zrob jedną fotę jakiegos budynku np. tak na cały kadr, czegos co jest na 100% w podobnej odległosci. Rezultat wrzuć na forum. Coś te górki mało miarodajne są ??:
    No i stałem się posiadaczem tego mydła Lux

Może żeczywiscie, tylko w polskim klimacie ten doskonały, ceniony obiektyw pokrywa się mydłem.
    Postanowiłem to sprawdzić

Domyślnie

Tak jak wczesniej zapytano o mur - to jest i mur. Nie jest to mur jak z bajki.
    Wyszedlem poprostu za blok
    Wykonalem 3 serie. 17mm f/4 f/5.6 f/8
    Widac czarno na bialym ze u mnie f/4 kuleje na brzegach na 17 mm - na moj gust to wyglada jak polaczenie paskudnego kontrastu i sporej aberacji (przy f4)
    Przydala by sie opinia serwisu

3serie

pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

To jak to Panowie jest z tym 17-40? Czy jest tak samo ostry jak 70-200/4.0 L czy nie? Czy tak samo przenosi kolory, ma ta sama plastyke?
    Szykuje sie na jego zakup.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    To jak to Panowie jest z tym 17-40? Czy jest tak samo ostry jak 70-200/4.0 L czy nie? Czy tak samo przenosi kolory, ma ta sama plastyke?
    Też myślę o zakupie tego szkła i przeczytałem już setki stron na ten temat.
    Wydaje mi się, że jednak 17-40 jest najsłabszym szkłem w kategorii L,
    a 70-200 f4.0 L ma setki entuzjastycznych opinii w kraju i za granicą.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony

Domyślnie

Ja mam 70-200/4.0 L i jest niesamowite. Spodziewam sie tego samego po 17-40/4.0 ale zaczynam miec cos watpliowsci czytajac rozne opinie. Z drugiej strony canon nie serwuje jakiegos specjalnie porywajacego szkla szerokokatnego. 35/1.4 L jest wymiatajace ale zbyt szerokie to to nie jest :P Ciezka sprawa:P No jeszcze 16-35 II L ale cena przygniatajaca:P
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 06-09-2007 o 22:45

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Też myślę o zakupie tego szkła i przeczytałem już setki stron na ten temat.
    Wydaje mi się, że jednak 17-40 jest najsłabszym szkłem w kategorii L,
    a 70-200 f4.0 L ma setki entuzjastycznych opinii w kraju i za granicą.
    Pozdrówka
    Tak , a 17-40 ma setki pozytywnych opinii ZA GRANICĄ. Jestem patriotą, ale wydaje mi się to podejrzane że tylko w polsce sa negatywne pomruki na temat tego szkła. Nie porównujcie tego z najlepszym szkłem canona, to bez sensu. Szeroki kąt jest o wiele trudniej zrobić tak, żeby był pozbawiony jakichkolwiek wad.

Ja swojego odebrałem dopiero wczoraj i jeszcze nic nim nie pstryknołem oprócz kilku fotek w pokoju. Jutro go wyprowadze na spacer i się z Wami podziele.

edit:
    ps, mojemu koledze na piątce to szkło śmiga jak złoto, widziałem dzisiaj jego rawy z wesela robione 17-40 międzyinnymi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    mrooq.... twoje szkło jest na 100% padnięte teraz to widze... Czeka Cię serwis ... 3mam kciuki :-?
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 06-09-2007 o 22:32 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

tak wiem.... nie jesteś jedyna osoba która mi to mówi;-) .do serwisu to ja sie zbieram już od dobrych paru miesięcy, pomimo ze Canona mam dosłownie "pod nosem" 10 min rowerkiem...
    Przyznam szczerze ze irytowało mnie to cholernie na początku. już sie jednak trochę przyzwyczaiłem.
    z uwagi na to ze rzadko raczej używam f/4 lub go celowo pomijam zaczynając od f/5.6 dodając jeszcze fakt taki, że jego jakość wykonania i niesamowita gładkość pracy pierścieni + błyskawiczny AF sprawiają ze raczej sie go na pewno nie wyzbędę

Taka rada dla każdego kto go zakupił i ma jakieś problemy typu moje - oddać do serwisu, może coś dadzą rade zrobić. Minie trochę czasu a daje gwarancje ze bardziej go polubicie a drobne ubytki jakości przestana tak zawracać głowę

pozdro,
    Luke

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

ludzie ratunku.... nauczcie sie wreszcie ze obiektyw szerokokatny ne izoluje tak planow jak tele chocby ze wzgledu na GO to obiektyw od F4 a nie F 1.4 i ognioskowych od 17 do 40mm wiec porownywanie go do 70-200 to albo niezrozumienie praw optyki albo jakis zespol chorobowy ktory nalezaloby leczyc... rece po prostu opadaja...

naogladacie sie fotek tele i chcecie by na szerokim kacie tez tak rysowalo... to nie jest mozliwe chocby ze wzglkedu na inna pespektywe i wiele innych czynnikow ktorych nie chce mi sie tu opisywac...

chcecie powalajacej ostrosci to kupcie sobie 35mm f 1.4 tam sie da plany wydzielic nie gorzej jak na 70-200 i dzieki temu fotke bedzie wygladala duzo ostrzej ale nie oczkujcie tego po obiektywie od F4 czy nawet 2.8 przy tych ogniskowych
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 06-09-2007 o 23:40
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Kolory i plastykę ma rewelacyjne, ostry jest ale nie aż tak jak 70-200/4L, ale to nadal doskonałe szkło i tyle.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    ...zrob jedną fotę ... tak na cały kadr, czegos co jest na 100% w podobnej odległosci. Rezultat wrzuć na forum.
    Nie wiem na ile poniższe zdjęcia są miarodajne, ale wygląda na to, że moje szkło jest w porządku, tak przynajmniej mi się wydaje. Co myślicie?

ISO 400, statyw

f/4 - http://img267.imageshack.us/my.php?image=f4fb4.jpg
    f/5,6 - http://img159.imageshack.us/my.php?image=f56ot0.jpg
    f/8 - http://img69.imageshack.us/my.php?image=f8gs5.jpg
    Ostatnio edytowane przez minor ; 07-09-2007 o 08:32

Strona 31 z 48 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów