Eeee chyba nie czytałeś tego newsa
http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-8742-9087
Nikon już je produkuje! Nie ma mowy o fazie projektowania. To już produkcja.
Kilkaset sztuk dziennie.
Eeee chyba nie czytałeś tego newsa
http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-8742-9087
Nikon już je produkuje! Nie ma mowy o fazie projektowania. To już produkcja.
Kilkaset sztuk dziennie.
pojawiły się (niezawodne dpreview, zarówno w części C jak i N), że 14 bitów w D300 jest "coś nie teges", a karmią się tym, że:
* matryca SONY (jeśli to Sony?) ma wyjścia 12 bitowe
* tryb 12bit i 14bit RAW-ów jest w specyfikacji wyraźnie rozdzielany
* ponoć (ponoć!) w trybie 14bit spada szybkostrzelność do 2.5kl/s (co sugerowałoby interpolację)
Jeśli to prawda, to znaczy, że obie firmy stają na uszach, żeby dogodzić naszym kaprysom![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
jesli to prawda, to znaczy ze marketing Nikona robi ludziom wode z mozgu i przekonuje ze "czarne jest czarne a biale jest biale". a pewnie wynika z tego tyle samo co z "magicznych" 22 bitow Pentaksa
albo jest 12 bit albo 14. jak nie pisza czarno na bialym (pardon: czarno na czarnym, bo "nic nas nie przekona...") to mam podejrzenie, ze jest to pieprz.. w bambus marketoidow.
zreszta, pozyjemy - zobaczymy. niech pokaza zdjecia, a nie jakies tam egzemplarze przedprodukcyjne
Jam mam nieodparte wrażenie że na wyciąganie takich wniosków jest stanowczo zbyt wcześnie.
Wiesz ale 14 bit-ów w papierach jest i to się liczy. Tak samo jak u pentaxa 22. To że mało kto albo zgoła nikt tego nie widzi /na zdjęciu/ to już zupełnie inna kwestia. Przecież najważniejszy jest marketing, a nie jakieś szczegóły techniczne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Po co tyle tych podejrzeń i uprzedzeń i zaraz takie słowa wróżone z fusów... mam wrażenie, że wodę z mózgu tu się innym więcej robi bo nikt jeszcze zdjęć tym aparatem zrobionych nie widział a sądy krzewi ostre... widać że niektórzy naprawdę mają przyjemność z dokopywania konkurencji. Tak poza tym Canon w "marketingu" nie jest gorszy od Nikona.
Tak zupełnie BTW to sobie tu dyskutujemy o nowościach Nikona i zawsze się mówiło jak to na CB jest paskudnie jaka atmosfera najeżdżania na inne systemy. Refleksja mnie naszła po tym, że na forum Nikona wszystkie wątki o nowościch Canona zostały zamknięte. Świat się zmienia i nie tylko wskutek tego że Nikon pokazał wreszcie FF-a.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner