Strona 35 z 332 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    No wlasnie mialoby sie szary filtr wbudowany w aparat dzieki niskiemu ISO ( np. 25).Daloby to mozliwosc focenia w jasny dzien,roznych ciekawych motywow na dluzszych czasach, przy niezbyt malutkiej dziurze.
    czesc.Ch.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ale nie za baaardzo!
    czesc.Ch.
    Wszystkie te niskie ISO W cyfrówkach to pic na wodę, fotomontaż. Jeśli matryca natywnie ma czułość 100-200ISO, to niższe wartości (50, 25) uzyskiwane są drogą programową, przez co zmniejsza się rozpiętość tonalna. Równie dobrze można to zrobić wprowadzając korektę i odpowiednio wywołując RAW-a.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zkruk Zobacz posta
    wiele razy pisano:
    D3 jest w koncowej fazie projektowania
    D300 brakuje sporo
    Eeee chyba nie czytałeś tego newsa
    http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-8742-9087

Nikon już je produkuje! Nie ma mowy o fazie projektowania. To już produkcja.
    Kilkaset sztuk dziennie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wszystkie te niskie ISO W cyfrówkach to pic na wodę, fotomontaż. Jeśli matryca natywnie ma czułość 100-200ISO, to niższe wartości (50, 25) uzyskiwane są drogą programową, przez co zmniejsza się rozpiętość tonalna. Równie dobrze można to zrobić wprowadzając korektę i odpowiednio wywołując RAW-a.
    No tak, ale jak ktoś robi chałturę, to ISO 50 się przydaje bez dodatkowego babrania się. Poza tym brzydko na LCD wygląda prześwietlony RAW
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie Plotki, plotki...

pojawiły się (niezawodne dpreview, zarówno w części C jak i N), że 14 bitów w D300 jest "coś nie teges", a karmią się tym, że:
    * matryca SONY (jeśli to Sony?) ma wyjścia 12 bitowe
    * tryb 12bit i 14bit RAW-ów jest w specyfikacji wyraźnie rozdzielany
    * ponoć (ponoć!) w trybie 14bit spada szybkostrzelność do 2.5kl/s (co sugerowałoby interpolację)

Jeśli to prawda, to znaczy, że obie firmy stają na uszach, żeby dogodzić naszym kaprysom
    EOS - conditio sine Kwanon...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No tak, ale jak ktoś robi chałturę, to ISO 50 się przydaje bez dodatkowego babrania się. Poza tym brzydko na LCD wygląda prześwietlony RAW
    Oczywiście, że jest to użyteczne - ale "filtr szary wbudowany w apart" (jak chomsky był łaskaw to określić) to to bynajmniej nie jest i warto zdawać sobie z tego sprawę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Abstrachując od tych niskich czułości to... dlaczego te mózgi z Canona nie wypuszczą w końcu aparatu z możliwościami D200/300 ? Pięknie by się tam komponowała matryca z 5d chociażby, no a patrząc na nowości z konkurencyjnej stajni, jakaś matryca wysokoczuła..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Jeśli to prawda, to znaczy, że obie firmy stają na uszach, żeby dogodzić naszym kaprysom
    jesli to prawda, to znaczy ze marketing Nikona robi ludziom wode z mozgu i przekonuje ze "czarne jest czarne a biale jest biale". a pewnie wynika z tego tyle samo co z "magicznych" 22 bitow Pentaksa

albo jest 12 bit albo 14. jak nie pisza czarno na bialym (pardon: czarno na czarnym, bo "nic nas nie przekona...") to mam podejrzenie, ze jest to pieprz.. w bambus marketoidow.

zreszta, pozyjemy - zobaczymy. niech pokaza zdjecia, a nie jakies tam egzemplarze przedprodukcyjne
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 24-08-2007 o 11:47
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Abstrachując od tych niskich czułości to... dlaczego te mózgi z Canona nie wypuszczą w końcu aparatu z możliwościami D200/300 ?
    Może trochę z rozwiązań, które tak fajnie wyglądają w Nikonach są opatentowane i dlatego Canon tak łatwo nie jest w stanie ich skopiować w swoich korpusach?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Nie wiem czy juz padlo takie podsumowanie co do polityki Canona, jesli nie ja je napisze. Ciekawe co inni uzytkownicy na to?

Canon zrobil blad juz ponad poltora roku temu. Szybko puscil na rynek 30d, ktory tak na prawde powinien byc modelem Canon 20Dn. Juz wtedy powinien wrzucic do modelu 10 mp matryce i wtedy sens mialoby nadanie mu symbolu Canon 30D. W miedzyczasie mogl odswiezyc Canona 5D do wersji Canon 5Dn (jednoczesnie wycofujac model 5D). W tym momencie tworzylby miejsce dla Canona 40D, ktory powinien miec matryce 12 mp i puszczajac go w cenie posredniej miedzy 30D a 5Dn.
    Uwazam, ze Canon sie w tej chwili sam sie topi. Jesli nie spusci z ceny 5D, w co watpie, to straci czesc rynku.

Co Wy sadzicie?
    Jam mam nieodparte wrażenie że na wyciąganie takich wniosków jest stanowczo zbyt wcześnie.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    (.....)zreszta, pozyjemy - zobaczymy. niech pokaza zdjecia, a nie jakies tam egzemplarze przedprodukcyjne
    Wiesz ale 14 bit-ów w papierach jest i to się liczy. Tak samo jak u pentaxa 22. To że mało kto albo zgoła nikt tego nie widzi /na zdjęciu/ to już zupełnie inna kwestia. Przecież najważniejszy jest marketing, a nie jakieś szczegóły techniczne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli to prawda, to znaczy ze marketing Nikona robi ludziom wode z mozgu i przekonuje ze "czarne jest czarne a biale jest biale".
    Po co tyle tych podejrzeń i uprzedzeń i zaraz takie słowa wróżone z fusów... mam wrażenie, że wodę z mózgu tu się innym więcej robi bo nikt jeszcze zdjęć tym aparatem zrobionych nie widział a sądy krzewi ostre... widać że niektórzy naprawdę mają przyjemność z dokopywania konkurencji. Tak poza tym Canon w "marketingu" nie jest gorszy od Nikona.

Strona 35 z 332 PierwszyPierwszy ... 2533343536374585135 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów