Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Fotografia podwodna

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

No dobra Panowie, mam nadzieje że się Jędrek nie gniewasz że w Twoim wątku o takich pierdołach (czytaj: takim tanim badziewu gadamy )

Pierwsza rzecz - 1600 ISO raczej faktycznie odpada - czasem pewnie się pstryknie coś nad powierzchnią wody więc...

Druga rzecz - wiadomo, że z tych tanich kompakcików (do 150zł) to cudów wymagać nie można. Domyślam się jaka może być z tego jakość zdjęć.

Trzecia rzecz - nie mam zamiaru kupować czegoś droższego, chcę najpierw obadać sprawę. Nie dostałem jeszcze programu kursu więc nie wiem dokładnie jak to będzie wyglądać. Zdjęcia z owych małpek mają służyć jedynie dokumentacji, że byliśmy pod wodą Więc na tej płaszczyźnie ja to rozpatruję.

Cytat Zamieszczone przez dominix Zobacz posta
    Właśnie przejrzałem moje zdjęcia i wszystkie robiłem na auto ISO i max co aparat ustawił to było ISO100, ale to oczywiście jest całkowicie uzależnione od warunków - na Boracay pod wodą jest prawie tak samo jak nad wodą i takie ISO bez lampy w zupełności wystarcza.
    To czym fociłeś?

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta

To czym fociłeś?
    A jak napisałem kilka postów wyżej - Samsung Kenox UX4 i dedykowana obudowa też Samsunga. A efekty do obejrzenia tutaj.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Faktycznie. Sorka, nie zauważyłem.
    Galerię przeglądałem. Tak się zastanawiam czy tam pod wodą bezpiecznie tak wszystko dotykać?? Trza chyba wiedzieć co nie ugryzie, sparzy, czy kopnie prądem :grin:

Zakładam, że instruktorzy będą mieli jakieś rozsądne minimum jeśli chodzi o sprzęt więc ew. od nich będziemy mieli jakieś fotki.

Saint, rozważasz podjęcie fotografii podwodnej nie tylko jako zajęcie na urlop??

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

W zdecydowanej większości to instruktorzy pokazują co można dotknąć, a niektóre rzeczy sami podają i wtedy ryzyka nie ma. A przed zejściem pod wodę jest odprawa z planszami i zdjęciami i są pokazywane ew. zagrożenia. Jak dobrze pamiętam to tylko raz mnie coś boleśnie ukłuło - taki koralowiec w kształcie choinki - akurat miałem odsłonięty kawałek stopy. No metoda leczenia jest dość drastyczna, ale bardzo skuteczna - trzeba poparzone/ukłute miejsce polać mocno gorącą wodą i wszystko mija.
    Jest wysoce prawdopodobne że taki prosty aparat dostaniecie na kursie, a jeżeli nie, to w tych rejonach można to kupić w każdym "kiosku ruchu".

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Teraz jeszcze wpadłem na to, że mam przecież A95 8) i może by tak obudowę do niego... wujek google szybko jednak ostudził zapały; ceny od 750-1000zł za owe pudełko. Lub ew. jakiś worek za 130zł czyli w cenie tego najdroższego kompakta na zwykły film. Ciekawe jak się to ustrojstwo sprawdza? Może owy worek plus A95 będzie lepsze niż ten prościutki kliszak? No i filmiki kręcić można

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Lub ew. jakiś worek
    Też dobry pomysł - dość popularne rozwiązanie nad wodą i na plażach. A zaryzykowałbym, że wręcz lepsze rozwiązanie od tych tanich kliszaków (chociażby pojemność... pod wodą filmu nie zmienisz). Ale z drugiej strony, to oceń ergonomię worka, o ile na powierzchni do pochlapania się na plaży bądź basenie nadaje się, o tyle pod wodą (czasami w rękawicach) może być ciężko nawet spust wcisnąć. Jeżeli miałbyś gdzieś możliwość, to radzę przymierzyć i sprawdzić jak się guziczki naciskają.

Pozdrawiam
    Dominik

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

hejo ... ja podzielę sie swoim znaleziskiem na kompakty myślę że jest to najtańsz i najlepsze rozwiązanie, kupilem z deka stestowalem dziala (jak narazie)

www.dicapac.com

mozna dostać na allegro sklep z Gdyni sprzedaje w polsce po ok 125pln

jadę w piatek 24.08 do egiptu napewno pochwalę sie jak wrócę.

dodam że do tego bede miał canona A510 więc strata będzie na poziomie 400PLN jakby co wiec bez przesady ..

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    www.dicapac.com
    jadę w piatek 24.08 do egiptu napewno pochwalę sie jak wrócę.
    No proszę! Koreańska firma, a jednak najciemniej pod latarnią - nie znałem tego. Powodzenia w Egipcie i czekamy na foty.

Pozdrawiam
    Dominik

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ja bym kupił Fujifilm FinePix F30 z obudową WP-FX F30.
    Przykłady zdjęć (jak na kompakt IMHO są całkiem ok)
    http://picasaweb.google.com/paul.raps/FinePixF30
    Tak w ogóle to ten kompakt chyba kupię. Potrzebuję czasem małpki a ta na prawdę mało szumi.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    jadę w piatek 24.08 do egiptu napewno pochwalę sie jak wrócę
    Jeszcze nie wróciłeś? Jak tam Dicapac?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów