Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Fotografia podwodna

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    frink to gościu z klasą... piękny seacam, 8" port (w środku pewnie z 14mm), szeroki kąt, dwie lampki 125W, sporo doświadczenia i to jest recepta na fotografię podwodną.

co do fotografii podwodnej polecam nurkowanie.pl, wielki błękit, sport diver, , a stron jest tak dużo że wystarczy ww googlu poszukać...
    z interesujących osób w Polsce które mają kozak wiedzę to: Jarek D. (własne albumy, nagroda NG, foto wędkarskie, np: http://www.nautica.pl/nautica-old/artyk/mikronza.htm), Darek S.(właściciel Wielkiego Błękitu, nagroda NG, http://dareksepiolo.com/fotografia_podwodna/index.html), Marcin T. i Aleksander O. (nurkowanie.pl, artykuły o fotografii podwodnej, foto wrakowe) ...

jeżeli chodzi o sprzęt to cena obudów (housing) zaczyna się od 5 tys., port, kable i lampy to kolejne minimum 5-7 tys. Takie ceny zaczynają się od średniej klasy Ikelite gdzie wykorzystany jest poliwęglan itp. Przy obudowach aluminiowych wszystko zaczyna się od housing 10 tys., a potrafi też kosztować nawet 20k.

zamierzasz nurkować ze swoim sprzętem to polecam bardzo szeroki kąt - 10,5mm, 10-20, 14, 16-35mm - najlepsze ogniskowe na szeroki kadr, lub macro 60, 70, 105mm. Innych szkieł pod wodą się nie używa ...
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Dopiero zaczyna Awatar mrSaint
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borek Zobacz posta
    No i bardzo dobrze. Tyle, że to Ci podnosi koszty o cenę lamp - a tanie to one na pewno nie będą.
    Bez swiatla ani rusz, nie ma lekko ;-) Tanie nie sa jakies 500-700 $ za sztuke, plus stelaz, 200-400$, mniej wiecej, nie wiem co z kablami, jak znam ameryke, pewnie ekstra :grin:

Hm, pokazuje mi się 'domain for sale'.
    Wybacz, zle "podlinkowalem"

http://www.seafriends.org.nz/phgraph/index.htm

Gdybym miał się za to teraz brać, nie szukałbym obudowy do tego co mam (czyli 400D), tylko kupiłbym dedykowany aparat pod wodę, zrobiony w oparciu o jakiegoś głuptaka (oczywiście z możliwością podłączenia błysku na wysięgniku). Czyli raczej Reefmaster za 200 GBP, niż obudowa Ikelite czy Sea&Sea za 1000 GBP (albo i lepiej). Nie mówię o obudowach miękkich typu EvaMarine bo ich nie znam, chociaż sam kiedyś podobne robiłem z dętek do piłek :-) Tylko że wkładałem do nich znacznie tańsze aparaty.
    I tu trafiles w sedno, dokupic obudowe do 5D, osprzet czy kupic gluptaka przeznaczonego do fotografii podwodnej, nie chce, zeby sprzet mnie ograniczal

np

Sea_Sea SS_06582P_DX_1G 2000$

lub

Sealife_SL169_ReefMaster_DC600 1300$

z drugiej strony, obudowa, stelaz na lampy, lampy, lens port to okolo, jezli wybiore firme sea&sea, 6000$

I to mnie zastanawia

Borek
    Guest

Domyślnie

A ja patrzę na to tak - jak zaczniesz od specjalizowanego głuptaka, wydasz na niego na początek 10% tego, co na porządną obudowę. Wejdziesz z nim do wody, zobaczysz co i jak, nabierzesz doświadczenia. Biorąc pod uwagę calkowite koszty jakie się spodziewasz ponieść, ten początek to jak rozbiegówka w kasecie magnetofonowej - w ogóle się nie liczy. A ma tę zaletę, że jeśli Cię wciągnie i zdecydujesz się pojechać gdzieś dalej, masz w zapasie rezerwowy aparat.

Kiedyś na Hvarze byłem świadkiem, jak sąsiad na kempingu klął w żywy kamień - przyjechał na dwa tygodnie, pierwszego dnia zalał lampę błyskową i poleciał w niej kondensator - czyli koniec z robienia zdjęć. Przy czym on nie klął lampy, bo jak sam mówił takie rzeczy od czasu do czasu się zdarzają. Klął, że nie wziął starej, zapasowej, która leżała w domu - bo cały, starannie zorganizowany wyjazd diabli wzięli. Nie będziesz miał rezerwowego aparatu - ryzykujesz to samo.

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Kiedyś na Hvarze byłem świadkiem, jak sąsiad na kempingu klął w żywy kamień - przyjechał na dwa tygodnie, pierwszego dnia zalał lampę błyskową i poleciał w niej kondensator - czyli koniec z robienia zdjęć. Przy czym on nie klął lampy, bo jak sam mówił takie rzeczy od czasu do czasu się zdarzają. Klął, że nie wziął starej, zapasowej, która leżała w domu - bo cały, starannie zorganizowany wyjazd diabli wzięli. Nie będziesz miał rezerwowego aparatu - ryzykujesz to samo.
    Czasy sie ciut zmienily, zepsulo sie zamawiam nowe, czas dostarczenia na Hawaje 4-5 dni, wytrzymam...............jak najbardziej biore poprawke na awaryjnosc sprzetu............w tym przypadku nie mam lekko, jezli zepsuje sie gluptak to kupa, jezeli zepsuje sie moja super obudowa to tez kupa........lampy do podwodnej, tez kupa...........mam 2 body, gdyby bylo cos nie tak z moim "podwodnym" to mam czym robic gnioty... i gdzie robic, plaze, natura, wulkan, fale, zalane serferami, na Ho'okipa beach, autochtony hawajskie ;-)

Nie odbierz mnie jako przemadrzalego dupka, co ma byc to bedzie

Borek, ciut optymizmu

... A ma tę zaletę, że jeśli Cię wciągnie ....
    Juz mnie wciagnelo.....po mnie......................:-?

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez mrSaint ; 19-08-2007 o 13:59

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Kurde, chyba se kupię na mój wypad któryś z tych: http://www.fotografiapodwodna.pl/zak...raty_foto.html
    Jak zatonie etc to nie będzie szkoda tej niewielkiej kwoty.
    Plus parę rolek czegoś na ISO 800. Oczywiście zmiana rolek na powierzchni

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti Zobacz posta
    jeżeli chodzi o sprzęt to cena obudów (housing) zaczyna się od 5 tys., port, kable i lampy to kolejne minimum 5-7 tys. Takie ceny zaczynają się od średniej klasy Ikelite gdzie wykorzystany jest poliwęglan itp. Przy obudowach aluminiowych wszystko zaczyna się od housing 10 tys., a potrafi też kosztować nawet 20k.
    ceny sa wysokie, housing ikelite, 2 porty, 2 lampy, ponad 3000 dularow

Aquatica, sea&sea, ponad 4 k

a seacam nawet nie patrze

Cytat Zamieszczone przez K2_verti Zobacz posta
    zamierzasz nurkować ze swoim sprzętem to polecam bardzo szeroki kąt - 10,5mm, 10-20, 14, 16-35mm - najlepsze ogniskowe na szeroki kadr, lub macro 60, 70, 105mm. Innych szkieł pod wodą się nie używa ...
    A moj ulubiony 35L, da rade Musze rozjerzec sie za jakims dobrym szerokim katem, chociaz moze na pocztek 17-40 i 100 2.8 macro wystracza, jak zobacze co mi sie podoba to kupie odpowiednie szklo. Czy swiatlo jest wazne? Bede nurkowal na rafie, w bardzo przejrzystych wodach??

Dzieki za rady

Kurde, chyba se kupię na mój wypad któryś z tych: http://www.fotografiapodwodna.pl/zak...raty_foto.html
    Jak zatonie etc to nie będzie szkoda tej niewielkiej kwoty.
    Plus parę rolek czegoś na ISO 800. Oczywiście zmiana rolek na powierzchni
    Sprobuj, sprobuj i koniecznie daj znac
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez mrSaint ; 21-08-2007 o 04:54 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Czołem,

Jeszcze jedna ciekawa strona z dużą ilością informacji to digideep Ja większość moich informacji biorę stamtąd. Uwierzcie mi na słowo - to wciąga jak największy nałóg. Jak raz wejdziesz pod wodę, to tylko będziesz odliczać minuty do następnego zejścia. A jeżeli jeszcze z aparatem, to umarł w butach (albo w płetwach :-)) Rzućcie okiem na moją galerię z Boracay Nigdy wcześniej nie nurkowałem z aparatem, uważałem to za zbędny gadżet zajmujący ręce i głowę i teraz żałuję tylko, że tak późno zrozumiałem że to był błąd. Zdjęcia w galerii zrobione kompaktem samsung kenox ux4 z dedykowaną obudową też samsunga (to z racji ceny i dostępności w miejscu gdzie mieszkam). Akurat na rafie Boracay jest bardzo widno i doskonała przejrzystość wody, więc lampy i stroby tak bardzo nie były potrzebne. Ale na poważną fotografię podwodną to na pewno potrzeba dużo sprzętu, a co za tym idzie dużo $$$

Pozdrawiam serdecznie
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

No dobra, powiedzmy że zamówię z tej oferty ten najdroższy (= najlepszy?? najsolidniejsza obudowa?? skąd to mam wiedzieć :rolleyes: ) A może są gdzieś taniej? Na allegro w każdym bądź razie pustki. Jedynie jakiś też z firmy SnapSights * jest. Wychodzi najtaniej - może to w zupełności wystarczy?

No i teraz jakie rolki do niego kupić bo nie siedzę zupełnie w temacie?
    Na allegro widzę Fuji X-tra 800/36kl za 14zł
    A może Fuji Superia 1600/36kl za 22,50zł.

Lepiej mieć czulszy film niż błyskać lampką wbudowaną (o ile jest) bo ponoć wszystkie syfy się rejestrują tyle, że czy 1600 ISO to nie przesada.
    Ktoś doradzi? :-D

*gdyby link nie działał za jakiś czas to user który to sprzedaje to:
    dkdkdk861128

EDIT: Sorki, Termoklina
    też coś sprzedaje: RAZ | DWA
    Ostatnio edytowane przez Zielony ; 21-08-2007 o 15:08

Borek
    Guest

Domyślnie

SnapSights jest. Wychodzi najtaniej - może to w zupełności wystarczy?
    Za te pieniądze to on MUSI być nic nie wart. TANSTAAFL.

Lepiej mieć czulszy film niż błyskać lampką wbudowaną (o ile jest) bo ponoć wszystkie syfy się rejestrują
    To na pewno.

tyle, że czy 1600 ISO to nie przesada.
    Może być przesada.

Tu jest jeszcze pytanie o specyfikację aparatu - większość tych taniutkich opiera swoje działanie na tym, że nowoczesne filmy są na tyle elastyczne, że nawet jak prześwietlisz/niedoświetlisz o jedną/dwie dziury, technik w labie coś tam jeszcze uratuje. Czytaj - super automat = stały czas i przysłona, plus obiektyw krótkoogniskowy o dużej głębi ostrości (one size fits all). Możesz się na tym oprzeć, ale raczej nie licz na ostre i sensownie naświetlone zdjęcia. Raczej będzie to coś na tym poziomie (OIDP ISO400, ale to było 10 lat temu):

Bywalec Awatar dominix
    Miasto
    Okpo Geoje South Korea

Domyślnie

Te aparaty Tusa i inne podobne do 95 stóp to na miejscu pewnie dostaniesz taniej (na Boracay były po około $10, a w większości szkół nurkowania po prostu je rozdają). To prawda że lampa łapie wszystko co masz zawieszone w toni wodnej i na zdjęciu jest śmietnik. Właśnie przejrzałem moje zdjęcia i wszystkie robiłem na auto ISO i max co aparat ustawił to było ISO100, ale to oczywiście jest całkowicie uzależnione od warunków - na Boracay pod wodą jest prawie tak samo jak nad wodą i takie ISO bez lampy w zupełności wystarcza. Możesz napisać/zadzwonić do kogoś kto nurkował z aparatem tam gdzie i ty zamierzasz, może w szkole nurkowej jest ktoś kto się zna,a generalnie powinien jeżeli szkolą pełen zakres, bo jeden ze stopni specjalizacyjnych PADI to fotograf podwodny, i zrób wywiad jak i czym pstrykają. Może jak mają stronkę i jakieś fotki, to się exify zachowały i też możesz podejrzeć ISO. Ale jeżeli woda jest czysta, jest słońce i raczej głębiej niż kilkanaście metrów nie będziesz to jak na aparat klasy Tusa i spółka ISO800 to może być aż nadto.

Pozdrawiam
    Dominik
    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów