Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 172

Wątek: [MacGyver] Landszafty i inne

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    rusinowa polana fota jak z national geographic choc zlekka ostrosc na prawej owcy uciekła ale i tak fota maxx
    Bo się ruszała bździągwa jedna, a czas, z racji na światło, był dość długi ;-)

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    2. od d*** strony, ale fajna
    Uciekała mi, a że to nie zoo to trzeba było focić jak jest. Potem, jak już dął sie podejść bliżej (następne foto) stanęła centralnie pod słońce :-)
    4. przesunalbym kadr na lewo, bo teraz jakos tak wzrok leci na trawe po prawej
    A skąd wiesz co było po lewej ?
    5. Super fotka, moze by tylko niebo bardziej przyciemnic
    Można, ale było właśnie takie i tak zostanie. Nakładanie gradientów w PSie to nie ja :-)
    8. Mozna prosic o wieksza wersje na potrzebe tapety
    Ok, wrzucę większe
    10. Odbicie super, ale jakos przeszkadzaja mi te kamienie z prawej, jakby ich nie bylo to prawie jak refleksy na wodzie robione w PSie
    Jak by ich nie było, to by było zupełnie inne zdjęcie :-)

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    hej Łukasz w końcu doczekałam się twojego dorobku, wcześniej zaglądałam do twojej galerii, no cuż urodziłeś się by focić góry zimą - te mi się najbardziej podobają...
    Z urlopowego focenia jestem zadowolony bardzo umiarkowanie, w zeszłym roku zrobiłem lepsze zdjęcia :-) Dzięki za wizytę :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

fotokor1 mnie w żadne pyłki proszę nie mieszać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Boisz sie zapylenia jakiejs matrycy Tomku ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zdjecia ok.Większość więcej niz ok.Gratuluję Łukasz. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-08-2007 o 22:43 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    E tam, takiej brudnej matrycy jak Ty to nie ma nikt ;-)

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

I nawet jest to udowodnione na zdjęciu z pleneru w Srebrnej Górze

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    rusinowa polana fota jak z national geographic choc zlekka ostrosc na prawej owcy uciekła ale i tak fota maxx
    na zdjeciu widać ze owca sie przemieszcza więc ostrość tak czy inaczej musiała uciec więc nie ma co się czepiać

MacGyver mnie takie widoczki jeszcze nie wychodzą, albo mam za jasne niebo albo za ciemny dół, mógłbyś coć doradzić w sprawie widoczków?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1507 Zobacz posta
    MacGyver mnie takie widoczki jeszcze nie wychodzą, albo mam za jasne niebo albo za ciemny dół, mógłbyś coć doradzić w sprawie widoczków?
    Odpowiedź jest prosta: filtry :-)
    W słoneczne dni wystarcza zazwyczaj polaryzacyjny (byle nie pod słońce i nie ze słońcem prosto w plecy). Gdy niebo zaczyna się chmurzyć używać trzeba szarych filtrów połówkowych, nakręcanych (na tych fotach użyłem właśnie takiego Marumi) lub prostokątnych sytemu Cokin, które dają zdecydowanie większe możliwości (różne gradacje, możliwość łącznia, poza obrotem możliwość przesuwania w holderze, wzdłuż jednej osi) ale są dość niewygodne w użyciu i sprawdzają się najbardziej przy foceniu ze statywu.
    Matryce popularnych cyfranek mają rozpiętość tonalną odczuwalnie niższą od negatywu (pod tym względem 1D MkIII czy 30D dzieli przepaść, a i 5D jest tu wyraźnie od trzydziestki lepszy) i w fotografii pejzażowej bez filtrów ciężko jest zrobić cokolwiek. Nie zmienia to oczywiście faktu że fotografii tradycyjnej filtry też bywają niezbędne :-)
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 21-08-2007 o 11:04

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

czyli generalnie polarek na widoczki, plus jaki szary połówkowy, cholera to bedzie kosztować bo mam fi77, ale chyba lepiej zacząć od polarka co?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A skąd wiesz co było po lewej ?
    Góry
    Ale jak wczesniej napisalem, nie bierz moich uwag za bardzo do siebie, bo jeszcze przestaniesz robic tak dobre foty jak teraz
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czyli generalnie polarek na widoczki, plus jaki szary połówkowy, cholera to bedzie kosztować bo mam fi77, ale chyba lepiej zacząć od polarka co?
    Polar zeczywiscie czasami dziala cuda, ale zobacz czy przy takiej srednicy nie bedzie Ci sie oplacalo juz kupic Cokina
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 21-08-2007 o 11:10 Powód: Automerged Doublepost
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak, przydaje się jednak częściej. Jeśli chodzi o połówki to w temacie nakręcanych z Ř 77 mm jest już problem, wybór bardzo mały a ceny bardzo wysokie. Osobiście polecam to Marumi (koszt około 150 - 160 zł). Do 24-105 będzie jak znalazł (brak winietowania na cropie). Cokin pozwala na uzyskiwanie lepszych efektów, ale, tak jak pisałem jest mało wygodny i przy foceniu wycieczkowym, przy okazji, sprawdza się średnio.
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 21-08-2007 o 11:14

Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów