Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 172

Wątek: [MacGyver] Landszafty i inne

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Cokin pozwala na uzyskiwanie lepszych efektów, ale, tak jak pisałem jest mało wygodny i przy foceniu wycieczkowym, przy okazji, sprawdza się średnio.
    A co masz dokladnie na mysli, ostatnio zastanawiam sie nad kupnem zestawu (na poczatek szara polowka i moze soft sunset/tabaczkowy i wyobrazalem sobie ze po nalozeniu dekla na przod holdera mozna to spokojnie chowac nalozony zestaw do futeralu bez zadnych korowodow
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    A co masz dokladnie na mysli...
    To jest cały szereg przeszkód, ale to tym niżej
    ostatnio zastanawiam sie nad kupnem zestawu (na poczatek szara polowka...
    Słuszna koncepcja, najlepiej Hitech ND 0.6, ewentualnie jeszcze ND 0.9, przejście soft (częściej się przydaje)
    ...i moze soft sunset...
    Serdecznie nie polecam, kolor tego filtra jest bardzo dziwny (jakiś taki pomarańczowawo-niweiadomojaki) i ciężko go ciekawie zastosować
    .../tabaczkowy....
    Niech Cię ręka Boska broni, tabaka to najpodlejsze kiczownictwo w fotografii pejzażowej, widziałeś kiedyś ciepło-brązowe niebo ??
    ...i wyobrazalem sobie ze po nalozeniu dekla na przod holdera mozna to spokojnie chowac nalozony zestaw do futeralu bez zadnych korowodow
    Nie bardzo. Filtry typu cokin piekielnie łatwo się rysują i raczej nie należy ich tak po prostu wrzucać do torby. Dekiel wchodzi w dodatkowy slot, umieszczony przy samej samym obiektywie, za slotami do mocowania filtrów i służy do ochrony soczewki, filtry trzeba zdjąć i schować do etui (czytaj: portfela na płyty CD/DVD ). Przy każdorazowym wyciągnięciu aparatu, trzeba wydobyć i założyć filtr a to, bez postawienia torby, bywa dość trudne, zwłaszcza na wąskim szlaku :-)
    Filtry w holderze suwają się dość ciężko (inaczej by wypadały) i precyzyjne ustawienie ich na szybko jest dość trudne. Cokiny obsługują się prosto właściwie tylko wówczas gdy aparat stoi na statywie.
    Problem jest tez z zamianą połówka - polar, często konieczną przy dynamicznie zmieniających się warunkach. Wykręcania i wkręcania filterków można dokonać jedną ręką, ze ściąganiem holdera to już nie przejdzie (chyba że polar też jest w systemie Cokin, wtedy ten problem odpada, ale takie filtry, z oryginałem włącznie, rewelacyjne nie są).
    Podsumowując: najlepiej mieć podstawową nakręcaną połówkę i do tego zestaw prostokątów, a używać w zależności od sytuacji.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    soft sunset
    Serdecznie nie polecam, kolor tego filtra jest bardzo dziwny (jakiś taki pomarańczowawo-niweiadomojaki) i ciężko go ciekawie zastosować
    tabaczkowy
    Niech Cię ręka Boska broni, tabaka to najpodlejsze kiczownictwo w fotografii pejzażowej, widziałeś kiedyś ciepło-brązowe niebo ??
    Te 2 to juz nie stricte do landszaftow, ale ogolnie do fotek o wschodzie/zachodzie slonca Np. Link1 Link2 Link3
    A jakie inne filtry do takiego mocowania polecasz (nawiasem mowiac jakie stosujesz)
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Te 2 to juz nie stricte do landszaftow, ale ogolnie do fotek o wschodzie/zachodzie slonca Np. Link1 Link2 Link3
    Akurat takie coś, jak na tych fotach, to można zrobić w PSie. będzie tak samo sztuczne... ale to Twoje foty będą ;-)
    A jakie inne filtry do takiego mocowania polecasz (nawiasem mowiac jakie stosujesz)
    Żadne, stosowanie kolorowych połówek to jest psucie zdjęć :-)
    Jeśli już to wyłącznie o natężeniu light, które nie zmieniają drastycznie kolorystyki sceny, a jedynie delikatnie ją balansują.. Np: żółty - ładnie niweluje fioletowyawy zafarb, powstający od szarych połówek (które nigdy do końca neutralne nie są), zielony, koral, ewentualnie czerwień i brąz (nie tabaka) - wszystko oczywiście light.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 17-ty Rajd Dolnośląski (06.10.2007 r.)

Dotąd były głównie landszafty, tym razem kilka fotek z Rajdu Dolnośląskiego.

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

Dopiero zaczyna Awatar RASTLIN
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

SUPER FOTKI WSZYTKIE !! WRESZCIE jakas galeria gdzie ma samych ptakow!! nie to zebym mial cos do niech ale to jzu lekka przesada focic same ptaki, zeby nie bylo sam lubie je fotografowac ale nie non-stop oby wiecej takich fotek no to pewnie teraz dostane od ptasiarzy:/
    EOS 400D + 18-55KIT + 28-90mm + 70 - 300 IS USM + M42 50mm1,8 :smile:

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Bardzo fajne. Zdaje mi się że widziałem podobne na swoim komputarze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomS Zobacz posta
    Bardzo fajne. Zdaje mi się że widziałem podobne na swoim komputarze
    A ja ostatnio widziałem podobne jak zalegał u mnie jakiś cudzy SanDisk 4GB ;-)

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam bardzo pozytywne wrazenia po obejrzeniu tych zdjec Jedyne do czego moznaby sie przyczepic to za ostre tlo na 6,7 fotce

BTW: Dlugo kazales czekac na uaktualnienie galerii
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna

Domyślnie

banalne kadry,rozklad ostrosci jak z kompakta,ostre i temat glowny i tlo,zero dynamiki. poprostu 'pstryki'. nastepnym razem lepiej to przemysl i wloz cos od siebie.

Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów