Bardzo zacne landszafty szczególnie 3 i 7.
Robiłeś analogowo? Jeżeli tak to powiedz jak/gdzie skanujesz (pewnie sam). Już kilka razy zauważyłem ze w zdjęciach, na których określiłeś się, że analogowe była widoczne bardzo przyzwoite skanowanie i obróbka.
Dzięki za wizytę
Analogowe są tylko te letnie, reszta to 300D. Zimowe z analoga jeszcze dorzucę.
Klisze robie generalnie w labie AGFA we Wrocławiu na Jedności Narodowej. Skany z kolorów tylko tam, wychodzą im nieco zaszumione, ale kolory i kontrast są takie jak powinny być. Negatywy czarno-białe, zarówno klasyczne jak i te do C41 też oddaje tam, ale skany klatek, na których mi najbardziej zależy robię jeszcze raz samemu, Epsonem V100 (płaski skaner, z przystawką do slajdów i negatywów, podświetlaną dodatkową lampą, umieszczoną w klapie). Te moje wychodzą bardziej tonalne i mniej zaziarnione, ale z całą rolką bawić by mi sie nie chciało, za długo to trwa.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Dziękuję za wizytę.
Zdjęcie nr 3 dołożyłem, prawdę mówiąc, po długich wahaniach, ponieważ ma dość mocno mnie drażniący błąd techniczny :-)
A teraz trochę inaczej, dalej Karkonoska zima, ale tym razem w wydaniu analogowym. Kilka zdjęć z trzech marcowych wypadów. Agfa ULTRA 100, kolorystyka w zasadzie niemodyfikowana, czyli co negatyw dał :-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 16-06-2007 o 18:52
Tym razem kilka fotek z forumowego plenerku w Srebrnej Górze
1. Fort Donżon
2. ... i z drugiej strony wejścia
3. Harmata, skierowana w dość dziwnym kierunku :-D
4. Dziedziniec Donżona
5. Wciąż na dziedzińcu
6. ... i w podziemiach
7. Duch Tomasza1972
8. Dalej pod powierzchnią
9. TomS walczy ze słońcem i pyłkami :-)
10. Tomasz1972 przymierza się do nieco innego szkiełka
Srebrnej Góry ciąg dalszy
11. Srebrna Góra widziana z fortów (przepraszam za jakość: szkłem bez powłok pod słońce pstrykane)
12. Zejście do dziedzińca
13. Foto na odchodne :-)
14. Fort Wysoka Skała (Harcerz)
15. Wiadukt nieistniejącej już kolei zębatej
16. W pewnym ogrodzie, w Ząbkowicach Śląskich ;-)
17. I najważniejszy punkt programu: gospodarz przy grillu, własnej konstrukcji :-)
Wprowadziłem poprawkę i da się tu coś zobaczyć, bo ostatnio niektóre zdjęcia wczytywały tylko do połowy.
Wkrótce zdjęcia z ostatniego mini-zlotu w Wrocławiu :-) Tyle że dużo tego nie będzie bo się nikomu za bardzo zdjęć nie chciało robić :-)
MacGyver - ja tylko w odniesieniu do początkowych (1-9) zdjęć zimowych.
Zdjęcia ogólnie ok. Niektóre kadry dość przypadkowe, ale co najbardziej się rzuca w oczy to (w moim odczuciu) przesadzenie z doborem filtra połówkowego - spotęgowane jeszcze użyciem polara. Nie przepadam osobiście za tak granatowym niebem, bo w moim odczuciu psuje to końcowy efekt - stąd moja uwaga na ten temat.
Nigdy nie łączę filtrów polaryzacyjnych i połówkowych, albo jeden, albo drugi.
Nie będę się upierał że było granatowe, bo nie było, niemniej niebo wręcz nienaturalnie ciemnej barwie niebieskiej można w górach zaobserwować: podczas szybkiego przewalania się chmur przez wysokie grzbiety fragmenty czystego nieba, widziane w przerwach pomiędzy kłębiącą się parą wodną widziane są w bardzo intensywnej, ciemnej barwie (oczywiście nie od słońce).Nie przepadam osobiście za tak granatowym niebem, bo w moim odczuciu psuje to końcowy efekt - stąd moja uwaga na ten temat.
Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 12-06-2007 o 15:18