Strona 28 z 89 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 881

Wątek: [mungo]tomaszfedor.blogspot.com

Coś już napisał Awatar orzeh
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

zgadzam się w VanMurder - portrety z 22 i 23 są super, ale w połączeniu z drugim zdjęciem trochę tracą.
    pozdrawiam
    orzeh

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orzeh Zobacz posta
    zgadzam się w VanMurder - portrety z 22 i 23 są super, ale w połączeniu z drugim zdjęciem trochę tracą.
    To teraz pytanie, ktore portrety są lepsze - zbliżenia, czy szerszy widok? To zestawienie naprawde fajnie wyglada, tylko nie o boku 800 px. Przy ok. 1500 px wygląda to już znacznie lepiej[jak coś ze mną jest nie tak, bo zwalam na wielkość zamiast na swoj brak umiejętności, to mnie poprawcie;p]
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    To teraz pytanie, ktore portrety są lepsze - zbliżenia, czy szerszy widok? To zestawienie naprawde fajnie wyglada, tylko nie o boku 800 px. Przy ok. 1500 px wygląda to już znacznie lepiej[jak coś ze mną jest nie tak, bo zwalam na wielkość zamiast na swoj brak umiejętności, to mnie poprawcie;p]
    wszystkie są dobre, ale z osobna, zestawiasz foty robione na dwóch znacznie różniących się od siebie ogniskowych, sam przyznasz że ludzie wyglądają inaczej w szerokim kącie i w "tele" - to budzi największy dysonans ...
    ... czasami po prostu lepiej pokazać mniej niż więcej

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Kiedy o to mi chodziło. Pokazać ich w akcji i z bliska twarze. Właśnie o te różnice mi chodziło. Może rzeczywiście do tego pasują tylko dwa pierwsze zdjęcia. Co do szerokiego kąta i tele, to wszystko robione 50 mm Zoom w nogach.
    To teraz inne pytanie. Czy to jest interesujące, czy raczej nudzi?
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mungo Zobacz posta
    Kiedy o to mi chodziło. Pokazać ich w akcji i z bliska twarze. Właśnie o te różnice mi chodziło. Może rzeczywiście do tego pasują tylko dwa pierwsze zdjęcia. Co do szerokiego kąta i tele, to wszystko robione 50 mm Zoom w nogach.
    To teraz inne pytanie. Czy to jest interesujące, czy raczej nudzi?
    w takim razie ta 50-tka z bliska ich zmasakrowała
    a jak chcesz sprawdzić czy interesujące to wystaw na onephoto.net albo na obiektywni.pl to zaraz się dowiesz
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

To był najdłuższy obiektyw jakim dysponowałem Teraz mam 100, to będę mógł to już troszkę inaczej zrobić Nie mam nigdzie konta, ale sobie założę i zobaczę!

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie cały czas mnie to ciekawi, czy najpierw walisz do ludzi jakąś gadkę (jak tak to jaką) czy na jana podchodzisz, ustawiasz ostrość, krzyczysz "ptaaaszeek" i jak się spojrzą to robisz zdjęcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Właśnie cały czas mnie to ciekawi, czy najpierw walisz do ludzi jakąś gadkę (jak tak to jaką) czy na jana podchodzisz, ustawiasz ostrość, krzyczysz "ptaaaszeek" i jak się spojrzą to robisz zdjęcie
    Najprościej to walnąć taką gadkę: "Would you like your photo taken?"
    prawie w 90% działa, a jak masz do puszki dokręconą białą Elkę to prawie 99% nie zaszkodzi mieć smycz na szyi z napisem PRESS no i duży banan na twarzy też pomaga
    Możesz zacząć od "I'm a student/Freelance photographer"
    student działa lepiej bo ludzie nie pytają się czy im zapłacisz, jak rzucisz freelance, to musisz mieć w kieszeni jakieś drobne szczególnie jak bezdomnych fotografujesz oprócz drobnych, gaz pieprzowy też nie zaszkodzi, na wypadek jakby chcieli w zamian za wynagrodzenie, wsiąść twoja puszkę (i Elkę)
    pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hehe.

Tak BTW, byłem sobie ostatnio w karkonoskim parku narodowym i jakiś 3 kolesi robiło coś a'la wycinkę, ale zbierali te połamane drzewa. No to mówię cyknę im z 2 fotki tak ze średniego dystansu 5-10m. Stwierdziłem że pytać się nie ma sensu, bo koleś hałasował piłą maszynową no i cykam. A tu nagle koleś podbija do mnie czy dostałem pozwolenie na robienie zdjęć(był przedstawicielem ubogiego społeczeństwa, taki grubszy pijoczek) i zaczął się na mnie sadzić z jakimś badylem (nie bezpośrednio tylko z daleka) no to przestałem i odeszłem bez słowa.

I tu do was pytanie : czy mogłem mu robić foty? Robiłem ponieważ :
    a) mam nowy aparat i robię zdjęcia wszystkiemu
    b) drwal w P.N. to jak dla mnie pracownik publiczny
    c) zdjęcia do zbiorów własnych

Miałem rację?

Domyślnie

ZAWSZE musisz mieć przynajmniej ustną zgodę fotografowanego, chyba że masz 100% pewność że cię nie widzą w przeciwnym wypadku możesz mieć kłopoty i nawet gaz pieprzowy nie pomoże
    ja na takie, tajne reporterki, zabieram małżonkę i udaje że robie jej portrety, fotografując tymczasem wszystkich dookoła atrakcyjna kobieta dodatkowo odwraca uwagę od fotografa
    jak fotografujesz dzieci to już musowo pogadać z rodzicami lub opiekunami wypada bo o pedofilię cie oskarżą : nie zaszkodzi od osoby fotografowanej wsiąść email i wysłać mu zdjęcia, jak bedą dobre to możesz mieć w przyszłości klienta, mnie się tak kilka razy udało

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Hehe.
    I tu do was pytanie : czy mogłem mu robić foty? Robiłem ponieważ :
    a) mam nowy aparat i robię zdjęcia wszystkiemu
    b) drwal w P.N. to jak dla mnie pracownik publiczny
    c) zdjęcia do zbiorów własnych

Miałem rację?

Strona 28 z 89 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów