zgadzam się w VanMurder - portrety z 22 i 23 są super, ale w połączeniu z drugim zdjęciem trochę tracą.
zgadzam się w VanMurder - portrety z 22 i 23 są super, ale w połączeniu z drugim zdjęciem trochę tracą.
pozdrawiam
orzeh
To teraz pytanie, ktore portrety są lepsze - zbliżenia, czy szerszy widok?To zestawienie naprawde fajnie wyglada, tylko nie o boku 800 px. Przy ok. 1500 px wygląda to już znacznie lepiej
[jak coś ze mną jest nie tak, bo zwalam na wielkość zamiast na swoj brak umiejętności, to mnie poprawcie;p]
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
Kiedy o to mi chodziło. Pokazać ich w akcji i z bliska twarze. Właśnie o te różnice mi chodziło. Może rzeczywiście do tego pasują tylko dwa pierwsze zdjęcia. Co do szerokiego kąta i tele, to wszystko robione 50 mmZoom w nogach.
To teraz inne pytanie. Czy to jest interesujące, czy raczej nudzi?
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
To był najdłuższy obiektyw jakim dysponowałemTeraz mam 100, to będę mógł to już troszkę inaczej zrobić
Nie mam nigdzie konta, ale sobie założę i zobaczę!
Właśnie cały czas mnie to ciekawi, czy najpierw walisz do ludzi jakąś gadkę (jak tak to jaką) czy na jana podchodzisz, ustawiasz ostrość, krzyczysz "ptaaaszeek" i jak się spojrzą to robisz zdjęcie![]()
Najprościej to walnąć taką gadkę: "Would you like your photo taken?"
prawie w 90% działa, a jak masz do puszki dokręconą białą Elkę to prawie 99%nie zaszkodzi mieć smycz na szyi z napisem PRESS no i duży banan na twarzy też pomaga
Możesz zacząć od "I'm a student/Freelance photographer"
student działa lepiej bo ludzie nie pytają się czy im zapłacisz, jak rzucisz freelance, to musisz mieć w kieszeni jakieś drobneszczególnie jak bezdomnych fotografujesz
oprócz drobnych, gaz pieprzowy też nie zaszkodzi, na wypadek jakby chcieli w zamian za wynagrodzenie, wsiąść twoja puszkę (i Elkę)
pozdrawiam
Hehe.
Tak BTW, byłem sobie ostatnio w karkonoskim parku narodowym i jakiś 3 kolesi robiło coś a'la wycinkę, ale zbierali te połamane drzewa. No to mówię cyknę im z 2 fotki tak ze średniego dystansu 5-10m. Stwierdziłem że pytać się nie ma sensu, bo koleś hałasował piłą maszynową no i cykam. A tu nagle koleś podbija do mnie czy dostałem pozwolenie na robienie zdjęć(był przedstawicielem ubogiego społeczeństwa, taki grubszy pijoczek) i zaczął się na mnie sadzić z jakimś badylem (nie bezpośrednio tylko z daleka) no to przestałem i odeszłem bez słowa.
I tu do was pytanie : czy mogłem mu robić foty? Robiłem ponieważ :
a) mam nowy aparat i robię zdjęcia wszystkiemu
b) drwal w P.N. to jak dla mnie pracownik publiczny
c) zdjęcia do zbiorów własnych
Miałem rację?
ZAWSZE musisz mieć przynajmniej ustną zgodę fotografowanego, chyba że masz 100% pewność że cię nie widząw przeciwnym wypadku możesz mieć kłopoty i nawet gaz pieprzowy nie pomoże
ja na takie, tajne reporterki, zabieram małżonkę i udaje że robie jej portrety, fotografując tymczasem wszystkich dookołaatrakcyjna kobieta dodatkowo odwraca uwagę od fotografa
jak fotografujesz dzieci to już musowo pogadać z rodzicami lub opiekunami wypada bo o pedofilię cie oskarżą : nie zaszkodzi od osoby fotografowanej wsiąść email i wysłać mu zdjęcia, jak bedą dobre to możesz mieć w przyszłości klienta, mnie się tak kilka razy udało