Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Tani, ostry obiektyw

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ja dokladnie mam podobny problem co autor i im wiecej czytam forum to dostaje kreciolka w glowie i nie wiem w co zainwestowac czy moze ktos mi poradzic bo szukam taniego, dobrego szerokiego kata a przede wszystkim ostrego i na pewno z USM-em co radzicie?
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

No, to chyba tylko C. 24-85/3.5-4.5 USM w miarę spełnia te kryteria.

Poniżej 1000 zł raczej nie znajdziesz szerszego zooma (o stałkach nie wspominając) w miarę ostrego i z USM.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    No, to chyba tylko C. 24-85/3.5-4.5 USM w miarę spełnia te kryteria. Poniżej 1000 zł raczej nie znajdziesz szerszego zooma (o stałkach nie wspominając) w miarę ostrego i z USM.
    Myslisz ze 24-85 jest ostry bo szczegolnie mi o to chodzi zeby naprawde na zdjeciu bylo widac wszystko tylko szkoda ze to szklo jest takie ciemne no chyba ze sie myle. Z zoomem na razie sie nie chce bawic bo mam stara 300-tke wiec zostawie taki zakup na pozniejsze lata teraz wlasnie szeroki kat i jakas fajna tania stalka

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    Myslisz ze 24-85 jest ostry bo szczegolnie mi o to chodzi zeby naprawde na zdjeciu bylo widac wszystko tylko szkoda ze to szklo jest takie ciemne no chyba ze sie myle.
    Oj, bardzo się mylisz.
    Szkło f/3.5-4.5 nie jest szkłem ciemnym. Jaśniejsze zoomy, to maksymalnie f/2.8, ale Canony z takim światłem i USM zaczynają się od grubo ponad 3000 zł. Dobrą alternatywą wydają się być wspominane tu Tamrony, ale kosztują i tak dwa razy więcej niż 24-85.
    Dla mnie 24-85 jest wystarczająco ostry jako typowy "spacer-zoom". Większość zdjęć wakacyjnych robię tym szkłem i jestem bardzo zadowolony - "wszystko na nich widać". Jego głównym mankamentem jest te 24 mm, które często, szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach jest niewystarczająco szerokie. Na takie okoliczności wyciągam Tokinę 12-24/4, ale jeśli chodzi o ostrość na brzegach, to ustępuje ona znacznie Canonowi (ma za to IMHO ładniejszy kontrast i kolory).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Titit może to rozwiąże twój problem http://www.allegro.pl/item220794341_...tywa_kita.html
    Canon 20-35/3.5-4.5 USM, to świetne szkło, ale jako UWA do analoga lub pełnej klatki. Na cropie robi się trochę nijakie, tzn. za mały zakres i za krótkie ze swoim 35 mm na "spacer-zoom", zaś za wąskie na porządne UWA.
    Poza tym, to szkło trzyma cenę - swoje z żalem sprzedałem parę miesięcy temu na Allegro za ok. 1.200 zł (z osłoną psłoneczną).
    Ostatnio edytowane przez Pirx ; 04-08-2007 o 11:43 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Question

Oj, bardzo się mylisz.
    Szkło f/3.5-4.5 nie jest szkłem ciemnym. Jaśniejsze zoomy, to maksymalnie f/2.8, ale Canony z takim światłem i USM zaczynają się od grubo ponad 3000 zł. Dobrą alternatywą wydają się być wspominane tu Tamrony, ale kosztują i tak dwa razy więcej niż 24-85.
    Nie tak abardzo sie znam na tych obiektywach tylko bazuje na tym co przeczytam ale tez slyszalem ze Tokina nie jest zla szczegolnie ta 12-24/4 o ktorej wspomniales. Musze naprawde kiedys siasc i przeanalizowac wszystkie za i przeciw tych obiektywow aby wybrac najlepsza opcje.
    Dla mnie 24-85 jest wystarczająco ostry jako typowy "spacer-zoom". Większość zdjęć wakacyjnych robię tym szkłem i jestem bardzo zadowolony - "wszystko na nich widać". Jego głównym mankamentem jest te 24 mm, które często, szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach jest niewystarczająco szerokie
    Ja nie tylko bede sie ograniczal do spacer -zoomowania wiec jak jest jakas dobra alternatywa cenowa to dlaczego by nie skorzystać
    UWA, Na cropie
    glupio az pytac ale co te skroty oznaczaja?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja dokladnie mam podobny problem co autor i im wiecej czytam forum to dostaje kreciolka w glowie i nie wiem w co zainwestowac czy moze ktos mi poradzic bo szukam taniego, dobrego szerokiego kata a przede wszystkim ostrego i na pewno z USM-em co radzicie?
    A może by tak podać kwotę i zakres ogniskowych? Dla każdego to co innego oznacza, więc zasadą powinno byc podawanie tych informacji w pytaniach.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    A może by tak podać kwotę i zakres ogniskowych? Dla każdego to co innego oznacza, więc zasadą powinno byc podawanie tych informacji w pytaniach.
    najlepiej by bylo od 10 do 85 a co do kasy to najlepiej jak najtaniej ale w przypadku tak szerokiego kata to raczej watpie ze to bedzie tanio aha i najlepiej zeby byl 2.8 lub 1.4
    Ostatnio edytowane przez titit ; 03-08-2007 o 09:38

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

najlepiej by bylo od 10 do 85 a co do kasy to najlepiej jak najtaniej ale w przypadku tak szerokiego kata to raczej watpie ze to bedzie tanio aha i najlepiej zeby byl 2.8 lub 1.4
    ...i jeszcze zeby z USM, nie? Takie rzeczy, to tylko w Erze

Zooma 1.4 to raczej nie znajdziesz Bierz Tamrona 17-50...
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Question

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    ...i jeszcze zeby z USM, nie? Takie rzeczy, to tylko w Erze Zooma 1.4 to raczej nie znajdziesz Bierz Tamrona 17-50...
    No domyslam sie ze nie wszystko mozna miec w jednym obiektywie ale ja zasygnalizowalem ze taki jest przedzial o tym proponowanym przez Ciebie Tamronie tez slyszalem rozne opinie jedni mowia ze jest glosny, ze nie wszystkie egzemplarze sa ok, ze serwisu nie ma itd wiec moze jednak lepiej zainwestowac w canona tylko jakiego?

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

titit: ale na jakiej szerokości Ci zależy? 28,24,17,szerzej? Może się mylę, ale od 17mm to w cenie Tamrona raczej nie kupisz Canona o porównywalnych parametrach. A najlepiej umów się z kimś z Twoich okolic na przetestowanie, nic nie zastąpi sprawdzenia organoleptycznego

EDIT: pst:canon z USM, to canon z USM, dlatego stwierdziłem, ze nie warto wydawać kasy na T28-75/2.8 i we wrześniu kupuję 24-105/4 Natomiast jako UWA zoom Tamron z pewnością mi wystarczy. Zawsze można polecić 17-40L albo ef-s 17-55, ale rozpatrujemy tu raczej tani wariant, który w przypadku T17-50(35) czy analogicznej Sigmy wcale nie jest złym rozwiązaniem (IMHO oczywiście).
    Ostatnio edytowane przez Soul_Man ; 03-08-2007 o 10:49
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów