Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Tani, ostry obiektyw

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trochę się chyba OT zrobił z tym szerokim kątem? Jeśli potrzebujesz szerokości do landszaftów, to światło 2.8 raczej Ci się nie przyda
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Cool

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Trochę się chyba OT zrobił z tym szerokim kątem? Jeśli potrzebujesz szerokości do landszaftów, to światło 2.8 raczej Ci się nie przyda
    Nie koniecznie bede focil landszafty ale jesli nie bede mial ciemniejszego szkla to spewnoscia pstrykne co nie co
    Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez titit Zobacz posta
    Myslisz ze 24-85 jest ostry bo szczegolnie mi o to chodzi zeby naprawde na zdjeciu bylo widac wszystko tylko szkoda ze to szklo jest takie ciemne no chyba ze sie myle.
    Oj, bardzo się mylisz.
    Szkło f/3.5-4.5 nie jest szkłem ciemnym. Jaśniejsze zoomy, to maksymalnie f/2.8, ale Canony z takim światłem i USM zaczynają się od grubo ponad 3000 zł. Dobrą alternatywą wydają się być wspominane tu Tamrony, ale kosztują i tak dwa razy więcej niż 24-85.
    Dla mnie 24-85 jest wystarczająco ostry jako typowy "spacer-zoom". Większość zdjęć wakacyjnych robię tym szkłem i jestem bardzo zadowolony - "wszystko na nich widać". Jego głównym mankamentem jest te 24 mm, które często, szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach jest niewystarczająco szerokie. Na takie okoliczności wyciągam Tokinę 12-24/4, ale jeśli chodzi o ostrość na brzegach, to ustępuje ona znacznie Canonowi (ma za to IMHO ładniejszy kontrast i kolory).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez levybike Zobacz posta
    Titit może to rozwiąże twój problem http://www.allegro.pl/item220794341_...tywa_kita.html
    Canon 20-35/3.5-4.5 USM, to świetne szkło, ale jako UWA do analoga lub pełnej klatki. Na cropie robi się trochę nijakie, tzn. za mały zakres i za krótkie ze swoim 35 mm na "spacer-zoom", zaś za wąskie na porządne UWA.
    Poza tym, to szkło trzyma cenę - swoje z żalem sprzedałem parę miesięcy temu na Allegro za ok. 1.200 zł (z osłoną psłoneczną).
    Ostatnio edytowane przez Pirx ; 04-08-2007 o 11:43 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Question

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Oj, bardzo się mylisz.
    Szkło f/3.5-4.5 nie jest szkłem ciemnym. Jaśniejsze zoomy, to maksymalnie f/2.8, ale Canony z takim światłem i USM zaczynają się od grubo ponad 3000 zł. Dobrą alternatywą wydają się być wspominane tu Tamrony, ale kosztują i tak dwa razy więcej niż 24-85.
    Nie tak abardzo sie znam na tych obiektywach tylko bazuje na tym co przeczytam ale tez slyszalem ze Tokina nie jest zla szczegolnie ta 12-24/4 o ktorej wspomniales. Musze naprawde kiedys siasc i przeanalizowac wszystkie za i przeciw tych obiektywow aby wybrac najlepsza opcje.
    Dla mnie 24-85 jest wystarczająco ostry jako typowy "spacer-zoom". Większość zdjęć wakacyjnych robię tym szkłem i jestem bardzo zadowolony - "wszystko na nich widać". Jego głównym mankamentem jest te 24 mm, które często, szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach jest niewystarczająco szerokie
    Ja nie tylko bede sie ograniczal do spacer -zoomowania wiec jak jest jakas dobra alternatywa cenowa to dlaczego by nie skorzystać
    UWA, Na cropie
    glupio az pytac ale co te skroty oznaczaja?

Domyślnie

uwa - ultra wide angle czyli szeroki kąt; na analogu (czyli FF) to szkło typu 16/17-35/40 a na cropie czyli na lustrzankach cyfrowych (300, 350, 400, 20, 30 D) 10/12-20/24mm (pamiętaj że na cropie czyli cyfrówkach z niepełną matrycą przeliczasz ogniskową tych obiektów x1,6 czyli ze szkła 10-22 dostajesz kat widzenia jakbys patrzył przez 16-35)
    Ostatnio edytowane przez pst ; 05-08-2007 o 12:17
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    uwa - ultra wide angle czyli szeroki kąt; na analogu (czyli FF) to szkło typu 16/17-35/40 a na cropie czyli na lustrzankach cyfrowych (300, 350, 400, 20, 30 D) 10/12-20/24mm (pamiętaj że na cropie czyli cyfrówkach z niepełną matrycą przeliczasz ogniskową tych obiektów x1,6 czyli ze szkła 10-22 dostajesz kat widzenia jakbys patrzył przez 16-35)
    a czy do kitowego obiektywu też trzeba takie przeliczenie zrobić?

sam mam zamiar kupić portretówkę 50mm, taki zakres widzenia mi odpowiada (porównując do kitowego obiektywu). Ale czy 50mm z mojego kita to to samo co 50mm innej soczewki czy nowa bedzie się zachowywać innaczej (wspomniany mnoznik 1.6)?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    sam mam zamiar kupić portretówkę 50mm, taki zakres widzenia mi odpowiada (porównując do kitowego obiektywu). Ale czy 50mm z mojego kita to to samo co 50mm innej soczewki czy nowa bedzie się zachowywać innaczej (wspomniany mnoznik 1.6)?
    Tak, jeśli pytasz o kąt widzenia, to 50mm na Twoim body będzie zawsze 50mm ;-) No, czasem jakieś drobne różnice są w zależności od budowy obiektywu, ale nic wielkiego.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    dzieki za wyjasnienie

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów