Trochę się chyba OT zrobił z tym szerokim kątem? Jeśli potrzebujesz szerokości do landszaftów, to światło 2.8 raczej Ci się nie przyda![]()
Trochę się chyba OT zrobił z tym szerokim kątem? Jeśli potrzebujesz szerokości do landszaftów, to światło 2.8 raczej Ci się nie przyda![]()
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
Oj, bardzo się mylisz.
Szkło f/3.5-4.5 nie jest szkłem ciemnym. Jaśniejsze zoomy, to maksymalnie f/2.8, ale Canony z takim światłem i USM zaczynają się od grubo ponad 3000 zł. Dobrą alternatywą wydają się być wspominane tu Tamrony, ale kosztują i tak dwa razy więcej niż 24-85.
Dla mnie 24-85 jest wystarczająco ostry jako typowy "spacer-zoom". Większość zdjęć wakacyjnych robię tym szkłem i jestem bardzo zadowolony - "wszystko na nich widać". Jego głównym mankamentem jest te 24 mm, które często, szczególnie w ciasnych, miejskich plenerach jest niewystarczająco szerokie. Na takie okoliczności wyciągam Tokinę 12-24/4, ale jeśli chodzi o ostrość na brzegach, to ustępuje ona znacznie Canonowi (ma za to IMHO ładniejszy kontrast i kolory).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon 20-35/3.5-4.5 USM, to świetne szkło, ale jako UWA do analoga lub pełnej klatki. Na cropie robi się trochę nijakie, tzn. za mały zakres i za krótkie ze swoim 35 mm na "spacer-zoom", zaś za wąskie na porządne UWA.
Poza tym, to szkło trzyma cenę - swoje z żalem sprzedałem parę miesięcy temu na Allegro za ok. 1.200 zł (z osłoną psłoneczną).
Ostatnio edytowane przez Pirx ; 04-08-2007 o 11:43 Powód: Automerged Doublepost
Nie tak abardzo sie znam na tych obiektywach tylko bazuje na tym co przeczytam ale tez slyszalem ze Tokina nie jest zla szczegolnie ta 12-24/4 o ktorej wspomniales. Musze naprawde kiedys siasc i przeanalizowac wszystkie za i przeciw tych obiektywow aby wybrac najlepsza opcje.
Ja nie tylko bede sie ograniczal do spacer -zoomowania wiec jak jest jakas dobra alternatywa cenowa to dlaczego by nie skorzystać![]()
glupio az pytac ale co te skroty oznaczaja?
Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!
uwa - ultra wide angle czyli szeroki kąt; na analogu (czyli FF) to szkło typu 16/17-35/40 a na cropie czyli na lustrzankach cyfrowych (300, 350, 400, 20, 30 D) 10/12-20/24mm (pamiętaj że na cropie czyli cyfrówkach z niepełną matrycą przeliczasz ogniskową tych obiektów x1,6 czyli ze szkła 10-22 dostajesz kat widzenia jakbys patrzył przez 16-35)
Ostatnio edytowane przez pst ; 05-08-2007 o 12:17
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
a czy do kitowego obiektywu też trzeba takie przeliczenie zrobić?
sam mam zamiar kupić portretówkę 50mm, taki zakres widzenia mi odpowiada (porównując do kitowego obiektywu). Ale czy 50mm z mojego kita to to samo co 50mm innej soczewki czy nowa bedzie się zachowywać innaczej (wspomniany mnoznik 1.6)?
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...