Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon 30d,kłopoty Początkującego

olgierdjedlina69
    Guest

Domyślnie Canon 30d,kłopoty Początkującego

WITAM WSZYSTKICH,
    na forum zupełnie świeży,nie wspominając już o wiedzy z zakresu profesjonalnej fotografii,nie wdając się w szczególy, nabyłem Canona 30d i po pierwszej euforii gdy odkryłem, iż jestem samorodnym talentem- pojawiły się rafy.Trochę myślałem czy wychylać się z tym zagadnieniem, czy nie narażę się na ostracyzm ale ryzyk-fizyk, otóż chciałbym poznać zdanie szacownej braci forumowej na temat "czy istnieją rzeczywiste różnice w sposobie fotografowania poszczególnymi ręcznymi trybami nastaw".Pytanie, przyznacie sami, lekko banalne, ale już je rozwijam ,otóż jeśli w trybie TV ustawię odpowiedni czas naświetlania, aparat sam dobierze właściwą przysłonę i skoryguje ekspozycję(jeśli będzie niewłaściwa wartość przysłony zacznie migotać).W trybie AV,odwrotnie, jeśli ustawię wartość przysłony aparat sam dobierze czas naświetlania. Liczyłem, że na M można coś spierniczyć ale też nic z tego,jest wskaźnik ekspozycji,który jak tylko coś mu się nie spodoba, zaraz krzyczy. Kiedy zamierzam kliknąć ujęcie wbrew temu co pojawia się w celowniku, czuję się jak oszust.Do tego jak ograniczony oszust. A teraz resume: po jakie licho dwa, praktycznie takie same tryby(TV i AV), które w efekcie końcowym dają takie same ustawienia, po drugie,czy po to mam tryb manualny by mimo wszystko musieć liczyć się ze zdaniem aparatu podpowiadającego mi,że to ustawienie akurat nie jest w jego typie.Kiedy kilka ładnych lat temu gdy pstrykałem Smieną, to dopiero była loteria, ustawy ok? a może dałem za mało światła, wyjdzie, nie wyjdzie itd,itd.... Być może istnieje na rynku księgarskim stosowna pozycja wyjaśniająca powyższe wątpliwości,ale oprócz tego będę wdzięczny za wszelkie rady pozwalające w pełni wykorzystać wszystkie możliwości opisywanych przeze mnie trybów,pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Przy AV zmieniasz przysłonę, przez co panujesz na głębią ostrości. Przy TV zmieniasz czas, przez co panujesz nad ewentualnym poruszeniem. Przy M - ustawiasz wszystko sam według własnego widzimisię (ignorując lub biorąc pod uwagę wskazania światłomierza).

To nie jest to samo. trzeba wyczuć, kiedy jakiego trybu używać (no.. możesz jeszcze P )
    - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olgierdjedlina69 Zobacz posta
    Być może istnieje na rynku księgarskim stosowna pozycja wyjaśniająca powyższe wątpliwości,
    Na początek instrukcja obsługi aparatu Canon EOS 30D
    350D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olgierdjedlina69
    Kiedy zamierzam kliknąć ujęcie wbrew temu co pojawia się w celowniku, czuję się jak oszust.
    Nie rozumiem... Wskaźnik ekspozycji pokazuje Ci tylko to co zdaniem aparatu powinieneś zobaczyć a nie to chciałbyś. Sztuka polega na tym żeby nauczyć się kiedy niedoświetlić, kiedy prześwietlić. Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć.

Domyślnie

W 100% procentach zgadzam się z tym, że jesteś początkujący ale do instrukcji to mógłbyś zajrzeć, już nawet tam,a nie w literaturze fotograficznej, znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

czy po to mam tryb manualny by mimo wszystko musieć liczyć się ze zdaniem aparatu podpowiadającego mi,że to ustawienie akurat nie jest w jego typie.
    Ależ ta drabinka na dole, to nie jest wskaźnik zadowolenia/niezadowolenia aparatu
    To wyświetlacz światłomierza, bez niego nie wiele byś zdziałał.
    Przecież tryb M nie polega na losowym ustawianiu ekspozycji w nadziei, że któreś zdjęcie wyjdzie w miarę naświetlone.

Coś już napisał

Domyślnie

moim zdaniem pominąłeś jedną ważną rzecz...
    drabinka pokazuje optymalne ustawienia, ale przy danej przysłonie lub czasie...

zauważ, że identyczne (lub podobne) efekty naświetlenia uzyska się przy różnych ustawieniach przysłony/czasu, zwiększając np. czas i przysłonę odpowiednio o jedną działkę w górę/dół... różnica będzie tylko jak to ktoś wcześniej napisał, w głębi ostrości i poruszeniu na zdjęciu
    moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4L, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
    Raynox DCR-250 (makro)

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A teraz resume: po jakie licho dwa, praktycznie takie same tryby(TV i AV), które w efekcie końcowym dają takie same ustawienia, po drugie,czy po to mam tryb manualny by mimo wszystko musieć liczyć się ze zdaniem aparatu podpowiadającego mi,że to ustawienie akurat nie jest w jego typie.
    jak nie rozumiesz czym się różni TV od AV to 30d ma specjalne pozycje dla Ciebie - zielony kwadracik, portret, sport, krajobraz itp
    I am FX

olgierdjedlina69
    Guest

Domyślnie

dzięki za wszystkie posty,paradoksalnie, najcenniejsze okazały się te od początkujących,chociaż uwagi forumowych mądrali oczywiście wywarły na mnie duże wrażenie,dzięki ich wskazówkom zdałem sobie sprawę z istnienia małej książeczki zwanej instrukcją

Bywalec

Domyślnie

tylko jedno stwierdzenie -"RTFM" - nie pisałbym go gdybym sam tego nie doświadczył.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dzięki za wszystkie posty,paradoksalnie, najcenniejsze okazały się te od początkujących,chociaż uwagi forumowych mądrali oczywiście wywarły na mnie duże wrażenie,dzięki ich wskazówkom zdałem sobie sprawę z istnienia małej książeczki zwanej instrukcją
    tylko jedno stwierdzenie -"RTFM" - nie pisałbym go gdybym sam tego nie doświadczył.
    Ostatnio edytowane przez icik ; 03-08-2007 o 11:20 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów