Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 20 z 393 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Jak często czyścicie matrycę w swojej "piątce"?
    O wiele częściej niż w 20D. A matówkę to z 10 razy częściej To jakaś magiczna wciągarka śmieci... No chyba, że to moje otoczenie się bardziej zaśmieciło, czego nie wykluczam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    A po co Ci LV jak w tym trybie AF nie działa. Całkowity nie wypał Canona. Chyba, że na tym popracują.
    Nie niewypał, ale świadoma (niestety) decyzja - DIGIC III umie ustawiać ostrość z matrycy.
    A przykłady na "po co":
    • Makro
    • Martwa natura - produkty, etc.
    • Medycyna - przy pracy z mikroskopem i inną dziwną optyką
    • Przyroda - aparat na drzewie przy gnieździe z modułem Wi-Fi, a Ty spokojnie 100m dalej z komputerem
    • Paparazzi - patrz punkt wyżej...

I co komu jeszcze przyjdzie do głowy...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Nie niewypał, ale świadoma (niestety) decyzja - DIGIC III umie ustawiać ostrość z matrycy.
    A przykłady na "po co":
    • Makro
    • Martwa natura - produkty, etc.
    • Medycyna - przy pracy z mikroskopem i inną dziwną optyką
    • Przyroda - aparat na drzewie przy gnieździe z modułem Wi-Fi, a Ty spokojnie 100m dalej z komputerem
    • Paparazzi - patrz punkt wyżej...

I co komu jeszcze przyjdzie do głowy...
    Jeszcze dodam chyba główne zastosowanie tego patentu - o czym zresztą było już mówione do znudzenia - sport. Aparat na płycie boiska - żeby fotograf nie musiał robić tych dziwnych wygibasów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Jak pójdziemy tym tropem to może lepiej przesiąść się na wypasiony kompakt. Tam też są piękne odchylane monitorki i można w tłumie ładnie z nad głów pstrykać. Ja wolałbym żeby zamiast takich gadżetów za które się dodatkowo w lustrzance zapłaci popracowali nad powiększeniem rozpiętości tonalnej matryc na poziomie błony fotograficznej, albo jeszcze większej.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak pójdziemy tym tropem to może lepiej przesiąść się na wypasiony kompakt. Tam też są piękne odchylane monitorki i można w tłumie ładnie z nad głów pstrykać. Ja wolałbym żeby zamiast takich gadżetów za które się dodatkowo w lustrzance zapłaci popracowali nad powiększeniem rozpiętości tonalnej matryc na poziomie błony fotograficznej, albo jeszcze większej.
    Z rawa można wycisnąć zdecydowanie więcej niż z negatywu. O slajdzie nawet nie będę wspominał. Choć przyznaję, że w światłach dzieją się czasem dość dziwne akcje.
    MKIII idzie właśnie w tę stronę. I mam nadzieję, każdy następny wypust.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jakie tempora, takie mores
    Nie poradzisz, że z nadejściem cyfry do fotografii dorwali się barbarzyńcy - komputerowi technopaci - których nie tyle kręci możliwość pstrykania nad tłumem z odchylanego monitorka, ale właśnie możliwość sterowania aparatu za pomocą komputera na własny sposób.
    A barbarzyńcom zawsze imponowały lusterka - takie czy inne...

Domyślam się jedynie, że za czasów kliszy to chemicy byliby dyskutowali o kolorach, kontrastach, cieniach, ziarnach, szumach etc... no i plastyce.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    a co, to jakiś konkurs. co można wygrać?
    Pytanie zupełnie bez sensu; mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że każdy z nas inaczej używa 5? jeden ma baterię stałek i ciągle zmienia optykę, inny może mieć na stałe założony jedno szkło.
    poprosze inny zestaw pytań.

sven, pytanie jest jasne, proste i sensowne. Zauważ, że postawione jest w liczbie mnogiej, oczywiste więc że odpowiedzi będą różne, co nie zanczy pozbawione sensu... oczywiste też jest że jedni częściej zmieniają szkło inni mniej. I ostatnia oczywistość: każdy posiadacz "piątki" to ktoś raczej mający doświadczenie z innymi puszkami, potrafi więc ocenić czy ta cześciej wymaga czyszczenia, czy nie.

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    sven, pytanie jest jasne, proste i sensowne. Zauważ, że postawione jest w liczbie mnogiej, oczywiste więc że odpowiedzi będą różne, co nie zanczy pozbawione sensu... oczywiste też jest że jedni częściej zmieniają szkło inni mniej. I ostatnia oczywistość: każdy posiadacz "piątki" to ktoś raczej mający doświadczenie z innymi puszkami, potrafi więc ocenić czy ta cześciej wymaga czyszczenia, czy nie.

a jaki jest sens zadania tego pytania w tym akurat watku?

matryca FF jest sporo wieksza od APS-C, tak wiec kurzu łapie odpowiednio wiecej, ale to chyba jest oczywiste?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale my "o chlebie a Ty o niebie". Rozpiętość tonalna nie ma tu nic do rzeczy. Zawodowi reporterzy szczególnie sportowi od dawna upominali się o taką funkcję i canon to zrobił. To że dla Ciebie to gadżet nie ma tu żadnego znaczenia. Odchylanego monitorka w mkIII z przyczyn oczywistych nie ma. W 5D mkII pewnie też go nie bedzie więc nie ma co biadolić zawczasu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tym sie roznimy... Canon spelnia zachciewajki tych, ktorzy maja takich jedynek pol tuzina i tluka na tym sprzecie kase. To, ze funkcja wydaje sie kompakciarska i niedorobiona... Trudno Widac im wystarczy

Przy czym nie zapominajmy o najwiekszych "przyspieszaczach" postepu... Dzialach marketingu. Oni dobrze wiedza, ze cwani japonscy inzynierowi mogli zrobic wszystko i pewnie nawet mieli taki prototyp. Oni dobrze tez wiedza, ze to ich z winy zostal pociagniety sznurek nieco przystopowac i nie dawac wszystkiego na raz

Ide o zaklad, ze za dwa lata na ulotce mk5 (cztery ponoc nie lubia ) bedzie "life view now with autofocus".
    ...

Strona 20 z 393 PierwszyPierwszy ... 1018192021223070120 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów