Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: canon 400D brak ostrosci

lilik
    Guest

Domyślnie canon 400D brak ostrosci

Witam
    nie wiem co zle robie ale kazde zdjecie jest tak jakby rozmydlone lekko probowalem na 3 obiektywach tamron 70-300, canon 18-55 kit i sigma 28-200 aspherical if i ze wszystkich wychodzi tak samo, robie na raw'ach

moze ktos sie spotkal z was z tym problemem i wie jak to rozwiazac ?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

punkt centralny ustawiony czy auto? na jakich przysłonach?
    jakie masz doświadczenie w ocenie ostrości - masz jakiś punkt odniesienia? W jakim powiększeniu oglądasz pliki? Ile masz lustrzankę?
    Powodów może być multum poczynając od braku umiejętności i nie wiedzy a kończąc na wadzie sprzętu ale na podstawie tego co napisałeś to chyba tylko wróżka udzieli odpowiedzi.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Dopiero zaczyna Awatar marta_o
    Miasto
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Też mam podobny problem. Więc z chęcią przeczytam dokładny opis twojego przypadku. Postaram się zrobić może zdjęcia na jakiejś planszy testowej ze statywu w różnym typie oświetlenia i w różnych ustawieniach, i zamieścić linki do nich wraz z opisem jak były robione. Czy to pomoże wam określić gdzie może być błąd?

Początki nałogu

Domyślnie

nie wierze ze na 3 obiektywach jest nie ostro... moze to wina body albo Ciebie;0
    wrzuć gdzieś te nie ostre fotki i wcześniej zrób zdjęcie (ze statywu z różnymi obiektywami) np. cegieł () i najlepiej z samowyzwalaczem na wypadek trzęsących się rąk.!

lilik
    Guest

Domyślnie

http://creativstudio.pl/foty/1.jpg przykladowe zdjecie robione kitem 18-55, ze statywem dopiero zrobie to dokleje punkt centralny ustawiony, lustrzanke mam krotko, umiejetnosci tez male ale to nie mozliwe aby AF sobie nie radzil z ustawieniem ostrosci, zdjecia sa tak jakby rozmyslone :/
    Ostatnio edytowane przez lilik ; 21-06-2007 o 17:29

Początki nałogu

Domyślnie

nie jest tak tragicznie, ale nie jest dobrze...
    Moze ręką ruszyłeś - masz czas 1/60 - czasami się zdarza.
    | sam próbowałem zrobić kitem dobre, ostre zdjęcie na dłuższych ogniskowych - "nie ma takich rzeczy"|

Dopiero zaczyna Awatar luckylucas
    Miasto
    Kościan

Domyślnie

Patrz exif 40mm f5, jak dla mnie jest ostro (jak na kit) pozdrawiam
    FF
    www.jaworski-foto.pl - fotografia ślubna

lilik
    Guest

Domyślnie

http://creativstudio.pl/foty/p2.jpg przyklad drugi tamronem 70-300 ze statywu i z uzyciem pilota

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilik Zobacz posta
    http://creativstudio.pl/foty/p2.jpg przyklad drugi tamronem 70-300 ze statywu i z uzyciem pilota
    I myslisz ze przy czasie 0,8s czlowiek na zdjeciu sie nie ruszy? No chyba ze to jest figura woskowa... Dol jest nieostry przez to chyba ze ta pani musiala czyms oddychac

lilik
    Guest

Domyślnie

oj poruszenie swoja droga ale twarz jest tak jakby rozmydlona :/ jakby czyms wygladzana :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    przy czasach 1/400 i krotszych jest tak tamo pozniej jak cos znajde to wrzuce
    Ostatnio edytowane przez lilik ; 21-06-2007 o 17:54 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów