przejzyj forum ale tak na szybko to TAMRON 28-75 f/2.8 a co do KITa to ostrzy ustalonych juz na forum przysłonach f6-8 w słoneczny dzien to akurat plus
przejzyj forum ale tak na szybko to TAMRON 28-75 f/2.8 a co do KITa to ostrzy ustalonych juz na forum przysłonach f6-8 w słoneczny dzien to akurat plus
hehe, faktycznie kupno pierwszego aparatu i od razu lustra to moze zniechecic
ja najpierw mialam oly c4040, potem pro1 i dopiero po 5 latach lustro od ponad pol roku - 400D
Przejscie bylo dzieki temu bezbolesne, no prawie, poniewaz pro1 robi niesamowicie dobrej jakosci fotki. Fantastyczny aparat. A dla 400D mam na razie slabe obiektywy ktore nie przewyzszaja jakoscia tego z pro1...![]()
Witam, pytanko
Od niedawna mam canona 400D +2,8L is canona i, i w rawie jak i po wywołaniu rawa na jpgu mam jak ja to nazywam kaszę , piksele widać jak sam szlak, łączą się w dziwne pionowe i poziome "kreseczki" - nie wiem jak to określić.
Robiłem zdjęcia w dzień na dworze i w kościele bez lampy bo był jasny, w kościele f4 czas 1/60 iso 800. w rawach mam niewielkie doświadczenie. Ale po zrobieniu odbitek 15/21 tą samą "Kaszę" widać na zdjęciech. Do tej pory robiłem na Olympusie E500 i czegoś takiego nie miałem. co to może być
Pozdrawiam
wywołaj RAW innym programem
Zmniejsz wyostrzanie przy wywoływaniu RAWa.
Później na jpeg wyostrz tylko brzegi i będzie ok.
Na ISO 800 w 400D widać delikatny szum ale nie tak żeby strasznie przeszkadzał.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
witam
jak zrobić zdjęcie testowe aby to sprawdzić i jakie zastosować ustawienia w Cs3 żeby to porównać
Pozdro