Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: kościół, komunia itd

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Próbowałem przed chwilką na świeżym powietrzu poeksperymentować i przy pomiarze na twarz + 1,5 otrzymywałem obraz miejscami wręcz przepalony i ciutkę za jasny
    W dodatku nie dysponuje kartką kodaka i ciężko złapać poziom wyjściowy.
    Ostatnio edytowane przez Zigi ; 25-05-2007 o 19:35
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Przy komuniach jest mnóstwo białego koloru. A że 350D nie posiada pełnego punktowego to mimo, że mierzysz na twarz to zachacza wszystko to białe na około. Oszukuje to światłomierz i zdjęcia wychodza niedoświetlone. Przy korekcie na + twarz jest naświetlona OK natomiast białe kiecki są bardzo jasne na granicy przepalenia. Korygowałem to w postprocesie
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

W sumie to zrozumiałe, iż zbyt duża ilość bieli wpływa na nadmierne przyciemnienie bez korekty. Podobnie jak odwrotnie czarne garniturki zrobić mogą robotę w drugą stronę. Bo czarne aparat będzie chciał ściągnąć do szarości. Pytanie o ile zmniejszyć ekspozycje właśnie w takim przypadku? Jak precyzyjnie określić tą wartość?
    I właściwie czy sama skóra ludzka (przy założeniu iż chę uzyskać idealne naświetlenie) wymaga dodatkowej korekty i jakiej (powiedzmy iż zoomem łapię sama twarz pomiarem skupionym)?
    Jakby nie patrzeć nieco odbiega od wzorcowej szarości. Czyżby nie było innej możliwości niż szara karta?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Ja na "mojej" komunii nie używałem pomiaru punktowego, ale wielosegmentowego właśnie ze względu na wysoki kontrast "obiektu". Do tego lampa w pionie + odbicie i wszystko bylo (prawie) dobrze.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Zielony - ostro, choć jakis czas temu byłem wynajęty do sofcenia występów scenicznych dzieciaków (przedszkolaki) było dograne że jako jedyny moge ganiać pod scena i na scenie, jak impreza się zaczeła nastał totalny chaos, dziadki, babcie, mamy... z komorkami ( w zdecydowanej wiekszosci) i idiotmałapmi jeden kolo nawet mnie z łokcia lutnął ( zresztą po tym incydencie powiedziałem dość ) normalnie czułem sie jak na jakiś zamieszkach.......prawie mnie zlinczowali :smile: w pewnym monencie organizator poprosił o to aby rodzice zostali na miejscach bo przeszkadzaja mi w pracy, jakie było oburzenie ( tych co w niedziele siedza w pierwszych ławkach :smile: ) ze zabrania im sie robić zdjeć i ze aby mieć zdjęcia będa zmuszeni mi zapłacić, nie wiem jak to wypada w wiekszych miastach ale u mnie to jest hołota i tyle, za komunie w kościele nie lubie się brać teraz w niedziele mam same plenerki i przynajmniej czuje luz :smile:

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Ja tam sprzęt zabieram ale nie mam zamiaru przeszkadzać komuś kto został wynajęty. A właśnie się dziś dowiedziałem, iż ktoś taki będzie. Jeśli uda się z miejsca (kaplica przed ławkami dzieci) zrobić coś sensownego to nie ma problemu mam nadzieję iż sigmie światła starczy jeśli nie to trudno. Nie mam zamiaru biegać po całym kościele.

Domyślnie

Ja też podziwiam tych którzy biorą zlecenia na komuniach, jest takie zamieszanie i anarchia, że nie ma gwarancji udanych zdjęć, ba często nie ma gwarancji jakichkolwiek zdjęć.
    Niemniej trafiła mi się rodzinna komunia i zaproponowałem, że spróbuję zrobić jakieś zdjęcia.

proszę o krytykę - tak na przyszłość gdyby znowu trafiła się rodzinna komunia.

edit: CBA hehe już zmieniam na inny serwer

ISO 200 1/750 2.8 75mm

ISO 1600 1/45 2.8 175mm

ISO 3200 1/60 2.8 200mm

ISO 400 1/750 2.8 170mm
    Ostatnio edytowane przez eMILz ; 27-05-2007 o 08:45

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz Zobacz posta
    Ja też podziwiam tych którzy biorą zlecenia na komuniach, jest takie zamieszanie i anarchia, że nie ma gwarancji udanych zdjęć, ba często nie ma gwarancji jakichkolwiek zdjęć.
    Niemniej trafiła mi się rodzinna komunia i zaproponowałem, że spróbuję zrobić jakieś zdjęcia.

proszę o krytykę - tak na przyszłość gdyby znowu trafiła się rodzinna komunia.
    Uwaga OT
    IMHO trzeba uważać co piszemy przy Tobie bo u mnie Twój post wygląda tak:

Co w obecnych czasach jednoznacznie kojarzy mi się z tym że masz zdjęcia na serwerze Centralnego Biura Antykorupcyjnego
    a nie na www.imageshack.us jak wszyscy..

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

aaa to takie tam minej spotykane (chyba) komunijne

o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bebesky, jestem za! :smile:

oba ciekawe, niesztampowe, przytomnie uchwycone
    - szczegolnie to pierwsze z obcasem, układem sukienki i rączką
    zastanawiam sie tylko, czy nie lepiej byłoby je przerobic na cz-b, ponieważ ludzie tak się przyzwyczaili do tego, że kolorowe musi być ostre [z wyjątkiem zdjęć, gdzie rozmazanie jest celowe, by oddac ruch], ze wytkna Ci to poruszenie jako błąd i uznają zdjęcie za nieudane

zdarzają się zdjęcia tak ciekawie złapane, że warto je ratować przed ewentualnymi zarzutami, uciekając sie do wszelkich możliwych sposobów [niektórzy pewnie powiedzieliby: trików]: cz-b lub bichromia, ziarno, selektywnie lub po całości podbite kontrasty [albo na odwrót - kontrast mocno obniżony], winiety, etc.

- ta uwaga odnosi tylko do pierwszego, drugie jest piękne jako kolorowe, ta niebieskawo-różowa tonacja jest subtelna i znakomicie pasuje do tematu

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów