Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: kościół, komunia itd

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie kościół, komunia itd

W niedziele bede pstrykał zdjecia córki mojej kolezanki ktora ma I komunie. I zastanawiam sie nad techniką. bedę miał 350 +Tamrona 28-75 (dzięki kolaj !:grin: ) + 430EX z dmuchancem. Kościół raczej jasny. I teraz prosiłbym o potwierdzenie słuszności wyboru sposobu mierzenia swiatła. Aha ważne jest żeby biała kiecka komunistki wyszła z detalami. Wymysliłem sobie tak, że będę mierzył rzaczej na sukienkę niż na twarz gdyż brak spota moze mi zafałszować pomiar ze względu na to że obszar twarzy moze być sporo mniejszy niż obszar pomiaru partiala. No więc mierze na sukienke i teraz jesli starczy swiatła na pstrykanie bez lampy to normalnie robię korektę na +0,7 lub +1 i myslę, ze powinno wyjść w miarę. Ale jeśli jednak będę musiał dopalić lampką
    to czy przy korekcie lampy na +0,7 lub +1 nie wyjara mi sukienki ? Takie mam dylematy przy pierwszym pstrykactwie w kosciele.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Domyślnie

a ja sugeruję na manualu, zrób parę próbek, aż wyjdzie ok i jedz z tym przez całą mszę. potem korekcje w rawie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Równoległy wątek - prawie o tym samym
    http://www.canon-board.info/showthre...635#post317635

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

hmmm to by wychodziło, że korekta przy pomiarze na sukienke powinna być rzedu +2 - 2,5 EV. Pstrykać będę oczywiscie na manualu a o korekcie mówie w sensie w stosunku do wskazań drabinki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    hmmm to by wychodziło, że korekta przy pomiarze na sukienke powinna być rzedu +2 - 2,5 EV. Pstrykać będę oczywiscie na manualu a o korekcie mówie w sensie w stosunku do wskazań drabinki
    Szara strona karty kodaka: Korekta = 0 EV
    Biała strona karty kodaka: Korekta +2 1/3 EV

Te jedwabne (jedwabo-podobne) suknie połyskują mocno i są "bardziej białe" od karty. Odbijają więcej światła.

Co szkodzi sprawdzić poprawność na histogramie? Po prawej ma nie być clippingu (peak'u) a ma się kończyć jak najbliżej prawej strony - tylko zrób coś bez światła świeczek czy żarowek w kadrze. Co szkodzi iść na którąś z prób - dzieci trenują to i fotograf może

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Co szkodzi iść na którąś z prób - dzieci trenują to i fotograf może
    No masz byłem. Problem w tym, że próby sa w cywilnych ciuchach. w sumie nie boje sie pstrykania bez flasha. Boje sie, że okaze się że jednak swiatła jest za mało i bede musiał dopalić i przepale. Oczywisci histogram moim przyjacielem, tyle, ze nieco kłamie bo czasem z obszrów które sa wg histo wyjarane da sie wyciagnąć sporo szczegółow bez duzej utraty jakości. Nic no powalczymy zobaczymy.

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Byłem zrobiłem i już. aha kiedyś była taka sonda pt. mniej wiecej: Czy Ci padła karta Kingstone.czy jakoś tak. Wtedy odpowiedziałem, że nie że sa dobre i takie tam kocopały. Dzisiaj kiedy pierwszy raz pstrykałem "na czyjeś zlecenie" nie za kase bo to kolezanka ale jednak na zlecenie to wspaniała karta mi padła. Szczęście w nieszczęściu, że stało się to jak pstrykałem jeszcze takie przed kościelne pstryki. Nagla aparat zdechł umarł itd. myślałem, że ja umrę razem z nim, ale wymieniłem karte i poszło. Niestety przez to byłem ograniczony do 1GB a to w RAWach nie za wiele. Generalnie typowe prawo Murphyewgo "Jak coś może sie spie....ć na najwazniejszym momencie to się spi....y. Po za tym to zgodnie z radami zaczytanymi na forum nie ocyndalałem sie zbytnio i wtranżoliłem sie w strefe "dla kościelnych fotografów" za co trzy razy dostałem upomnienie od siostry prowadzacej ale kulturalnie po cichu (nie z ambony jak Venio). Z fotek jestem umiarkowanie zadowolony. Pare fot:

i moment kulminacyjny

Liczę na krytyczne uwagi od osób parajacych sie fotografią kościelną. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez kami74 ; 20-05-2007 o 14:21

Początki nałogu

Domyślnie

nogi/buciki jej uciąłeś... - myślę, że był to raczej ważny element dla takiej sukni

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kami74, czemu jestes 'umiarkowanie' zadowolony?
    mnie sie podobaja, bo uchwyciles dobre momenty,
    udalo Ci sie ukazac emocje bohaterki w roznych momentach,
    a co do zdjecia z kulminacyjnego momentu,
    to chyba trudno byloby je zrobic lepiej
    - jak dla mnie utrafiles znakomicie

- aha, z jaka korekta ostatecznie robileś?

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    nogi/buciki jej uciąłeś... - myślę, że był to raczej ważny element dla takiej sukni
    braku nog i bucikow nie odczulam zupelnie
    bo one akurat nie sa wazne dla tego, co sie dzialo
    - kami74 nie fotografowal pokazu mody, tylko cos zupelnie innego

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    kami74, czemu jestes 'umiarkowanie' zadowolony?
    Dzieki:grin: Nie wiem może własnie przez te nogi bo fakt że w znacznej części je poucinałem. Wkurza mnie to bo nie moge wyeliminować u siebie podstawowego błędu w kadrowaniu. tj "za dużo góry". Nic biorę się za obróbkę, bo mam ze 100 Rawów do zrobienia. Ale chętnie poczytam jeszcze jakieś opinie jesli ktoś ma jakoweś.
    Korekta była najczęściej +1,5 lub + 1 2/3. Twarze i tło wyszło przy tym OK no niestety wszystko co białe wymaga lekkiego przyciemnienia w postprocesie. aha no i mierzyłem jednak partialem na twarz.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów