Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Szybkie pytanie

Coś już napisał

Domyślnie Szybkie pytanie

Witam,
    poniżej zamieszczone jest jpeg wywołany z RAWa. Wywołany strasznie i w ogóle, w praktyce to moje pierwsze RAWy z sytuacji o nieco trudniejszym świetle (kościół, nie chciałem używam wbudowanej lampy bo wyglądało wtedy wszystko jak... ehhh, szkoda gadać), i musiałem jechać na ISO 1600. Jestem prawie pewien, że źle wywołałem RAWy, nie wiem jednak, czy za mało odszumiłem, czy za bardzo wyostrzyłem (co bardziej obstawiam).
    A może po prostu po ISO 1600 nie można się spodziewać więcej, niż ponadto, co teraz mam? Wolę jednak winę zrzucić na siebie
    Aha, używam Capture One LE, 400D i kita.
    Poniżej przykładowy JPG w pełnej rozdzielczości:
    http://www.ful.user.icpnet.pl/IMG_0573.jpg
    (ewentualnie prosze próbować pod linkiem http://www.icpnet.pl/~ful/IMG_0573.jpg ).
    Z góry dziękuję za wszystkie, choćby najkrótsze i najbardziej lakoniczne odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a raw wywolany z ustawieniami na "zero" czy podciagales ekspozycje? Z reszta i tak jest ciemne.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuri47 Zobacz posta
    Witam,
    poniżej zamieszczone jest jpeg wywołany z RAWa. Wywołany strasznie i w ogóle, w praktyce to moje pierwsze RAWy z sytuacji o nieco trudniejszym świetle (kościół, nie chciałem używam wbudowanej lampy bo wyglądało wtedy wszystko jak... ehhh, szkoda gadać), i musiałem jechać na ISO 1600.
    ....
    Z góry dziękuję za wszystkie, choćby najkrótsze i najbardziej lakoniczne odpowiedzi.
    Może połóż gdzieś RAWa. Bez tego to gdybamy...

Jakieś ShareIt może być

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Witam.
    Przyłączam się do prośby , udostępnij RAWa. Zdjęcie mocno niedoświetlone.
    Z innej beczki - do takich zdjęć ( i nie tylko ) warto zainwestować w np. Tamrona 27-75/2.8 ( dobrze sprawdza się przy foceniu w kościele bez lampy ). Pozdrawiam.
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Coś już napisał

Domyślnie

tpop- ustawiłem wyoski kontrast na zdjęciu (bo kontrast lubię), a pozatym bałem się, że przy rozjaśnianiu mogę przepalić alby
    A oto i RAW:
    http://rapidshare.com/files/31759191/IMG_0573.CR2

Domyślnie

oto co na szybko można jeszcze z tego zdjęcia wyciągnąć:

lightroom + neat image
    Pozdrawiam
    a tu pełna rozdzielczość: http://rapidshare.com/files/31761169/IMG_0573_copy.jpg
    Ostatnio edytowane przez Robert31-R1 ; 17-05-2007 o 09:53

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Tak, oczywiście. Będę czekał 73 minuty żeby zobaczyć :/
    Jpg'ów to nie można na najprostszy IMAGESHACK wrzucać???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Tak, oczywiście. Będę czekał 73 minuty żeby zobaczyć :/
    Jpg'ów to nie można na najprostszy IMAGESHACK wrzucać???
    poprawilem

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zdjęcie jest niedoświetlone - mocno jakieś 1 do 1.5 EV - to bardzo dużo i liniowość matrycy jest barierą wyciągania szczegółów w cieniach.

Poniżej wywołany RAW. Bez odszumiania "wynalazkami" typu NeatImage.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 17-05-2007 o 10:03

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

RAW nie jest cudownym lekiem na wszystko. Niedoświetlone zdjęcie będzie zawsze niedoświetlone. Nie wydobędziesz szczegółów/informacji tam gdzie ich nie ma. Co widać (nie widać ) w wersjach poprawionych przez kolegów. Wielokrotnie, na tym forum też, rózni doświadceni sceptycy przestrzegali i przestrzegają ortodksyjnych wyznawców RAW przed nadmierną pewnością siebie: "bo RAW daje możliwości korekcji ekspozycji" itd... Daje, ale tylko trochę. Cudów nie ma. Co do przyczyny, to moim zdaniem pomiar pobłądził na białych szatach i stąd niedoświetlenie. Twoja ekspozycja: 5,6/100. Z preselekcją przysłony. Czemu nie na manualu? 4/60 i było by dużo lepiej.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów