Moze zrób jakieś zdjęcie na 100 -135 czegos z detalami co nie jest kilomety od fotografującego (w "normalnych warunkach") i wrzuć na forum, sprawdz przy okazji przełącznik AF czy jest na 1.2 - oo czy 3- oo bo z ostrością coś słabo w twoim modelu. Mam również ten obiektyw ale takich blików jak u ciebie jeszcze nie złapałem
Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 L ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EX
A co ma wspólnego crop z osłonąpoza tym pod słońce to i tak nie ma znaczenia, czy osłona jest założona czy nie. Po obejrzanych samplach widać, że najwięcej szkody robił założony filtr.
Wystarczy poświęcić im po 5 sekund i jest ok
Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 21-05-2007 o 09:43 Powód: Automerged Doublepost
Jasne rozumiem, ze trzeba je troche podkrecic ale nie o to mi chodzilo - pisalem o poprawnosci zdjec pod katem jakosci obiektywu - ktos pisal ze nie jest ostry jak porzadna Lka.
Poprostu juz nie wiem sam czy mam cieszyc sie nowa zabawka i pewne fakty akceptowac czy dzwonic do sprzedawcy z reklamacja?
Dzieki za zainteresowanie!
Co do oceny ostrości to zrób zdjęcie w normalnych warunkach, bo robiąc pod światło masz zawsze spadek kontrastu i ostrości. Co do tego jednego nieostrego zdjęcia z pajączkiem to moim zdaniem po prostu AF nie trafił i tyle. Porób trochę normalnych zdjęć to odraz poprawi ci się humor, mam to szkiełko od jakiegoś czasu i zawsze jak oglądam zdjęcia nim wykonane to pojawia mi się uśmiech na twarzy.
Ja też pod światło często fotografuję, odblaski zdarzają się, ale nie takie, dużo mniejsze, niektóre nawet lubię bo nieźle wyglądają. Mam załozony filtr B+W MRC.
Ja spróbowałbym podpiąć inny egzemplarz np. w sklepie i porównać.
Pozdrowienia swnw.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po nowych zdjęciach uważam, że możesz sie cieszyć.
swnw.
Ostatnio edytowane przez swnw ; 21-05-2007 o 10:13 Powód: Automerged Doublepost
maly OT, bo nie bedzie dotyczyl jakosci obiektywu:
to drugie zdjecie z pajączkiem naprawdę ładne
koniec OTu
Oslona robiona jest pod dany kat widzenia. Jak ma sie do tego crop pewnie sie juz domyslasz http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
Dobrze, że się wyjaśniło bo mam w planach takie szkiełko i już sie wystraszyłem :P