Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: 20D i zbyt czerwone zdięcia???

Coś już napisał Awatar ciri
    Miasto
    k. Krakowa

Question 20D i zbyt czerwone zdięcia???

Witam, nie wiedziałam gdzie umiescic posta ale jestem początkującym canoniakiem wiec jezeli w złym miejscu to prosze o przeniesienie.Mam problem ze zdięciami robionymi w pomieszczeniach (z lapą zewnętrzna) .Zdięcia wydają sie być zbyt czerwone.kiedy ustawiam na "świetlówki" wtedy zdięcia są zbyt chłodne a kolor biały jest niebieski.Moj znajomy oglądał zdiecia i stwierdził ze canony mają własnie taką wade ze przy złym oświetleniu nie oddają rzeczywistych kolorów tylko wszytsko staje sie , czerwone, pomarańczowe, żółte. czy tak jest naprawde czy ja poprostu mam za słąbą lampe? / złe ustawienia w aparacie? za wszelką pomoc będę wdzięczna. pozdrawiam
    20D+50 1.8+tamronik 17-50 2.8+ 380EX+ różne dodatki....M42
    www.fotomargarita.com

Domyślnie

przykladziki, przykladziki, czekamy na przykladziki...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Ciri, moje zdjęcia w pomieszczeniu z lampami (300d + 580EX + 420EX) są z kolei na ogół żółte. Nie przejmuję się tym zupełnie tylko robię w RAW i poprawiam WB. Kiedyś myślałam, że to zajmuje dużo czasu ale wcale tak nie jest, spróbuj, korekta WB przy wołaniu RAW zajmuje sekundę.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Temperatura barwowa światła błyskowego z lampy błyskowej jest zbliżona do światła dziennego. Jeżeli robiąc zdjęcia masz ustawiony balans bieli na "piorunek" i jest za czerwono to sprubuj ustawić WB na "słoneczko", powinno być lepiej. Napisz jeszcze czy robisz w RAW czy JPG, jak to drugie to przy jakich ustawieniach (contrast, saturation, color tone) bo może to powoduje podbicie koloru czerwonego. Ja też obecnie robię zdjęcia 20D + 430EX i nigdy mi nic takiego nie wychodziło a do tej pory robiłem w JPG.

Zablokowany

Domyślnie

Daj sample,zobaczymy. Na pewno jakiś błąd ustawień.

otelloaldomoro
    Guest

Domyślnie

..."Z całego serca swego i myśli mojej jako antidotum Rawa Ci doje"...

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Napisz jeszcze czy robisz w RAW czy JPG, jak to drugie to przy jakich ustawieniach (contrast, saturation, color tone) bo może to powoduje podbicie koloru czerwonego. Ja też obecnie robię zdjęcia 20D + 430EX i nigdy mi nic takiego nie wychodziło a do tej pory robiłem w JPG.
    W jpg mam ustawienia:contrast i sharpens i saturation na +1 a color tone na "0"
    zaraz dam jakies zdiecie przykładowe
    www.fotomargarita.com

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciri Zobacz posta
    Wybacz, że się jeszcze tak zapytam, czy robiąc zdjęcia korzystasz ze zdefiniowanych tematów czy ze strefy twórczej?

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciri Zobacz posta
    RAW załatwi problem, a swoją drogą nie mam takich objawów w 30D może to jednak wina skomplikowanej sytuacji oświetleniowej. Niekiedy mieszanka oświetlenia wygłupia automatykę aparatu. Daj sample i opisz jakie było światełko zastane.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Miasto
    k. Krakowa

Domyślnie

Te sciany na tym zdięciu powinny być białe widziałam zdiecia z tego pomieszczenia i zdięcia ze zwykłej cyfróweczki nie były tak "ciepłe"
    www.fotomargarita.com

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów