Strona 25 z 114 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 1137

Wątek: Jaki komputer?

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A musi być pro? iMac sie nie sprawdzi? Pytam się, bo sam niedawno widziałem cenę coś 5kzł z kawałkiem?
    Ja się zasugerowałem wypowiedziami Tom01

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Mac, szczególnie Mac Pro = święty spokój.
    1. System potrafi działać bez restartu (!) nie reinstalacji, kilka miesięcy.
    2. Zero wirusów.
    3. Dla windziarzy jest podstawowy zestaw czyli MS Office, IE, Outlook.
    4. PS działa jak marzenie.
    Zdaje się, że wg niego to jedyny słuszny wybór.

Czasem mam jednak wrażenie czytając te wszystkie dyskusje (i o monitorach np. też) że jedynym słusznym rozwiązaniem byłby zakup rzeczy najdroższych/najnowszych a reszta jest od razu beee i nie ma sensu tego kupować.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

No to czekam na te argumenty, bo na razie ich nie było
    Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Zdaje się, że wg niego to jedyny słuszny wybór.
    Sugeruję czytać ze zrozumieniem. Nie jest moim celem toczyć krucjaty przeciw jedynej słusznej koncepcji. Nie fascynują mnie tez literki i cyferki, a rzeczowe walory sprzetu pozwalające na normalną pracę. Przedstawiłem, najbardziej obiektywnie jak potrafię, inne opcje. Może komuś, kto nie odbierze tego jako plucie w twarz, się przyda. Wszak doświadczenia własne, są zazwyczaj bardziej kosztowne niż przeczytanie kilku postów. Dla mnie EOT.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-05-2007 o 23:02
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szkocja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    rozumiem, że gdy kupujesz coś, na czym sie nie znasz, to nie zasiegasz najpierw opinii innych osob, ktore tego czegoś używają, tylko idziesz do pierwszego lepszego sklepu i bierzesz... pierwsze z brzegu? ...to, co Ci zasugeruje/wciśnie sprzedawca?
    Jesli to do mnie - nie, zrobilbym to samo co przy kupnie np. pralki, i tu na chwile zalozmy ze podzespoly pralek sa szeroko dostepne i sumarycznie tansze niz gotowa pralka. Kupilbym te ktora ma dobra rekomendacje znajomych czy niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie. Tyle. Nie przyszloby mi do glowy skladac pralki od zera, dodatkowo odwiedzajac fora i kombinujac jak tu kupic gorszy silnik i tak go przerobic by wirowal tak szybko jak model klase lepszy.
    Moja galeria na CB
    30D + 40D + Tamron 17-50mm 2.8 + Canon 100mm 2.0 + Canon 50mm 1.4 + Canon 70-200mm 2.8 + 430EX + drobiazgi

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

adalbert - serdeczne dzięki za pozdrowienia i namiar,
    już się rozejrzałam po stronie i rzeczywiscie sie wczytam
    - nawet z czystej ciekawosci,
    zeby wiedzieć, co w kompach piszczy

Cytat Zamieszczone przez Wile Zobacz posta
    zrobilbym to samo co przy kupnie np. pralki
    Kupilbym te ktora ma dobra rekomendacje znajomych czy niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie.
    ale o te rekomendacje musisz spytac, prawda?
    no to przeciez ja wlasnie to zrobilam:
    poprosilam o rekomendacje kolegow z forum,
    ktorych uwazam rowniez za 'niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie'
    [koledzy, jesli jestecie zalezni, przyznajcie sie ;-) ]

Tyle.Nie przyszloby mi do glowy skladac pralki od zera, dodatkowo odwiedzajac fora i kombinujac jak tu kupic gorszy silnik i tak go przerobic by wirowal tak szybko jak model klase lepszy.
    rzecz w tym, ze akurat tutaj 'kombinujemy',
    jak zrobic dobry 'silnik' z dobrych komponentow,
    zeby dzialal zgodnie z konkretnym zapotrzebowaniem
    i miał wymagane osiagi. Tyle.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szkocja

Domyślnie

ale o te rekomendacje musisz spytac, prawda?
    no to przeciez ja wlasnie to zrobilam:
    poprosilam o rekomendacje kolegow z forum,
    ktorych uwazam rowniez za 'niezaleznych uzytkownikow gdzies w internecie'
    [koledzy, jesli jestecie zalezni, przyznajcie sie ;-) ]
    Tak, i dokladnie to samo bym zrobil, wiec chyba mnie troche zle zrozumialas. Odnosilem sie raczej do tego jakie odpowiedzi dostajesz:
    - jaki komputer (nie skladak)?
    - najlepiej skladak, jeszcze jak podkrecisz pamieci to bedzie super

rzecz w tym, ze akurat tutaj 'kombinujemy',
    jak zrobic dobry 'silnik' z dobrych komponentow,
    zeby dzialal zgodnie z konkretnym zapotrzebowaniem
    i miał wymagane osiagi. Tyle.
    Jesli tak wolisz - w porzadku. Ja bym wolal polegac na producencie pralki, tym jak on ja zbuduje i kupic ja gotowa z gwarancja, niz budowac ja samemu od zera sugerujac sie wypowiedziami na forum.

Jakiego bys nie kupila, zycze, by Twoj komputer byl zgodny z oczekiwaniami i niezawodny :smile:
    Moja galeria na CB
    30D + 40D + Tamron 17-50mm 2.8 + Canon 100mm 2.0 + Canon 50mm 1.4 + Canon 70-200mm 2.8 + 430EX + drobiazgi

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak, i dokladnie to samo bym zrobil, wiec chyba mnie troche zle zrozumialas.
    to faktycznie mozliwe, bo 4-tą dobę siedzę po kilkanascie godzin przy kompie,
    robiąc 'na wczoraj' potężne tłumaczenie, więc mogę mieć nieco przemęczony umysł [trochę przymula, czasami sie zawiesza ;-) ]

Odnosilem sie raczej do tego jakie odpowiedzi dostajesz:
    - jaki komputer (nie skladak)?
    - najlepiej skladak, jeszcze jak podkrecisz pamieci to bedzie super
    to prawda, że spytałam o gotowy sprzęt - czyli stację graficzną - a posypały się odpowiedzi niezgodne z pytaniem postawionym w tytule, ale argumenty kolegów za indywidualnym konfigurowaniem komputera wydały mi się [i nadal mi sie wydają] naprawdę sensowne
    ale zgadzam się, że propozycje podkręcania były - w tym konkretnym przypadku - trochę za daleko idące...
    już widzę te efekty, gdyby taki laik jak ja wziął się za podkręcanie procesora

Jesli tak wolisz - w porzadku. Ja bym wolal polegac na producencie pralki, tym jak on ja zbuduje i kupic ja gotowa z gwarancja, niz budowac ja samemu od zera sugerujac sie wypowiedziami na forum.
    producenta pralki też przecież nie wykluczyłam - sprawdzę sobie wszystkie 3 opcje [skladak/stacja graficzna/mac], porównam i zdecyduję - po prostu potrzebne mi najpierw parę dni na zebranie danych [żebym wiedziała, co robię]
    - zgadzam się, że wypowiedzi na forum to nie wyrocznia , ale to przeciez nie znaczy, że nie warto ich czytać

Jakiego bys nie kupila, zycze, by Twoj komputer byl zgodny z oczekiwaniami i niezawodny :smile:
    dzieki :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Sugeruję czytać ze zrozumieniem. Nie jest moim celem toczyć krucjaty przeciw jedynej słusznej koncepcji. Nie fascynują mnie tez literki i cyferki, a rzeczowe walory sprzetu pozwalające na normalną pracę. Przedstawiłem, najbardziej obiektywnie jak potrafię, inne opcje. Może komuś, kto nie odbierze tego jako plucie w twarz, się przyda. Wszak doświadczenia własne, są zazwyczaj bardziej kosztowne niż przeczytanie kilku postów. Dla mnie EOT.
    Tom01 dyskusja z Tobą jest o tyle trudna, że piszesz o wszystkim po trochu, przytaczasz argumenty na poparcie tez których nikt nie kwestionował. Używasz bezustannie ogólników i co jakiś czas lekkich zaczepek personalnych. Nie wiem czemu wymyśliłeś sobie, że rzekomo są tutaj sami dyletanci - maniacy, którzy uważają że firmowe komputery to szajs, a podkręcone składaki to jedynie słuszne rozwiązanie. Próba zaś obrony tezy jakoby było odwrotnie, też jest z góry skazana na niepowodzenie, bo doświadczenie pokazuje (nawet gdyby taki przypadek był jeden), że jest nieprawdziwa. Dlatego proszę nie rób z siebie obrońcy jedynie słusznej intencji wyprowadznia nas maluczkich z błedów, bo mamy różne doświadczenia - bardzo możliwe, że szersze i większe od Twoich. A każdy kto rozumnie podchodzi do rzeczy znajdzie coś dla siebie bez takiej ideologi, bo wybór jest rzeczywiście spory.

Energia_ki po takiej dyskusji byłbym w niezłym dołku . Mam jednak wrażenie, że dajesz radę . Pozdrawiam i miłego kupowania.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Energia_ki po takiej dyskusji byłbym w niezłym dołku . Mam jednak wrażenie, że dajesz radę . Pozdrawiam i miłego kupowania.
    wiesz, taki nick do czegos zobowiązuje
    tak więc dolkom mowimy stanowcze paszol won!

dyskusje czytalo mi sie ciekawie,
    dobrze jest, gdy pojawiaja sie odmienne zdania,
    bo wtedy pada wiecej argumentow i mozna sie wiecej dowiedziec

a co do racji... przypomina mi sie fragment z kultowej ksiazeczki
    w genialnym tlumaczeniu Ireny Tuwim:

-Tygrys tez ma racje - powiedzial Prosiaczek.
    -Pewnie, ze ma - powiedzial Krzyś.
    -Kazdy ma zawsze racje - rzekl Puchatek - tak mi sie zdaje - powiedzial - ale nie wiem, czy mam racje.
    -Pewnie, ze masz - powiedzial Krzys.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tom01 dyskusja z Tobą jest o tyle...
    Miałem się nie udzielać, ech, ale niech tam...

Składak najczęściej jest gorszy, bardziej zawodny, mniej stabilny niż przedstawione pozostałe trzy opcje. Nie ma sensu temu zaprzeczać, bo daje to świadectwo nieznajomości problematyki. To nie zaczepka, to stwierdzenie faktu, takie samo jak to, że niebo jest niebieskie. Podpieranie się większym i dłuższym doświadczeniem, jest w kontekście tego oczywistą nieprawdą. Napisałem ile czasu i w jakiej branży pracuję. Nie jest to okazjonalne składanie "kompów". Powyższe plus wykształcenie w tym kierunku, daje mi umocowanie do wygłoszenia takiej a nie innej opinii. Wszak jeśli wynika z faktów, to jest opinia bardziej miarodajna niż hydraulika, czy przedstawiciela handlowego w branży kosmetycznej. Wybacz, ale tak to właśnie wygląda. Nie będę przepraszać za pogląd, który powstał w wyniku sumiennej, ciężkiej, nierzadko trudnej i niewdzięcznej pracy.

PS. Przyznam, że szczerze żal mi ludzi, nabywających i użytkujących tego typu badziewie. Kiedy obserwuję pracę w serwisach, przechodzi ludzkie pojęcie, jak to jest zrobione i jakie problemy się zdarzają. Tym bardziej krępująca jest sytuacja kiedy widzę/słyszę relację z zakupów dokonywanych z błyskiem zachwytu w oku. Ach, a do tego te wszystkie kosmiczne nazwy komponentów i biegle posługujący się nimi "fachowcy". Żenada.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-05-2007 o 09:13
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Otwierałeś kiedyś kolego komputery markowe do 3000PLN ?

To są zwykłe składaki , najczęściej z najtańszych części (VGA , MB)
    więc zostaw w spokoju mity o super jakości takich kompów ... to jawna bzdura.... ja mam doswiadczenie z takimi bublami i z całą stanowczością mogę stwierdzić żę są ZNACZNIE gorsze od składaka za takie same pieniądze (z firmowych elementów)

Strona 25 z 114 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów