Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 121

Wątek: Jakiej szarej połówki używacie najczęściej?

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Teraz moje pytania, bo nie znalazlem jednoznacznych odpowiedzi:
    1. Czy takie cos z raysfoto "Adapter do nakręcanej polaryzacji 77 lub 82 mm – adapter umożliwiający zamocowanie na uchwycie szklanego filtra polaryzacyjnego " - umozliwia nakrecenie zwyklego polara kolowego? Logicznie wydaje mi sie ze tak, ale wole miec pewnosc.

2. Czy do 17-40 podpietym do 20D - - zeby nie miec winety przy 17 mm trzeba kupic uchwyt szerokokątny czy wystarczy zwykły?

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Ted

-1). Tak
    -2). 17mm po cropie to już nie tak szeroko - nie ma problemu ze zwykłym uchwytem. Pozbądź się tylko ewentualnych filtrów przed adapterem.

Bywalec Awatar Ted
    Miasto
    Nowy Targ

Domyślnie

Dzieki

tomay
    Guest

Domyślnie

Witam, odgrzebuje stary temat, przejrzalem, przeczytalem i wychodzi mi tak:

Hitech Grad ND 0.6 soft (2 działki, z miękkim przejściem)
    Holder Cokin P
    Adapter 77mm (w moim przypadku)

Ma to smigac przede wszystkim z Sigma 10-22 podpieta pod Canona 350D.
    Pytanie tylko czy cokin nie bedzie mi winietowal przy 10mm???

Jesli ma ktos doswiadczenia z podobny zestawem bylbym wdzieczy za informacje.

Pozdrawiam

rajaz
    Guest

Domyślnie

Mi z 400D i Tokiną 12-24 holder minimalnie winietuje, także z Sigmą 10-20 będzie to samo. Trzebaby odciąć jeden lub dwa sloty z holdera lub kupić holder w wersji slim, która ma dwa tylko dwa sloty - jeden na filtr kołowy drugi na filtr prostokątny.

tomay
    Guest

Domyślnie

znalazlem Cokina P 299 - ma jeden uchwyt tylko... chyba bedzie dobry...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Na średnicy 77mm i ogniskowe rzędu 10-15mm to nie tyle winietowanie ile holder po prostu widać w klatce. Holder nawet z dwoma slotami (Cokin slim) przekręcony o 45 stopni jest bardzo ładnie widoczny. Daje się używać praktycznie tylko w położeniu "prawie dokładnie w pionie"

EDIT: Tj. slot tak ustawiony, że płytka przesuwa się pionowo "góra-dół" - położenia pośrednie raczej odpadają.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 23-03-2007 o 20:53

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

rajaz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Na średnicy 77mm i ogniskowe rzędu 10-15mm to nie tyle winietowanie ile holder po prostu widać w klatce.
    Dokładnie o to mi chodziło. Używałem Sigmy 10-20 w systemie Minolty i każde zdjęcie zrobione z Cokinem przy 10mm kadrowałem w PS. Teraz z Tokiną używam nakręcanej połówki Marumi 77mm. Niestety nie jest to filtr w wersji Slim i przy 12mm w rogach widać śliczną winietę. Ciekawe czy można dostać gdzieś nakręcą szarą połówkę 77mm w wersji slim - poza Heliopanem, bo cenę ma zabójczą.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rajaz Zobacz posta
    ...Teraz z Tokiną używam nakręcanej połówki Marumi 77mm. Niestety nie jest to filtr w wersji Slim i przy 12mm w rogach widać śliczną winietę. Ciekawe czy można dostać gdzieś nakręcą szarą połówkę 77mm w wersji slim - poza Heliopanem, bo cenę ma zabójczą.
    Używam tego samego zestawu i mam identyczny problem. Ale o innych slimach niż Heliopan nie słyszałem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

rajaz
    Guest

Domyślnie

Pewnym rozwiązaniem byłoby zeszlifowanie pierścienia szarej połówki Marumi. Tak na oko możnaby ją odchudzić o jakieś 2mm. Trzebaby chyba skorzystać z jakiejś specjalistycznej maszyny.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów