Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 121

Wątek: Jakiej szarej połówki używacie najczęściej?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dobrze ze dodalem znak zapytania na kocnu swojej wypowiedzi... poczekajmy na akustyka bo ciekawa kwestia 8) .
    Choc w przypadku dSLR mozna probowac pominac kwestie dominanty barwnej przez pozniejsza obrobke.

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sorcerer
    .............. Zacytuję panią z firmy raysfoto:
    "Filtry szare występują w dwóch wersjach:
    1) neutralna szarość, która nie narzuci Pani dominanty dodatkowego koloru, po prostu przyciemni o daną wartość przysłon
    2) zwykła szarość, brudząca niebieskim lub zielonym."
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Dobrze ze dodalem znak zapytania na kocnu swojej wypowiedzi... poczekajmy na akustyka bo ciekawa kwestia 8) .
    Choc w przypadku dSLR mozna probowac pominac kwestie dominanty barwnej przez pozniejsza obrobke.
    Natrafiłem własnie na ten problem, planuję zakup szarej połówki i w wątku tym znalazłem wiele odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Jako, że zaopatruję się w Raysfoto mam ten sam dylemat, co wybrać i jaka jest praktyczna różnica pomiędzy:

Filtrem połówkowym firmy Tiffen
    Color Grad- Neutral Density 0.3
    Color Grad- Neutral Density 0.6
    Color Grad- Neutral Density 0.9
    a,
    Filtrem połówkowy Marumi Serii GC
    GC-Grey

Oczywiście poza ceną (Tiffen - 311zł, a Marumi 103 zł - na 67mm).

Chcę na początek kupić nakręcaną szarą połówkę 0,6 o miękkim przejściu, jeżeli macie doświadczenia w tym temacie to podajcie nazwę, lub numer katalogowy filtru jakiegoś innego producenta, najlepiej żeby był tańszy i lepszy.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Coś już napisał Awatar Sorcerer
    Miasto
    Wrocław

Smile

Ja też stałam przed takim dylematem i posłuchałam rad bardziej doświadczonych w tej materii.
    Kupiłam w raysfoto:
    Hitech Grad ND 0.6 soft (2 działki, z miękkim przejściem)
    Holder Cokin P
    Pierścień do mocowania tegoż holdera o śr. pasującej do Twojego obiektywu, czyli 67mm

Filtry nakręcane mają tę wadę, że podział jest na środku filtra i nie ma mozliwości przesunięcia. W systemie Cokin masz możliwość przesuwania filtra wyżej i niżej, i oczywiście możesz też nim kręcić. Należy pamiętać, że linia podziału na fotce raczej rzadko jest w środku kadru, częściej na wys. 1/3 lub 2/3. Operując filtrem systemu Cokin masz możliwość ustawienia filtra dokładnie z linią podziału na fotce.

Pozdrawiam!
    20D || Sigma 18-50/2.8 EX DC || Sigma 70-300/4-5.6 APO DG MACRO
    Minolta 700si || Minolta 28-105/3.5-4.5 || Sigma 70-300/4-5.6 APO MACRO
    Moje fotki: onephoto, plfoto, obiektywni, trekearth

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sorcerer
    .................
    Filtry nakręcane mają tę wadę, że podział jest na środku filtra i nie ma mozliwości przesunięcia............
    Dziękuję, za informacje. Zastanawia mnie jeszcze kwestia współpracy takiej szarej połówki Cokina, czy Hitech-a z nakręcanym filtrem polaryzacyjnym, myslę, że nie powinno być problemu ale pewności nie mam.

Masz z tym jakieś doświadczednia?
    Pozdrawiam

PrzemoC

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

próbowałem takiego zestawienia i działa normalnie tzn mechanicznie-funkcjonalnie
    na polara nakręciłem pierścień Cokina..
    Tylko nie mam pewności czy polar nie powinien być pierwszy żeby działał poprawnie.. hmm
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

w/g mnie filtr powinien być ostatni obraz przechodzi najpierw przez filtry potem przez filtr polaryzacyjny gdyby było odwrotnie to filtry które występowałyby po filtrze pol. naprzykład ze szkła organicznego mogłyby wprowadzać zakłucenia do już spolaryzowanego obrazu

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter
    w/g mnie filtr powinien być ostatni obraz przechodzi najpierw przez filtry potem przez filtr polaryzacyjny gdyby było odwrotnie to filtry które występowałyby po filtrze pol. naprzykład ze szkła organicznego mogłyby wprowadzać zakłucenia do już spolaryzowanego obrazu
    Chyba tak :rolleyes: , w opisie systemu filtrów Hitech znalazłem informację, że jest zalecana polaryzacja przez pozostałe filtry.

Rozumiem, że przy holderze Cokina nie można stosować normalnego nakręcanego na obiektyw polara ? Wydaje mi się, że odapter jest w takim przypadku przykręcony do gwintu filtra ? Czy to faktycznie wyklucza zwykły polar ?
    Pozdrawiam

PrzemoC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter
    jesli mnie pamiec nie myli, to ta szybka z filtrem AA na matrycy pelni tez role filtra polaryzujacego.

zebym jeszcze pamietal gdzie ta informacje czytalem...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    jesli mnie pamiec nie myli, to ta szybka z filtrem AA na matrycy pelni tez role filtra polaryzujacego.

zebym jeszcze pamietal gdzie ta informacje czytalem...
    Hmm...to od ładnej pogody taka ochota na żarciki ? :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Hmm...to od ładnej pogody taka ochota na żarciki ? :-)
    a nie... akurat to na serio pisalem. tylko za cholere nie pamietam zrodla. ale to definitywnie bylo cos rozsadnego, nie jakis bryk
    www albo tez flickr

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów